Άρση μέτρων: Απαγόρευση κυκλοφορίας από τη 01:30 - Επιστρέφει η μουσική στην εστίαση - Όλα τα νέα μέτρα
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαραδαλιάς ανακοίνωσε τα μέτρα για τον κορονοϊό που αίρονται από το Σάββατο 12 Ιουνίου. Σημειώνεται ότι η επιτροπή των ειδικών έδωσε το «πράσινο φως» στην κυβέρνηση για να προχωρήσει σε νέα άρση των μέτρων για τον κορονοϊό, όπως είναι η επέκταση του ωραρίου, η μουσική στην εστίαση και η αύξηση των καλεσμένων στις δεξιώσεις.
Ο υπουργός Υγείας και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας έδωσαν νεότερες πληροφορίες αναφορικά με την πανδημία.
Τι ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιλας
Παίρνοντας τον λόγο, ο Νίκος Χαρδαλιάς σημείωσε πως η βελτίωση των επιδημιολογικών δεικτών σε συνδυασμό με το πρόγραμμα εμβολιασμών μάς επιτρέπουν να κάνουμε τα επόμενα βήματα και να προχωρήσουμε στην άρση επιπλέον μέτρων.
«Αυτό δεν σημαίνει ότι φτάσαμε στο τέλος της πανδημίας. Η ανάγκη τήρησης των πρωτοκόλλων και των κανόνων ατομικής προστασίας χωρίς εκπτώσεις παραμένει», συνέχισε.
Ο υφυπουργός τόνισε πως:
- Από 14/06 επανεκκινούν οι πρακτικές, εργαστηριακές και κλινικές ασκήσεις όλων των φοιτητών, όλων των εξαμήνων καθώς και των κέντρων διά βίου μάθησης των ΑΕΙ.
- Από 12/06 η απαγόρευση κυκλοφορίας επεκτείνεται κατά μία ώρα (δηλαδή από τη 01:30 ως τις 05.00 το πρωί).
- Από 01/07 και πάντα με την προϋπόθεση ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέπουν, η απαγόρευση κυκλοφορίας σταματά εντελώς.
- Από 12/06 θα επιτρέπεται η μουσική μόνο σε εξωτερικούς χώρους εστίασης στους οποίους φιλοξενούνται μόνο καθήμενοι πελάτες. Σε περίπτωση καταστρατήγησης του μέτρου, το πρόστιμο θα είναι 5.000 ευρώ για την πρώτη παράβαση και αναστολή λειτουργίας 15 ημερών σε οποιαδήποτε δεύτερη παράβαση.
- Από 12/06 ανοίγουν οι επιχειρήσεις εστίασης σε αεριζόμενες στοές και μόνο για εκείνες που έχουν δύο ελεύθερες διόδους ώστε να διασφαλίζεται η διαφορετική είσοδος και έξοδος καθώς και ο φυσικός αερισμός.
- Από 12/06 στις 06.00 το πρωί αυξάνεται το ποσοστό πληρότητας σε δραστηριότητες ακροάματος – θεάματος από 50% σε 75% όταν το θέατρο είναι χωρητικότητας ως 1.000 θέσεις, σε 70% έως 5.000 θέσεις, σε 65% όταν είναι δυναμικότητας έως 15.000 θέσεων και αν είναι πλέον των 15.000 θέσεων, ο μέγιστος αριθμός οριστικοποιείται σταθερά στα 10.000 άτομα. Σε κάθε περίπτωση με υποχρεωτική μάσκα για όλους.
- Σε καταστήματα κινητής τηλεφωνίας επιτρέπεται ταυτόχρονη παρουσία τεσσάρων πελατών σε καταστήματα εμβαδού ως 100 τετραγωνικά.
- Από 01/07 το όριο για τις υπηρεσίες catering – δεξιώσεων αυξάνεται σε 300 άτομα από 100 που είναι αυτή τη στιγμή.
- Όσον αφορά στις εμποροπανηγύρεις, αποφασίστηκε η επανέναρξή τους μόνο στις Περιφερειακές Ενότητες που το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων θα ξεπερνά το 50%. Και το σχετικό υγειονομικό πρωτόκολλο θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες.
Αυξάνεται το ποσοστό πληρότητας σε θέατρα και συναυλίες
Επιπλέον, ο Νίκος Χαρδαλιάς δήλωσε πως αποφασίστηκε η αύξηση του ποσοστού πληρότητας σε δραστηριότητες ακροάματος/θεάματος, με ημερομηνία έναρξης την 12η Ιουνίου:
- από 50% σε 75% όταν το θέατρο έχει χωρητικότητα έως 1.000 θέσεις,
- στο 70% σε χώρους έως 5.000 θέσεων,
- σε 65% όταν είναι δυναμικότητας έως 15.000 θέσεων και
- αν είναι πλέον των 15.000 θέσεων, ο αριθμός καθορίζεται σταθερά στα 10.000 άτομα.
Επιπλέον, από την 1η Ιουλίου το όριο ατόμων σε δεξιώσεις είναι τα 300 άτομα, αντί 100 που έχει οριστεί έως σήμερα.
Τέλος, αποφασίστηκε η επανέναρξη εμποροπανηγύρεων μόνο σε περιφερειακές ενότητες που το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων θα ξεπερνά το 50%.
Το burnout των υγειονομικών επισήμανε ο Βασίλης Κικίλιας
Ο κ. Κικίλιας τόνισε πως θα ανοίξουν περισσότερα από 400.000 νέα ραντεβού για όλα τα εμβόλια, πλην της AstraZeneca, τόσο στα νησιά όσο και στην ηπειρωτική Ελλάδα.
Στη συνέχεια, ο υπουργός αναφέρθηκε σε μελέτες που δείχνουν ότι τα ποσοστά burnout ξεπερνούν το 40% σε εργαζόμενους στις ΜΕΘ και εντατικολόγους. Το 1/5 των υγειονομικών έχει νιώσει κατάθλιψη, άγχος και διαταραχή μετατραυματικού στρες.
Έτσι, εξήγγειλε πρόγραμμα 7,5 εκατομμυρίων ευρώ από το ΕΣΠΑ, που ενδέχεται να υλοποιηθεί σε συνεργασία με ελληνικά πανεπιστήμια και περιλαμβάνει καταγραφή, κατηγοριοποίηση, ανάπτυξη προγραμμάτων σε άτομα που έχουν εμφανίσει τέτοια συμπτώματα, αλλά και στους χώρους όπου εργάζονται.
Είναι εμφανές σε όλους ότι οι χιλιάδες άνθρωποι που αγωνίζονται στην πρώτη γραμμή έχουν υποστεί πολύ μεγάλη πίεση σε μια ασταμάτητη προσπάθεια και η πολιτεία είναι υποχρεωμένη να βρει τρόπους να στηρίξει αλλά και να επιβραβεύσει αυτή την προσπάθεια.