Ας βάλουν τα κόμματα στα ευρωψηφοδέλτια τους ικανούς και όχι «διασημότητες»
«Θα πρέπει να σκεφτούν πολύ προσεκτικά οι Έλληνες πολίτες ποιους ευρωβουλευτές θα στείλουν στην επόμενη Ευρωβουλή για να μπορέσουν να διεκδικήσουν και να αγωνιστούν για τα εθνικά δίκαια μέσα στο περίπλοκο περιβάλλον των Βρυξελλών».
Αυτή ήταν η προτροπή προς τους ψηφοφόρους, ενόψει των ευρωεκλογών, που έκανε ο πρωθυπουργός, μιλώντας σε εκδήλωση στον Ασπρόπυργο πριν δέκα μέρες περίπου. Και έχει πολύ μεγάλο δίκιο ο Κ Μητσοτάκης, μια και όπως και ο ίδιος λέει «αποφάσεις οι οποίες παίρνονται στις Βρυξέλλες, με τον τρόπο τους επηρεάζουν και αυτό το οποίο γίνεται στην Αθήνα».
Είναι σαφές λοιπόν ότι οι ευρωβουλευτές παίζουν κεντρικό ρόλο σε πολλά από όσα αποφασίζονται στο κέντρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και βέβαια αφορούν όλους μας και μπορούν να επηρεάσουν από λίγο έως σημαντικά τις αποφάσεις αυτές. Εξάλλου το Ευρωκοινοβούλιο, τα τελευταία χρόνια, όλο και παίρνει περισσότερες αρμοδιότητες, στα πλαίσια των μηχανισμών λήψης αποφάσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αυτή λοιπόν είναι η ευθύνη των πολιτών, η ευθύνη όλων μας, να επιλέξουμε κόμμα που πιστεύει στην Ευρώπη, κόμμα που θεωρούμε πως μπορεί μέσα στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της χωράς μας και των πολιτών της με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Και βέβαια, να «σταυρώσουμε», όσους υποψηφίους θεωρούμε ότι μπορούν , ότι έχουν τις ικανότητες να κινηθούν στο πολύπλοκο Ευρωπαϊκό περιβάλλον με επιτυχία.
Υπάρχει όμως και μια ευθύνη του πρωθυπουργού (και όλων των αρχηγών των κομμάτων που μετέχουν στις Ευρωεκλογές), και αυτή είναι να βάλουν στα ευρωψηφοδέλτια των κομμάτων , πρόσωπα που να έχουν γνώσεις και ικανότητες , ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν στο απαιτητικό περιβάλλον των μηχανισμών των Βρυξελλών.
Γιατί ας μην ξεχνάμε , πως ακόμα και στις τελευταίες ευρωεκλογές, όλα σχεδόν τα κόμματα κινήθηκαν με την λογική των προβεβλημένων προσώπων, των «αστέρων», με αποτέλεσμα να βρεθούμε σήμερα , πέντε χρόνια μετα, να μετράμε στα δάχτυλα του ενός χεριού τους αντιπροσώπους μας που «κάτι έκαναν».
Κάτι βέβαια , που γίνεται εδώ και πολλά χρόνια στις συγκεκριμένες εκλογές.
Οφείλει λοιπόν ο πρωθυπουργός (και βέβαια και οι άλλοι αρχηγοί) να μην επισημαίνουν μόνον τις ευθύνες των πολιτών ψηφοφόρων , αλλά να δουν και τις δίκες τους αποφάσεις.
Γιατί αν οδηγηθούμε πάλι σε ευρωψηφοδέλτια με δημοφιλείς ηθοποιούς τηλεοπτικών σήριαλ, ποδοσφαιριστών χωρίς άλλες γνώσεις, πολιτικών που θέλουν να «πάρουν σύνταξη» στην ευρωβουλή και τηλεδημοσιογράφων γιατί τους βλέπει ο κόσμος στο γυαλί, θα βρεθούμε , ως χώρα , και πάλι αδύναμοι στις Βρυξέλλες.
Ναι μεν λοιπόν η ευθύνη των πολιτών , όπως την επισημαίνει ο πρωθυπουργός υπάρχει, όμως κυριότερη και πιο καθοριστική είναι η δική του ευθύνη (και των άλλων πολιτικών αρχηγών).
Ας βάλουν λοιπόν στα ευρωψηφοδέλτια ανθρώπους ικανούς, με γνώσεις και δυνατότητα να παρεμβούν και όχι λαϊκιστές κάθε είδους και διασημότητες της τηλεόρασης και του θεάματος, έτσι ώστε και οι ψηφοφόροι, εμείς όλοι να έχουμε να διαλέξουμε ανάμεσα σε ικανούς.
Γιατί σε αντίθετη περίπτωση και επειδή ο λαϊκισμός αλλά και η τηλεοπτική προβολή δυστυχώς «κερδίζει» τους ικανούς, θα οδηγηθούμε σε Έλληνες ευρωβουλευτές μειωμένων ικανοτήτων , αρά και δυνατοτήτων παρεμβάσεων.
Ο πρωθυπουργός λοιπόν (και οι άλλοι αρχηγοί) έχουν τον κύριο ρόλο. Ας βάλουν ικανούς για αν μπορούμε να επιλέξουμε αναμεσά τους.
Και όπως λέει παραφράζοντας την λαϊκή παροιμία, μπορεί εμείς οι πολίτες να έχουμε ως ψηφοφόροι το μαχαίρι αλλά το καρπούζι από το οποίο θα κόψουμε φέτα, το επιλέγουν οι αρχηγοί των κομμάτων. Και αν το καρπούζι είναι άγουρο ή υπερώριμο τότε «το μαχαίρι» δεν έχει επιλογές για να κόψει «καλό κομμάτι»….