Ασύλληπτη τραγωδία στην Πάτρα: Έγκυος στον 8ο μήνα υπέστη 3 ανακοπές - Νεκρό το μωρό
Μάχη για να κρατηθεί στη ζωή δίνει μία 38χρονη σε ΜΕΘ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πάτρας, μετά από τρεις ανακοπές που υπέστη.
Μία τραγωδία που δεν τη χωρά ανθρώπινος νους, σημειώθηκε στην Πάτρα, όπου μία 38χρονη γυναίκα που βρισκόταν στον 8ο μήνα εγκυμοσύνης έπαθε τρεις ανακοπές.
Η γυναίκα διασωληνώθηκε, ενώ οι γιατροί πήραν το παιδί με καισαρική τομή, για να διαπιστώσουν δυστυχώς ότι ήταν ήδη νεκρό. Σύμφωνα με το tempo24.news, η νεαρή εξακολουθεί να νοσηλεύεται στη ΜΕΘ σε πολύ κρίσιμη κατάσταση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το απόγευμα της Τρίτης 23 Ιουλίου, υπήρχε έκτακτη έκκληση για αίμα που είχε ανάγκη. Υπήρχε μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου, αλλά δυστυχώς, μέχρι τώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, τα προβλήματα αντιμετωπίζονται με πολύ μεγάλη δυσχέρεια.
Καρδιά και εγκυμοσύνη
Οι καρδιακές παθήσεις είναι παρούσες σε 0,5-1% των εγκύων γυναικών και είναι η αιτία για το 10-15% περίπου του συνόλου της μητρικής θνησιμότητας. Η αξιολόγηση και διαχείριση των καρδιοπαθειών στις έγκυες απαιτεί τη γνώση των αναμενόμενων, φυσιολογικών αιμοδυναμικών αλλαγών που θέτουν πρόσθετες απαιτήσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα, οι οποίες εγκαθίστανται ήδη από την έναρξη του 1ου τριμήνου, προκειμένου τόσο η διατεινόμενη μήτρα όσο και το αναπτυσσόμενο έμβρυο να λαμβάνουν την επαρκή ποσότητα αίματος.
Σε μια ανακοίνωση από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο του Καναδά το 2002, οι Siu et al είχαν προσδιορίσει τέσσερις προδιαθεσικούς παράγοντες πρωτογενών καρδιακών συμβαμάτων στη μητέρα:
1) η παρουσία αρρυθμίας ή προηγούμενου καρδιακού επεισοδίου (καρδιακή ανεπάρκεια, παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο ή αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο πριν την εγκυμοσύνη),
2) το καρδιακό λειτουργικό στάδιο κατά NYHA > II ή η παρουσία κυάνωσης,
3) οι αποφρακτικές βλάβες των αριστερών καρδιακών κοιλοτήτων (επιφάνεια μιτροειδούς βαλβίδας < 2cm2, επιφάνεια αορτικής βαλβίδας <1.5cm2 ή απόφραξη του χώρου εξόδου της αριστερής κοιλίας > 30mmHg διαπιστωθείσα με ηχοκαρδιογραφία) και
4) η μειωμένη συστολική λειτουργία της αριστερής κοιλίας (κλάσμα εξώθησης <40%).
Ένα πρωτογενές ή/και δευτερογενές καρδιακό επεισόδιο συνέβη στο17% των εγκυμονούντων. Σύμφωνα με την παραπάνω μελέτη, ο εκτιμώμενος κίνδυνος εμφάνισης ενός καρδιακού επεισοδίου σε μια εγκυμοσύνη χωρίς παράγοντες κινδύνου ήταν 5%, ενώ το ποσοστό αυξάνονταν σε 27% και 75% αντιστοίχως, αν 1 ή 2 παράγοντες κινδύνου ήταν παρόντες.
Αξίζει να αναφερθεί ότι για τις περισσότερες καρδιοπαθείς εγκυμονούσες, ο κολπικός τοκετός είναι εφικτός και προτιμητέος, ενώ η καισαρική τομή ενδείκνυται μόνο για μαιευτικούς λόγους.