Άρση lockdown: Ο εμβολιασμός θα κρίνει την οριστική έξοδο από τα περιοριστικά μέτρα - Θα ζούμε με τον ιό για πολύ καιρό ακόμη
Σήμερα ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, αναφέρθηκε στo κυβερνητικό σχέδιο για την οριστική άρση των μέτρων και απηύθυνε έκκληση για αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία.
Όπως εξήγησε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ 104,6:
«Όλα εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον εμβολιασμό. Χθες είχαμε ρεκόρ εμβολίων. Θα έχουμε περισσότερα τον Μάιο και τον Ιούνιο. Ο στόχος της ανοσίας έρχεται όλο και πιο κοντά μας. Πρέπει να προσαρμοζόμαστε. Είναι η άμυνά μας. Ο δυναμικός χαρακτήρας της πανδημίας καθορίζει τη στρατηγική μας. Έως το Πάσχα θα έχουμε υπερβεί τα 3 εκατ. εμβολιασμούς. Άρα, από τα μέσα Μαΐου μπορούμε να συζητήσουμε για μια οριστική άρση των περιορισμών».
Για την πορεία των εμβολιασμών, από την οποία εξαρτάται και η οριστική χαλάρωση των μέτρων, ο ίδιος είπε:
Ωστόσο, επισήμανε πως «θα ζούμε με τον ιό και την πανδημία και τα πολλά κρούσματα για πολύ καιρό ακόμα, το 2021 σίγουρα».
«Αυτό σημαίνει ότι τα μέτρα αυτοπροστασίας, δηλαδή η μάσκα, οι αποστάσεις, η κοινωνική μας συμπεριφορά με αυστηρή επιλογή των ανθρώπων που αισθανόμαστε ότι μπορούμε να εμπιστευτούμε ως προς τον τρόπο που και οι ίδιοι διαχειρίζονται την ατομική τους υγεία. Αυτά θα ισχύουν γιατί θα έχουμε ένα κομμάτι του πληθυσμού που θα είναι ανεμβολίαστο μέχρι τις αρχές Φθινοπώρου» συμπλήρωσε.
«Η γραμμή για το τι θα γίνει ανακοινώνεται κάθε βδομάδα από τον Νίκο Χαρδαλιά. Η σύγχυση προκαλείται σε ένα βαθμό κυρίως από την πολυφωνία» σημείωσε επίσης ο κ. Σκέρτσος και τόνισε πως «έχουν ένα μέρος ευθύνης και οι δημοσιογράφοι και οι επιστήμονες που καταθέτουν απόψεις».
«Εμείς επιθυμούμε ένα ασφαλές και ελεγχόμενο άνοιγμα της οικονομίας με όλα τα εργαλεία που έχουμε» είπε και διευκρίνισε πως στο εξής «πρέπει να μας απασχολεί ο δείκτης θετικότητας και όχι ο απόλυτος αριθμός των κρουσμάτων χάρη στο εμβολιασμό και στη βελτίωση του καιρού». «Χθες», υπενθύμισε, «είχαμε 75.000 τεστ».
Ο κ. Σκέρτσος υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει δυσφορία απέναντι στην Επιτροπή, όλοι έχουμε κοινό στόχο».
«Πρέπει να δούμε τι γίνεται στην οικονομία, έχουμε δυσανάλογη σχέση μεταξύ της αυστηρότητας των μέτρων και του βαθμού συμμόρφωσης. Όσο πιο αυστηρά είναι τόσο μειώνεται η συμμόρφωση» είπε μεταξύ άλλων.