"Ασφαλιστήρια νερού" στο χρηματιστήριο: "Επένδυση" ή "κερδοσκοπία";
Το Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Σικάγο, είναι η μεγαλύτερη αγορά futures στον κόσμο, με τους επενδυτές να βάζουν χρήματα σε προϊόντα που σχετίζονται με το πετρέλαιο, το ξύλο και το αλουμίνιο. Όμως από τον Δεκέμβριο, μπορούν επίσης να κάνουν συναλλαγές βάσει του δείκτη Nasdaq Veles California, όπου διαπραγματεύονται δικαιώματα χρήσης νερού, τα λεγόμενα futures νερού, ένα είδος παράγωγου, ασφαλιστηρίου συμβολαίου, που υποχρεώνει τα εμπλεκόμενα μέρη να τηρούν μία συμφωνία που σχετίζεται με την συγκεκριμένη πρώτη ύλη (εδώ το νερό), όσον αφορά τις ημερομηνίες παράδοσης και την τιμή.
Σύμφωνα με την Deutsche Welle, το σημαντικό στα παράγωγα αυτά είναι πως ο αγοραστής υποχρεούται να αγοράσει και ο πωλητής να πωλήσει, στην τιμή που έχει συμφωνηθεί ανεξάρτητα από την τρέχουσα τιμή και η παράδοση να γίνει σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ανεξαρτήτως "εξωτερικών" συνθηκών. Η λογική πίσω από αυτά τα συμβόλαια είναι πως οι αγρότες θα μπορούν να έχουν εξασφαλισμένη παροχή νερού σε συγκεκριμένες τιμές και σε περιόδους ξηρασίας οι σε ενδεχόμενο φυσικών καταστροφών κ.α. Στην Καλιφόρνια όπου είναι συχνές οι πυρκαγιές και οι ξηρασίες, οι τιμές του νερού μπορεί να εκτοξευτούν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Από την άλλη πλευρά όμως, ειδικοί εκφράζουν σκεπτικισμό για τα συμβόλαια νερού, υποστηρίζοντας πως εγείρονται ηθικά διλήμματα καθώς το νερό είναι το κατ' εξοχήν είδος πρώτης ανάγκης και δεν θα έπρεπε καν να τίθεται θέμα αγοραπωλησίας του, αλλά η παροχή του θα έπρεπε να είναι εξασφαλισμένη. Πρώην στέλεχος της αμερικανικής FIA (Futures Industry Association), που μιλά στους Financial Times, αναφέρει: "Πρέπει να σκεφτούμε τώρα τόσο τις άμεσες, όσο και τις έμμεσες αρνητικές επιπτώσεις, του να μεταχειριζόμαστε το νερό σαν μία πρώτη ύλη διαπραγματεύσιμη στο χρηματιστήριο και όχι σαν έναν πόρο". Επίσης, ειδικοί τονίζουν πως όταν το νερό μπαίνει στο χρηματιστήριο, δεν προστατεύεται από φαινόμενα κερδοσκοπίας - κάτι που έχει συμβεί στο παρελθόν με πρώτες ύλες, προκαλώντας καταστροφές και πολιτικές αναταραχές.
Αξιωματούχος του ΟΗΕ αναφέρει στην DW: "Ανησυχώ πολύ για το γεγονός πως το νερό αντιμετωπίζεται σαν τον χρυσό, το πετρέλαιο και άλλες πρώτες ύλες στη Wall Street". Τονίζει πως η πρόσβαση σε καθαρό νερό είναι ανθρώπινο δικαίωμα και ήδη - σύμφωνα με τον ΟΗΕ - 2,2 δισ. άνθρωποι σε όλο τον κόσμο στερούνται την πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό.