Άρση μέτρων: Τι αλλάζει από το Σάββατο 12 Ιουνίου [vid]
Στα τελευταία στοιχεία που αφορούν την πανδημία και στα μέτρα που αίρονται το επόμενο διάστημα αναφέρθηκαν στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της Παρασκευής ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου και ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης.
Η ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας
H Βάνα Παπαευαγγέλου δήλωσε ότι η βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας είναι σαφής, με συνολικά 6.500 κρούσματα σε μία εβδομάδα και ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων κάτω από 1.000 κατά μέσο όρο. Με τα νούμερα αυτά, η επιδημιολογική εικόνα είναι αντίστοιχη με εκείνη που είχαμε στις αρχές ρου έτους. Στην πραγματικότητα είναι ακόμα καλύτερη αν υπολογιστεί ότι τα μισά κρούσματα έχουν διαγνωστεί με self test σε ασυμπτωματικούς. Η μέση ηλικία των κρουσμάτων έχει πέσει στα 36 έτη. Κατά μέσο όρο γίνονται 40.000 τεστ την ημέρα και ο δείκτης θετικότητας έχει πέσει στο 2,3. «Η διασπορά του ιού μειώνεται σταδιακά και σταθερά» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παρόλα αυτά, τα ενεργά κρούσματα έχουν υπολογίζονται σε 9.500 ακόμα και σήμερα. Η Αττική, η Μαγνησία, η Λάρισα, η Φλώρινα, αλλά και νησιά όπως η Κως, η Νάξος, η Κέρκυρα είναι στο «πορτοκαλί» και εκεί πρέπει να να συνεχιστούν οι προσπάθειες. Σημαντική είναι η μείωση των νοσηλευομένων που φτάνουν στους 1.700 αλλά και πτώση του αριθμού των νεκρών που είναι 28 κατά μέσο όρο. Τις επόμενες εβδομάδες προβλέπεται σημαντική αποσυμπίεση του ΕΣΥ. Στο τέλος του μήνα ο αριθμός των νοσηλευομένων σε ΜΕΘ ίσως είναι μικρότερους από 200.
Από τους διασωληνωμένους η συντριπτική πλειοψηφία είναι ανεμβολίαστοι. Στους άνω των 65 ετών, το 92% όσων χρειάστηκαν να νοσηλευτούν, όπως και το 98% όσων έχασαν τη ζωή τους «δεν είχαν προλάβει να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους». Υπογράμμισε ότι ο ιός κυκλοφορεί ακόμη ανάμεσά μας, η πανδημία δεν έχει λήξει, τονίζοντας για άλλη μια φορά τη σημασία των μέτρων ατομικής προστασίας. Η ύφεση των δεικτών δεν θα πρέπει να μας εφησυχάζει, τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου.
Εν συνεχεία ανέφερε πως η επιτροπή εξετάζει και μέτρα ώστε να προληφθούν εξάρσεις τις πανδημίας, όπως καθημερινή παρακολούθηση επιδημιολογικής εικόνας της χώρας, πρωτόκολλα για την απομόνωση κρουσμάτων. Ιδιαίτερα μέτρα λαμβάνονται για τις μετακινήσεις τουριστών, τους επόμενους μήνες. Ο βασικός στόχος είναι να περιορίσουμε την διασπορά του ιού και να αυξήσουμε το τείχος ανοσίας με τον εμβολιασμό. Μετά από εισήγηση της Επιτροπής, η χώρα μας αποδέχεται και «τρίτα» εμβόλια για την είσοδο στη χώρα, πέρα από αυτά που έχουν εγκριθεί στην ΕΕ. Συγκεκριμένα δεκτά γίνονται τα Novavax, Sinovac Biotech, Sputnic, Sinopharm και CanSino Biologics.
Τι αλλάζει από το Σάββατο 12/6 - Τι ανακοίνωσε ο Χαρδαλιάς
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς δήλωσε: Τα δεδομένα συνεχίζουν να βελτιώνονται σταθερά. Γι' αυτό επιτρέπεται να προχωρήσουμε σε περαιτέρω απελευθέρωση των μέτρων. Ανακοινώνουμε:
Το Σάββατο 12 Ιουνίου, από 6 το πρωί:
- -Η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινά στις 1:30 μετά τα μεσάνυχτα
- -Επανέρχεται η μουσική σε εξωτερικούς χώρους μόνο για καθήμενους. Στο πρώτο παράπτωμα θα ισχύει 5.000 ευρώ πρόστιμο και στο δεύτερο παράπτωμα 15 ημέρες αναστολή λειτουργίας
- -Επανέρχεται η λειτουργία της εστίασης σε αεριζόμενες στοές με δύο εξόδους
- -Αυξάνεται η χωρητικότητα στα θεάματα από το 50% σε 75% έως 1.000 θέσεις, στο 70% έως 5.000 θέσεις και στο 65% έως 15.000. Για μεγαλύτερη χωρητικότητα, ισχύσει το όριο των 10.000 ατόμων.
Από τη Δευτέρα, 14 Ιουνίου, από τις 6 το πρωί:
- -Επανεκκινούνται οι πρακτικές εργαστηριακές ασκήσεις σε όλες τις σχολές και τις βαθμίδες
- -Επαναλειτουργούν τα φροντιστήρια με φυσική παρουσία και με rapid ή self test για μαθητές και καθηγητές
- -Επιτρέπονται τα πανηγύρια σε περιφερειακές ενότητες με άνω του 50% εμβολιασμένους
Από την Τρίτη 15 Ιουνίου:
- -Επαναλειτουργούν οι ερασιτεχνικές σχολές χορού με όλα τα πρωτόκολλα προστασίας
- -Στις λαϊκές η απόσταση μεταξύ των πάγκων πηγαίνει ένα μέτρο