Άρση lockdown: Τα μέτρα που θα είναι σε ισχύ το καλοκαίρι - Ποιες περιοχές είναι κοντά στο «λουκέτο»
Με το άνοιγμα των γυμναστηρίων η χώρα μας πραγματοποίησε ακόμα ένα βήμα προς την ελευθερία. Με τη χώρα μας να διανύει την τρίτη εβδομάδα της μετα-lockdown εποχής, φαίνεται ότι η άρση των περιορισμών δεν έχει μέχρι στιγμής αρνητικό αντίκτυπο στην επιδημιολογική εικόνα.
Ωστόσο, αυτό που ξεκαθαρίζουν οι επιστήμονες της χώρας μας είναι πως για να συνεχίσουμε έχουμε ένα καλοκαίρι όσο πιο κοντά γίνεται στην κανονικότητα πρέπει να τηρούμε στο έπακρο τα μέτρα που βρίσκονται σε ισχύ ακόμα, καθώς ένα και μόνο λάθος μπορεί να αποβεί «μοιραίο» και να καταστρέψει όλα όσα χτίζαμε τόσους μήνες. Μάλιστα, ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι πολλοί μιλούν για την πιθανότητα ενός τέταρτου κύματος του φονικού ιού από τα τέλη του καλοκαιριού.
Σε αυτό δεν φαίνεται να συμφωνεί ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, Χαράλαμπος Γώγος, ο οποίος τόνισε, μεταξύ άλλων, πως το θέμα του τέταρτου κύματος της πανδημίας δεν χρειάζεται να μας απασχολεί ακόμα.
Όπως είπε, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, έχουμε καλούς αριθμούς στα κρούσματα και στις εισαγωγές, ενώ στη βόρεια Ελλάδα η καμπύλη πέφτει πιο γρήγορα. Παράλληλα όμως, ο κ. Γώγος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου υπογραμμίζοντας πως «είναι μια ευαίσθητη περίοδος, από αυτή θα εξαρτηθεί ο χειμώνας».
Τα μέτρα που θα μας «συντροφεύουν» το καλοκαίρι
Στο ίδιο πλαίσιο εξήγησε πως κάποια μέτρα δεν αναμένεται να αρθούν σύντομα. Συγκεκριμένα, είπε πως και αυτό το καλοκαίρι θα χρειαστεί να φοράμε τις προστατευτικές μάσκες, οι οποίες τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχουν πλέον γίνει μέρος της καθημερινότητάς μας.
Μάλιστα, ερωτηθείς αν και πότε μπορούμε να «πετάξουμε» τις μάσκες είπε πως αυτό μπορεί να γίνει κάποια στιγμή, αν έχουμε σε μεγάλο ποσοστό ανοσίας, στους εξωτερικούς χώρους. Αντίθετα σε κλειστούς χώρους, ποτέ δεν θα έχουμε το 100% της ανοσίας και θα πρέπει να φοράμε μάσκα. «Καλό είναι να μείνει ο πολιτισμός της μάσκας, ειδικά σε ευαίσθητους χώρους, όπως τα νοσοκομεία» είπε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, ο κ. Γώγος εξήγησε πως θα πρέπει να τηρούμε τις αποστάσεις όταν βρισκόμαστε σε κλειστές παρέες.
Ποιες περιοχές είναι κοντά σε τοπικό lockdown
Σε κάθε περίπτωση πάντως, παρά ττην θετική επιδημιολογική εικόνα της Ελλάδας, υπάρχουν και κάποιες περιοχές του «τρομάζουν».
Κοντά σε νέο τοπικό lockdown, έστω με ηπιότερα μέτρα, βρίσκονται τέσσερις περιοχές της χώρας, στις οποίες ο αριθμός των κρουσμάτων έχει αρχίσει να παίρνει ανοδική πορεία, εξαιτίας της υπερβολικής χαλάρωσης στην τήρηση των μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό το τελευταίο διάστημα.
Οι περιοχές που ανησυχούν τους ειδικούς είναι η Σύρος, η Τροιζηνία, τα Χανιά και η Λέσβος.
«Μόλις άνοιξε ο καιρός, ο κόσμος πέταξε τη μάσκα. Αυτή ήταν η εικόνα που επικρατούσε για μέρες στα Χανιά. Η ζέστη και οι συχνές επισκέψεις στην παραλία, ειδικά για τους κατοίκους των νησιών, συνεπικουρούμενης και της κούρασης του κόσμου, οδηγούν πια πολύ εύκολα στο να λησμονούν ή να αρνούνται οι πολίτες να φορέσουν τη μάσκα στους εξωτερικούς δημόσιους χώρους» δήλωσε o λοιμωξιολόγος, Αχιλλέας Γκίκας, μόνιμος κάτοικος Κρήτης και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας.
Ο κ. Γκίκας δεν βλέπει τον τουρισμό που άρχισε να κινείται στο νησί της Κρήτης, πίσω από αυτή την αύξηση των κρουσμάτων και αυτό, γιατί κατά τον ίδιο τα αποτελέσματα των τεστ και ο εμβολιασμός, ως προαπαιτούμενα για την είσοδο των τουριστών στη χώρα μας, είναι ικανοποιητικά μέτρα προστασίας.
Τα πιθανά μέτρα του τοπικού lockdown
Προς το παρόν η κατάσταση βρίσκεται υπό την παρακολούθηση του ΕΟΔΥ που πραγματοποιεί καθημερινά rapid test. Σε περίπτωση, ωστόσο, ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων αναμένεται να ληφθούν τα εξής μέτρα:
- Απαγόρευση κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα μέχρι και τις 06.00 το πρωί.
- Η λειτουργία όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος θα περιορίζεται αποκλειστικά σε ανοιχτό, υπαίθριο χώρο, με φιλοξενία μόνο καθήμενων πελατών και απαγόρευση μουσικής όλο το 24ωρο. Η επιχείρηση θα πρέπει να απολυμαίνει τους καταλόγους όταν αλλάζουν οι πελάτες, να υπάρχει απολυμαντικό σε κάθε τραπέζι, και να χρησιμοποιείται υποχρεωτικά μάσκα από προσωπικό και πελάτες.
- Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως live πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές, συναυλίες, απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο σε δημόσιο και ιδιωτικό χώρο.
- Στην εστίαση ως 4 άτομα στο κάθε τραπέζι εκτός αν πρόκειται για οικογένεια (εκεί θα επιτρέπονται 6 άτομα).
- Αναστολή των οικοδομικών εργασιών.
- Αναστολή των θρησκευτικών τελετών με εξαίρεση τις κηδείες ως 9 άτομα και τέλεση λειτουργιών μόνο από τους λειτουργούς.