«Ας τιμήσουμε όσους έχουν μέλλον»: Το μήνυμα του πιλότου F-16 στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου
Με εντυπωσιακούς ελιγμούς ο χειριστής του αεροσκάφους F-16 της ομάδας «Ζευς» της Πολεμικής Αεροπορίας ενθουσίασε τον κόσμο.
Με ένα συγκινητικό μήνυμα ο σμηναγός Γιώργος Σωτηρίου συγκίνησε τον ελληνικό λαό κατά τη διάρκεια της μεγάλης στρατιωτικής παρέλασης που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο των εορτασμών για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.
Οι εντυπωσιακοί ελιγμοί που πραγματοποίησε ο χειριστής του αεροσκάφους F-16 της ομάδας «Ζευς» της Πολεμικής Αεροπορίας, στο πλαίσιο της στρατιωτικής παρέλασης στη Θεσσαλονίκη, ενθουσίασαν τον κόσμο που παραβρέθηκε.
«Καλημέρα Θεσσαλονίκη, καλημέρα Ελλάδα. Χρωστάμε σε όσους ήρθαν, πέρασαν, έφυγαν και θα περάσουν. Ας τιμήσουμε όσους έχουν μέλλον! Χρόνια πολλά Ελλάδα!», ήταν το μήνυμα του πιλότου τουF-16, κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής παρέλασης στη Θεσσαλονίκη, για την 28η Οκτωβρίου.
«Τιμάμε σήμερα τους ήρωες που θυσιάστηκαν για την ελευθερία μας, καθώς και τις Ένοπλες Δυνάμεις μας που καθημερινά αναμετρώνται με την ιστορία, σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας σε γη, ουρανό και θάλασσα. Ο ελληνικός λαός σας τιμά και σας εμπιστεύεται. Χρόνια πολλά» ανέφερε από την πλευρά της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μιλώντας στον πιλότο μέσω ασυρμάτου.
Το αεροσκάφος που χρησιμοποιήθηκε ήταν ένα F-16C Block 52+, το οποίο είναι το μοναδικό μαχητικό επίδειξης παγκοσμίως που πραγματοποιεί ελιγμούς με CFTs.
Ο σμηναγός Γεώργιος Σωτηρίου είναι Ιπτάμενος επίδειξης της Ομάδας Αεροπορικών Επιδείξεων Μεμονωμένου Αεροσκάφους F-16 «ΖΕΥΣ». Εισήχθη στη Σχολή Ικάρων το 2006, ενώ το 2012, τοποθετήθηκε στην 115ΠΜ/ΜΕΑΕ σε αεροσκάφη F-16 Block52+. Από το 2013 υπηρετεί στην 343 Μοίρα και έχει περισσότερες από 1.800 ώρες πτήσης, από τις οποίες οι 1.500 είναι σε αεροσκάφη F-16.
Supermarine Spitfire: Το ιστορικό αεροσκάφος που πέταξε στην παρέλαση
Σημειώνεται πως στη σημερινή παρέλαση πέταξε στον ουρανό της Θεσσαλονίκης ένα μοναδικό αεροπλάνο της Πολεμικής Αεροπορίας, ένα Supermarine Spitfire με κυβερνήτη τον αντισμήναρχο Θεόδωρο Τσάλη.
«Όταν πετάς αυτό το αεροπλάνο νιώθεις υπερηφάνεια αλλά και ευθύνη γιατί είναι το μοναδικό του είδους του στην Πολεμική Αεροπορία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Θεόδωρος Τσαλής μιλώντας νωρίτερα στην ΕΡΤ3.
Η Ελλάδα παρέλαβε τα πρώτα Supermarine Spitfire Mk VB/VC από τους Βρετανούς στα τέλη του 1943 στη Μέση Ανατολή, εφοδιάζοντας αρχικά την 335 Μοίρα και αργότερα την 336.
Μετά από εκτεταμένη δράση στη Βόρεια Αφρική αλλά και τη Γιουγκοσλαβία, τα ελληνικά Spitfire επέστρεψαν στην Ελλάδα το Οκτώβριο του 1944. Αντικαταστάθηκαν από νεότερες εκδόσεις και από το 1947, χρησιμοποιήθηκαν για επιχειρησιακή εκπαίδευση στη Σχολή Αεροπορίας, μέχρι και το 1953 που αποσύρθηκαν.
Το Spitfire Mk IX με αριθμό MJ755 είναι το μοναδικό σήμερα ελληνικό Spitfire σε πτήσιμη κατάσταση.
Η αποκατάσταση του αεροπλάνου έγινε για την Πολεμική Αεροπορία με χρηματοδότηση του Ιδρύματος «Ίκαρος», κατόπιν της πρωτοβουλίας και της προσπάθειας του Πήτερ Λιβανός και του Ιδρύματος «Ίκαρος».