«ΑΣΠΙΔΕΣ»: Περιβαλλοντικός κίνδυνος από τη φωτιά που μαίνεται στο SOUNION
Επιστολή αγωνίας του επιχειρησιακού διοικητή της ευρωπαϊκής ναυτικής αρμάδας σε όλα τα Κέντρα Συντονισμού Θαλάσσιας Διάσωσης.
Για τον κίνδυνο εκτεταμένων περιβαλλοντικών συνεπειών προειδοποιεί τα παράκτια κράτη στην Ερυθρά Θάλασσα η επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ», μετά το χτύπημα των Χούθι στο SOUNION και τη φωτιά που μαίνεται στο ελληνόκτητο εμπορικό πλοίο.
Ο επιχειρησιακός διοικητής της ευρωπαϊκής ναυτικής αρμάδας, υποναύαρχος Βασίλης Γρυπάρης, απέστειλε επιστολή σε όλα τα Κέντρα Συντονισμού Θαλάσσιας Διάσωσης και στους περιφερειακούς φορείς προκειμένου να τους ενημερώσει για την τρέχουσα κατάσταση, η οποία, όπως αναφέρει, «δημιουργεί σοβαρή και άμεση απειλή περιφερειακής ρύπανσης».
Παράλληλα, ο υποναύαρχος Γρυπάρης σημειώνει ότι αξιολογούνται τα επόμενα βήματα, όπως η ρυμούλκηση του πλοίου, και ζητεί τη στενή συνεργασία και ενεργό συμμετοχή των περιφερειακών κρατών.
Η επιστολή
«Σας γράφω για να σας ενημερώσω και να μοιραστώ την εκτίμησή μας για ένα κρίσιμο περιστατικό που συνέβη στις 21 Αυγούστου 2024. Το ελληνικό δεξαμενόπλοιο MV SOUNION, ενώ έπλεε στην Ερυθρά Θάλασσα, δέχθηκε επίθεση από δύο σκάφη και χτυπήθηκε από βλήματα αγνώστου ταυτότητας, με αποτέλεσμα την ολική βλάβη της μηχανής του. Το πλήρωμα και η ομάδα ασφαλείας εκκενώθηκαν επιτυχώς από το πλοίο της επιχείρησης «Chevalier Paul», αλλά το MV SOUNION είναι πλέον αγκυροβολημένο και φλέγεται.
Η κατάσταση αυτή δημιουργεί σοβαρή και άμεση απειλή περιφερειακής ρύπανσης, με τα παράκτια κράτη να διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο. Για να αποτραπεί μια καταστροφική περιβαλλοντική κρίση, η EUNAFOR Aspides, σε συντονισμό με τις ευρωπαϊκές αρχές, αξιολογεί την κατάσταση και τη σκοπιμότητα των μέτρων προστασίας για τυχόν ενέργειες, όπως η ρυμούλκηση του MV SOUNION.
Αν και δεν διαθέτουμε τον εξειδικευμένο εξοπλισμό ή τα μέσα για ένα τέτοιο έργο, να είστε βέβαιοι ότι η ASPIDES θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να διευκολύνει την προσπάθεια αυτή, σύμφωνα με την τρέχουσα επιχειρησιακή εντολή.
Ο επιτυχής μετριασμός θα απαιτήσει στενό συντονισμό και ενεργό συμμετοχή των περιφερειακών κρατών. Η συνεργασία σας και η ετοιμότητά σας να δράσετε είναι απαραίτητες για την πρόληψη μιας περιβαλλοντικής καταστροφής που θα μπορούσε να έχει εκτεταμένες συνέπειες για ολόκληρη την περιοχή».