Αρκαλοχώρι σεισμός: Άλλος ένας χειμώνας στα κοντέινερ - Λιγότερες από το 4% των αιτήσεων ανοικοδόμησης έχουν εγκριθεί
Αρκαλοχώρι σεισμός: Ο σεισμός των 5,8 Ρίχτερ στις 27 Σεπτεμβρίου 2021 άφησε πίσω του έναν νεκρό και χιλιάδες ανθρώπους που είδαν τη ζωή τους να αλλάζει δραματικά. Σήμερα, έναν χρόνο μετά, οι υποσχέσεις σε μεγάλο βαθμό έχουν μείνει ανεκπλήρωτες.
Τα στοιχεία που δίνει ο Σύλλογος Σεισμοπλήκτων «Η ΕΛΠΙΔΑ», χωρίς να διαψεύδονται επισήμως, είναι αποκαλυπτικά για την εικόνα που αντικρίζει κανείς. Σύμφωνα και με ρεπορτάζ του Μάριου Διονέλλη, λιγότερο από το 4% των φακέλων για χρηματοδότηση της ανακατασκευής σπιτιών έχει εγκριθεί.
Την ίδια ώρα, το 20% του πληθυσμού, σχεδόν 3.500 άνθρωποι, έχουν πλέον εγκαταλείψει την περιοχή, αναζητώντας να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους κάπου αλλού· στο Ηράκλειο, σε άλλες περιοχές της Κρήτης και της υπόλοιπης Ελλάδας αλλά ακόμα και στο εξωτερικό. Όσοι δεν είχαν αυτή τη δυνατότητα περιορίστηκαν στα 24 τετραγωνικά των οικίσκων.
Σύμφωνα πάντα με το ίδιο ρεπορτάζ, το γραφείο Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών που συστάθηκε στο Αρκαλοχώρι παραμένει υποστελεχωμένο και οι φάκελοι σχηματίζουν βουνά, ενώ ακόμα κι όταν εγκρίνονται κάποια χρήματα, αυτά δεν επαρκούν ούτε για τα βασικά, καθώς το κόστος όλων των οικοδομικών εργασιών και των υλικών έχει εκτοξευτεί. «Οι αρχικές τιμές με τις οποίες υπολογιζόταν το κόστος εργασιών για χρηματοδότηση ήταν του… 2011. Έγινε μια δειλή αναπροσαρμογή προς τα πάνω, όμως σε καμία περίπτωση δεν επαρκεί, αφού απέχει πολύ το τιμολόγιο που εγκρίνεται από αυτό που ισχύει έξω στην πραγματική αγορά», λέει στην «Εφ.Συν.» ο Κώστας Γκαντάτσιος, πρόεδρος του Συλλόγου Σεισμοπλήκτων «Η ΕΛΠΙΔΑ».
Ακόμα και όσον αφορά στα έξοδα για την αντικατάσταση της οικοσκευής, που υποτίθεται ότι μέσα σε κάποιες ημέρες θα εκταμιεύονταν για να καλυφθούν οι πρώτες ανάγκες των σεισμόπληκτων, εξακολουθεί να υπάρχει ένα ποσοστό 30% που δεν τα έχει πάρει.
Άλυτο παραμένει το ζήτημα με τις κατεδαφίσεις των ετοιμόρροπων κτιρίων. «Περίπου 1.000 κτίρια έχουν πέσει και τα ερείπια χάσκουν για να δείχνουν τις πληγές μας», λέει ο κ. Γκαντάτσιος. «Δεν προβλέπεται καμία χρηματοδότηση για την απομάκρυνση των μπάζων και οι άνθρωποι πρέπει να τα κάνουν με δικά τους λεφτά, που φυσικά δεν περισσεύουν», αναφέρει ο ίδιος.
https://www.youtube.com/watch?v=EWP2trQETus