Αλλάζουν όλα στις προσλήψεις στο Δημόσιο - Τι δηλώνει ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ
Ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ τόνισε ότι βασική μέριμνα είναι να βοηθήσουμε το πληροφοριακό σύστημα με την ανάπτυξη της διαλειτουργικότητας.
Ύψιστη προτεραιότητα για το υπουργείο Εσωτερικών αποτελεί η επιτάχυνση των διαδικασιών για τις προσλήψεις στο Δημόσιο με πρώτο βήμα τη ψηφιοποίηση των διαδικασιών που ακολουθούνται σήμερα για τον ταχύτερο έλεγχο των αιτήσεων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μιλώντας στο Action24, ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ Θάνος Παπαϊάννου τόνισε ότι βασική μέριμνα είναι να βοηθήσουμε το πληροφοριακό σύστημα με την ανάπτυξη της διαλειτουργικότητας.
Τί φρενάρει τις διαδικασίες διορισμού
Τη δυστοκία του συστήματος κατέδειξε ο μεγάλος γραπτός διαγωνισμός 2Γ/2022, όπου μετείχαν εκατοντάδες χιλιάδες διαγωνιζόμενοι από όλη τη χώρα τον Μάρτιο του 2023 και ακόμη εκκρεμούν τα οριστικά αποτελέσματα.
Οι καθυστερήσεις προκύπτουν στον έλεγχο των δικαιολογητικών των υποψηφίων ο οποίος γίνεται σε δύο στάδια:
Σε πρώτη φάση, το ΑΣΕΠ ελέγχει τα προσόντα που έχει δηλώσει στην αίτησή του ο υποψήφιος και αποδεικνύονται από τα προσκομισθέντα δικαιολογητικά προτού βγει η βαθμολογία.
Σε δεύτερη φάση, όταν πλέον κάποιος διοριστεί, ο φορέας διορισμού του καλεί τον νέο υπάλληλο να προσκομίσει όλα τα δικαιολογητικά για να ελέγξει τη γνησιότητά τους.
Με δεδομένο ότι ένας υπάλληλος του ΑΣΕΠ μπορεί να ελέγξει μεσοσταθμικά περί τις 10 αιτήσεις με τα αντίστοιχα δικαιολογητικά τους την ημέρα, όταν ένας μεσαίος διαγωνισμός του ΑΣΕΠ μπορεί να ξεπερνά και τις 70.000 αιτήσεις είναι απολύτως κατανοητό γιατί η διαδικασία είναι τόσο χρονοβόρα.
Ως εκ τούτου δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι από το 2021 έως και τον τρέχοντα Ιούνιο, το ΑΣΕΠ έχει εκδώσει 38.949 προσωρινά και οριστικά αποτελέσματα, με τις υποβληθείσες αιτήσεις για προκηρύξεις και διαγωνισμούς είναι υπερπολλαπλάσιες.
Τα μέτρα του ΥΠΕΣ και η ενεργοποίηση των ψηφιακών εργαλείων
Για να υπερβεί τον σκόπελο το υπουργείο Εσωτερικών επιστρατεύει ψηφιακά εργαλεία με πρώτη τη δημιουργία ψηφιακής θυρίδας για κάθε υποψήφιο και τα δικαιολογητικά θα αντλούνται αυτόματα και άπαξ από όλα τα ψηφιακά μητρώα του Δημοσίου (gov.gr, e-efka, ptyxia.gov.gr), ώστε ο εκάστοτε υπάλληλος του ΑΣΕΠ να έχει στη διάθεσή του τα δικαιολογητικά του κάθε υποψηφίου.
Με τη νέα ηλεκτρονική εφαρμογή της θυρίδας, πλέον, ο εκάστοτε υποψήφιος θα εισέρχεται με κωδικούς Τaxisnet για να υποβάλει την αίτησή του για την προκήρυξη, μέσω της οποίας θα δίνει εξουσιοδότηση στο σύστημα να αναζητήσει από το gov.gr όλα τα σχετικά στοιχεία ή/και τα μοριοδοτούμενα κριτήρια, όπως πιστοποιητικά για τρίτεκνους, πολύτεκνους και ΑμεΑ.
Για να προχωρήσει η διαδικασία προϋπόθεση είναι η ανάπτυξη της διαλειτουργικότητας του ΑΣΕΠ με κρατικούς φορείς που εμπλέκονται στις διαδικασίες πρόσληψης στον δημόσιο τομέα. Και αν για τα στοιχεία ταυτοπροσωπίας τα πράγματα είναι εύκολα μέσω του gov.gr, ένα από τα βασικά προβλήματα ήταν πως κάποια μεγάλα πανεπιστήμια, όπως το ΕΚΠΑ, το ΕΜΠ και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών δεν έχουν ενταχθεί στο ptyxia.gov.gr. Ωστόσο, πλέον η διασύνδεσή τους με το ψηφιακό σύστημα του δημοσίου αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος Ιουλίου καθώς αυτό το project έχει αναλάβει μια task force τεχνικών του ΥΠΕΣ. Επιπλέον, 180.000 βεβαιώσεις ισοτιμίας είναι ψηφιακά διαθέσιμες και από τον ΔΟΑΤΑΠ, ενώ στην ίδια ψηφιακή εφαρμογή θα εμπίπτουν τα πτυχία γλωσσομάθειας, η γνώση ηλεκτρονικού υπολογιστή και η βεβαίωση προϋπηρεσίας από τον ΕΦΚΑ.
Στην περίπτωση τυπικών προσόντων που έχουν αποκτηθεί από τρίτους φορείς, όπως ξενόγλωσσα ινστιτούτα, οι τίτλοι σπουδών θα βεβαιώνονται στην εφαρμογή από τον κάθε φορά πάροχο, ενώ για τα απολυτήρια της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα υπάρχει σχετική ηλεκτρονική ταυτοποίηση με την εκπαιδευτική μονάδα όπου φοίτησε ο κάθε υποψήφιος, καθώς ψηφιακά διαθέσιμα είναι τα απολυτήρια όσων αποφοίτησαν από το 2018 και εξής. Τέλος, για την άδεια άσκησης επαγγέλματος, πληροφορίες θα αντλεί διαλειτουργικά η θυρίδα του υποψηφίου από το ΤΕΕ, το ΓΕΩΤΕΕ και το Οικονομικό Επιμελητήριο.
Κυρώσεις για μη αποδοχή της θέσης και έμφαση στο κριτήριο της εντοπιότητας
Στο ίδιο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού του συστήματος, αναμένεται να μειωθεί κατακόρυφα και ο χρόνος αποδοχής της πρόσληψης, προκειμένου να μην μπλοκάρεται η διαδικασία και το ΑΣΕΠ να καταλήγει να ψάχνει κάθε φορά για επιλαχόντες. Δεν αποκλείεται μάλιστα να θεσμοθετηθεί ποινή σε περίπτωση μη αποδοχής του διορισμού, που μπορεί να θέτει τον εκάστοτε υποψήφιο εκτός της συμμετοχής στη διαδικασία του ΑΣΕΠ για συγκεκριμένο διάστημα.
Επιπλέον, το υπουργείο Εσωτερικών φαίνεται να επανεξετάζει και το κριτήριο της εντοπιότητας, καθώς επιθυμητό είναι να υποστηριχθεί η μόνιμη διαμονή κατοίκων μεσαίων δήμων και άλλων περιοχών της επικράτειας, πέραν των παραμεθόριων και ακριτικών περιοχών. Στα σενάρια που βρίσκονται προς επεξεργασία είναι ένα μοντέλο οριζόντιας εντοπιότητας για όλους με διαφορετικές ποσοστώσεις βάσει κατηγοριοποίησης δήμων και με κλιμάκωση της εγγύτητας. Από το μοντέλο θα εξαιρούνται περιοχές όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και ο Πειραιάς, ενώ η μοριοδότηση θα συνδέεται με τον χρόνο παραμονής στην εκάστοτε περιοχή, π.χ. 20 μόρια για 10 χρόνια παραμονής.
Όλες αλλαγές αναμόρφωσης της διαγωνιστικής διαδικασίας του ΑΣΕΠ αναμένεται να συμπεριληφθούν σε πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή μέχρι τα τέλη Ιουνίου.
Πότε θα βγουν τα αποτελέσματα του πρώτου διαγωνισμού του ΑΣΕΠ
Παράλληλα, μέχρι τις 25 Ιουλίου το αργότερο θα εκδοθούν τα προσωρινά αποτελέσματα για τον μεγάλο γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, με τα οριστικά να αναμένονται μέχρι τέλος Οκτωβρίου.
Ακόμη, όμως, και για όσους δεν διοριστούν σε πρώτη φάση, η τεράστια δεξαμενή των επιτυχόντων έχει βάλει σε σκέψεις το υπουργείο Εσωτερικών αναφορικά με τη δημιουργία μιας άτυπης επετηρίδας, προκειμένου να καλυφθούν άμεσα από αυτήν όλες οι προσλήψεις που είχαν προγραμματιστεί για το 2024, εφόσον υπάρχει συνάφεια με τις ειδικότητες που ζητούνται από τους φορείς του Δημοσίου.
Παπαϊωάννου (πρόεδρος ΑΣΕΠ): Πάνω από δύο χρόνια η αναμονή για πρόσληψη
Στις δηλώσεις του στο Action24, ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ Θάνος Παπαϊάννου τόνισε ότι απαιτούνται 2,5 χρόνια αναμονής από τη στιγμή που ο φορέας ανακοινώσει τις ανάγκες θέσεων μέχρι την πρόσληψη. Πρόσθεσε επίσης ότι αναμένονται τα αποτελέσματα για 3.500 θέσεις ΠΕ για το 2022-2023 ενώ το φθινόπωρο αναμένονται να εκδοθούν οι θέσεις για το 2024.
Στην Υγεία, όπως είπε ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ, οι προκηρύξεις που αναμένονται αφορούν τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων όσων εργάστηκαν για τον κορονοϊό, ωστόσο όπως τόνισε σε θέματα μοριοδότησης απαιτείται περισσότερος χρόνος για τον έλεγχο των δικαιολογητικών. Ξεκαθάρισε πάντων ότι οι προσλήψεις αφορούν διοικητικό και νοσηλευτικό προσωπικό αφού το ΑΣΕΠ δεν ασχολείται με τις προσλήψεις γιατρών.
Για το θέμα των διοικητών ΥΠΕ είπε ότι είναι θέμα ημερών να βγουν τα οριστικά αποτελέσματα και θα ακολουθήσουν οι προσωπικές συνεντεύξεις και ακολούθως η έγκριση από τη Βουλή, με τη διαδικασία να ολοκληρώνεται τέλος καλοκαιριού ενώ από Σεπτέμβριο θα πάρουν σειρά οι διοικητές νοσοκομείων.
Με πληροφορίες από το Πρώτο Θέμα, το ΑΠΕ και το Action24