Αρκάς: Η αιχμηρή πρωταπριλιάτικη «Καλημέρα» και η «μπηχτή» για τα ψέματα και τους Έλληνες
Ο Αρκάς υποδέχεται τον Απρίλιο με σκίτσο στο Facebook - Το «καρφί» του σκιτσογράφου για την Πρωταπριλιά

Καλημέρα και και καλό μήνα, Πρωταπριλιά σήμερα (1/4) και προσέξτε μην την πατήσετε, γιατί όλος και κάποιος θα βρεθεί να σας ξεγελάσει!
Ο αγαπημένος σκιτσογράφος Αρκάς με αφορμή την Πρωταπριλιά μας καλημερίζει με ένα σκίτσο - σχόλιο ιδιαίτερα αιχμηρό σε μία περίοδο που την χαρακτηρίζει η παραπληροφόρηση.
Με μια «Καλημέρα» όλο αιχμή και με αφορμή την Πρωταπριλιά και τα ψέματα που παραδοσιακά και με βάση το έθιμο ανταλλάσσουμε μεταξύ μας αυτήν την ημέρα, ο Αρκάς καυτηριάζει τον τρόπο που δεχόμαστε τα όσα μας λένε ή μας πληροφορούνε δίχως να τα αμφισβητούμε.
Έτσι βάζει τον ήρωά του μπροστά από μία Ελληνική Σημαία να μας καλημερίζει λέγοντας: «Η Πρωταπριλιά είναι η μόνη μέρα του χρόνου, που οι Έλληνες είναι επιφυλακτικοί απέναντι στο ψέμα!».
Δείτε την ανάρτηση:
Πώς ξεκίνησε το έθιμο της Πρωταπριλιάς
Το περίεργο αυτό έθιμο, στηρίζεται στη δοξασία ότι όποιος καταφέρει με το ψέμα του να κοροϊδέψει τον άλλον, θα έχει καλή τύχη.
Μία εκδοχή θέλει τα ψέματα της Πρωταπριλιάς να είναι ένα έθιμο που μας έχει έρθει από τους Κέλτες. Ο λαός αυτός της βορειοδυτικής Ευρώπης, φημίζονταν για τις ικανότητές του στο ψάρεμα. Η εποχή του ψαρέματος ξεκινούσε την 1η Απριλίου, αν και εκείνη την εποχή τα ψάρια πιάνονται δύσκολα. Έτσι, οι ψαράδες έλεγαν ψέματα σχετικά με το πόσα ψάρια έχουν πιάσει, συνήθεια που με τα χρόνια μετατράπηκε σε έθιμο.
Η δεύτερη εκδοχή, θέλει το έθιμο να έχει έρθει από τη Γαλλία του 16ου αιώνα. Τον Μεσαίωνα οι Γάλλοι γιόρταζαν την Πρωτοχρονιά την 1η Απριλίου, λόγω του Πάσχα. Το 1560 ή το 1564 ο βασιλιάς Κάρολος Θ’ μετέθεσε την αρχή του έτους από την 1η Απριλίου στην 1η Ιανουαρίου για να συμβαδίζει η χώρα του ημερολογιακά με τις άλλες χώρες. Η αλλαγή αυτή δημιούργησε προβλήματα στο λαό, καθώς ό,τι έχει σχέση με την οργάνωση του χρόνου δημιουργεί συναισθηματικές φορτίσεις και αντιδράσεις.
Όσοι, λοιπόν, από τους υπηκόους του βασιλιά αποδέχτηκαν την ημερολογιακή αλλαγή πείραζαν εκείνους που συνέχιζαν να τηρούν την παλιά πρωτοχρονιά (1η Απριλίου), λέγοντάς τους περιπαικτικά ψέματα ή κάνοντάς τους ψεύτικα πρωτοχρονιάτικα δώρα.
Από τους Κέλτες και τους Γάλλους το έθιμο μεταλαμπαδεύτηκε σ’ όλο τον κόσμο, με προεξάρχουσες τις εφημερίδες στις αρχές του 20ου αιώνα και στη συνέχεια τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, που συχνά μεταδίδουν πολύ επιτυχημένες ειδήσεις – φάρσες.