AstraZeneca ΕΕ: Ικανοποίηση στις Βρυξέλλες για τη δικαστική διαμάχη - Άλλη οπτική δίνει η εταιρεία
Διαφορετικά αντιμετώπισαν AstraZeneca και Κομισιόν την απόφαση Δικαστηρίου των Βρυξελλών, που ελήφθη την Παρασκευή, 18 Ιουνίου 2021 και προβλέπει την παράδοση συγκεκριμένου αριθμού δόσεων εμβολίου μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.
Από τη μια, η AstraZeneca τόνισε, σε ανακοίνωσή της, πως «η Ευρωπαϊκή Ένωση βγήκε χαμένη στη νομική υπόθεση εναντίον της φαρμακευτικής εταιρείας για την προμήθεια εμβολίων κατά της Covid-19», καθώς «το δικαστήριο στις Βρυξέλλες απέρριψε αίτημα της ΕΕ για περισσότερες παραδόσεις έως τα τέλη Ιουνίου». «Η απόφαση του δικαστηρίου αναγνώρισε ότι οι δυσκολίες που αντιμετώπισε η AstraZeneca σε αυτήν την άνευ προηγουμένου κατάσταση είχαν ουσιαστικό αντίκτυπο στην καθυστέρηση», τόνισε η εταιρεία.
Από την άλλη, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε ότι η απόφαση της Παρασκευής «υποστήριξε την άποψη της ΕΕ ότι η AstraZeneca - κατά της οποίας η Ένωση έχει ασκήσει πρόσφατα και δεύτερη αγωγή - δεν είχε τηρήσει τις δεσμεύσεις της».
Υπενθυμίζεται πως η αγγλο-σουηδική φαρμακευτική είχε δεσμευτεί αρχικά για την παράδοση 300 εκατομμυρίων δόσεων έως τα τέλη Ιουνίου, αλλά τα προβλήματα παραγωγής την οδήγησαν να αναθεωρήσει το στόχο της προς τα κάτω, σε 100 εκατομμύρια εμβόλια.
Η ΕΕ αντέδρασε, ζητώντας, μέσω δικαστικής κίνησης, τη λήψη τουλάχιστον 120 εκατομμυρίων δόσεων έως τα τέλη Ιουνίου, ωστόσο, η AstraZeneca υποστήριξε σήμερα πως το δικαστήριο αποφάσισε πως πρέπει να παραδώσει 80,2 εκατομμύρια δόσεις μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου. Επιπλέον τόνισε πως θα «υπερβεί σημαντικά» αυτό το στόχο στα τέλη Ιουνίου.
Όπως έκανε γνωστό η επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου, η AstraZeneca πρέπει να παραδώσει 15 εκατομμύρια δόσεις έως τις 26 Ιουλίου, άλλα 20 εκατομμύρια έως τις 23 Αυγούστου και άλλα 15 εκατομμύρια έως τις 27 Σεπτεμβρίου, για ένα σύνολο 50 εκατομμυρίων δόσεων μέχρι τότε. Σε περίπτωση που η εταιρεία χάσει αυτές τις προθεσμίες, θα τιμωρηθεί με «10 ευρώ ανά δόση που δεν θα παραδοθεί», πρόσθεσε.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση τον περασμένο μήνα ξεκίνησε μια δεύτερη αγωγή εναντίον της εταιρείας, ζητώντας οικονομικές κυρώσεις για τις καθυστερήσεις στην προμήθεια εμβολίων.