Άρση lockdown: Ανακοινώσεις για τα μέτρα το απόγευμα από Χαρδαλιά, Κικίλια - Σε υψηλά επίπεδα τα κρούσματα και σήμερα
Την ώρα που συνεχίζεται η κρίσιμη συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων για τον οδικό χάρτη άρσης των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία οι αποφάσεις για τα νέα μέτρα όπως όλα δείχνουν θα ανακοινωθούν σήμερα.
Υψηλός αριθμός κρουσμάτων και σήμερα
Πάντως και σήμερα η χώρα οδεύει προς υψηλό αριθμό κρουσμάτων καθώς τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι θα κινηθούμε κοντά στο προηγούμενο ρεκόρ των 3.500 νέων μολύνσεων. Όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Open, η επιβαρυμένη εικόνα διατηρείται και από τη μέχρι στιγμής καταμέτρηση προκύπτει ότι τα νέα κρούσματα είναι πάλι αρκετά και ίσως να ξεπεράσουν και το προηγούμενο ρεκόρ.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, μπορεί τα κρούσματα να κινούνται σε υψηλό επίπεδο ωστόσο οι αυξημένες εξαγωγές από τα νοσοκομεία τις τελευταίες ημέρες επιβεβαιώνουν τη σταθεροποίηση που όλοι περιμένουν.
Έτσι, όπως έγινε γνωστό ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς θα συμμετέχει στην καθιερωμένη ενημέρωση της Τετάρτης για την πορεία του κορονοϊού μαζί με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια προκειμένου να ενημερώσουν τους πολίτες για τη σταδιακή άρση μέτρων του lockdown, αφότου ολοκληρωθεί η συνεδρίαση των ειδικών του υπουργείου Υγείας και εφόσον οι ειδικοί καταλήξουν σε συγκεκριμένες προτάσεις.
Όπως έλεγαν πηγές του Μαξίμου, η κυβέρνηση αναμένει τις προτάσεις των ειδικών της επιτροπής για τη σταδιακή χαλάρωση των μέτρων και εφόσον η επιτροπή καταλήξει, ο Νίκος Χαρδαλιάς αναμένεται να κάνει τις ανακοινώσεις.
Οι εκτιμήσεις για το μείγμα των μέτρων
Το πρώτο μέτρο που φαίνεται πως έχει κλειδώσει από αυτό το Σαββατοκύριακο είναι η διαδημοτικές μετακινήσεις. Συνεπώς, κατά πάσα πιθανότητα, από το Σάββατο οι πολίτες θα μπορούν να μετακινηθούν σε άλλους δήμους στέλνοντας τον κωδικό 6 χρησιμοποιώντας και το ΙΧ. Μέχρι σήμερα επιτρέπονταν οι μετακινήσεις σε άλλους δήμους μόνο με ποδήλατο ή με τα πόδια.
Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη για το ενδεχόμενο αυτό είπε χαρακτηριστικά χτες είπε «Κι εγώ θεωρώ ότι αν απελευθερωθούν οι διαδημοτικές μετακινήσεις θα έχουμε μικρότερους συνωστισμούς σε πλατείες και καφέ».
Στόχος, επίσης, είναι το άνοιγμα «με κάποιο τρόπο» και του λιανεμπορίου. Η εισήγηση που έχει καταθέσει το υπουργείο Ανάπτυξης είναι να ξεκινήσει η λειτουργία των επιχειρήσεων με φυσική παρουσία ύστερα από αποστολή μηνύματος στο 13032 και χρονικό όριο για τις αγορές, τις τρεις ώρες.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου σημείωσε: «Θα αναμένουμε σήμερα τις εισηγήσεις της Επιτροπής, οι οποίες θα λάβουν υπόψη από τη μία, τα επιδημιολογικά δεδομένα –τα οποία δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά- και από την άλλη το γεγονός ότι υπάρχει μια συσσωρευμένη κούραση του κόσμου και ότι τα μέτρα εκ των πραγμάτων δεν τηρούνται πλήρως, κάτι το οποίο συμβαίνει και σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Και θα κινηθούμε ανάλογα, αφού ακούσουμε τους ειδικούς, όπως το κάνουμε πάντα.
Η γνώμη των ειδικών
Σήμερα πάντως αρκετοί ήταν οι ειδικοί που τάχθηκαν υπέρ του ανοίγματος των δραστηριοτήτων στους εξωτερικούς χώρους όχι μόνο να για να αποφευχθούν οι ενδοοικογενειακές μολύνσεις, αλλά και να για να μειωθούν τα φαινόμενα συνωστισμού σε πάρκα και παραλίες αλλά και για να βελτιωθεί η ψυχολογία των πολιτών.
Σε αυτή τη λογική φαίνεται να κινείται ο καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, ο οποίος ανέφερε ότι πρέπει να ανοίξουν δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους ώστε να βελτιωθεί η ψυχολογία των πολιτών και να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης. «Παίρνουμε ένα ρίσκο μήπως δουλέψει άλλο μοντέλο. Αυτή τη στιγμή οι πολίτες δεν έχουν κίνητρο να ακολουθούν κανένα μέτρο. Αν συνεχίσουμε έτσι, μπορεί να φτάσουμε στα 5.000 κρούσματα την ημέρα», δήλωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ και πρότεινε άνοιγμα με ένα υπολογισμένο ρίσκο για συγκεκριμένες δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους. Επίσης πρότεινε άνοιγμα του λιανεμπορίου με ραντεβού, εστίασης και άνοιγμα σχολείων. «Να ανοίξουμε γιατί έτσι όπως πάμε δεν πάμε καλά. Για να μειώσουμε τη μετάδοση, γιατί αυτό το lockdown δεν δουλεύει», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά της η πνευμονολόγος Μίνα Γκάγκα μιλώντας στον ΑΝΤ1 τόνισε ότι «είναι πιο ασφαλές να μπούμε σε ένα κατάστημα όπως μπαίνουμε τώρα σε σούπερ μάρκετ». «Εμένα με τρομάζει αυτό που βλέπω στις πλατείες. Κόσμος μαζεμένος χωρίς μάσκες» συμπλήρωσε και πρόσθεσε πως «τώρα είμαστε όλοι έξω, άρα πρέπει να βρούμε καλύτερους τρόπους».
Επίσης, ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος τάχθηκε σήμερα υπέρ του ανοίγματος των καταστημάτων μιλώντας στον ΣΚΑΪ. «Οι μεταδόσεις γίνονται μέσα στα σπίτια (πάω σε σπίτια συγγενών ή φίλων, βγάζω την μάσκα πιο εύκολα)», εξήγησε ενώ επεσήμανε πως τα νοσοκομεία είναι γεμάτα με κόσμο που κόλλησαν με μεγάλες.. φούσκες. Ο ίδιος προτείνει να ξεκινήσει αρχικά το μικρό λιανεμπόριο με άνοιγμα για μια εβδομάδα των μικρών επιχειρήσεων και μετά να ανοίξουν τα μεγάλα καταστήματα με μεγάλη προσοχή έτσι ώστε να μειωθεί η μετάδοση στα σπίτια. Εκτιμά ότι η εστίαση πρέπει να ανοίξει σε εξωτερικούς χώρους και ότι τα σχολεία δεν γίνεται να τα ανοίξουν όλα μαζί. «Πρέπει πρώτα να ανοίξουν τα λύκεια», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Πιο επιφυλακτικός παρουσιάστηκε ο πρόεδρος του ΠΙΣ Αθανάσιος Εξαδάκτυλος σημειώνοντας στον ΑΝΤ1 ότι το λιανεμπόριο, εφόσον ασκηθεί με όρους που δεν θα δημιουργήσουν λαοθάλασσες στους εμπορικούς δρόμους το Σαββατοκύριακο, θα μπορούσε να ανοίξει, δεδομένου και ότι υπάρχει αδήριτη ανάγκη να λειτουργήσει το εμπόριο.