Αριθμοί σοκ για την ενδοοικογενειακή βία: «16 γυναίκες έβαλαν το panic button το τελευταίο 24ωρο»
347 συλλήψεις για ενδοοικογενειακή βία την περασμένη εβδομάδα σύμφωνα με την ΕΛΑΣ - Σε 135 γυναίκες χορηγήθηκε η εφαρμογή του Panic Button.
Σε μια σοκαριστική αποκάλυψη προχώρησε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μιλώντας για την ενδοοικογενειακή βία, καθώς, όπως είπε, μέσα σε ένα βράδυ, το βράδυ της Δευτέρας (24.6.2024), έγιναν 61 συλλήψεις για ενδοοικογενειακή βία, και περίπου οι μισές είναι στην Αττική.
Όπως είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ για τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, ανέφερε πως την τελευταία εβδομάδα είχαμε 550 περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας, ενώ από αυτές προέκυψαν 350 συλλήψεις.
Για τις ανεξέλεγκτες διαστάσεις που παίρνει το φαινόμενο της έμφυλης βίας μίλησε το πρωί της Τρίτης (25/6) στο Action 24 και η εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Κωσταντίνα Δημογλίδου.
«79 καταγγελίες έφτασαν σε ένα 24ωρο στην ελληνική αστυνομία και οι 61 έγιναν συλλήψεις, καθώς υπήρχε το αυτόφωρο και μπορούσαμε να συλλάβουμε τον δράστη. Αξίζει να σημειωθεί ότι έγιναν 135 κλήσεις στο 100 για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, ενώ 16 γυναίκες ζήτησαν και έλαβαν την εφαρμογή του panic button. Και όλα αυτά ξανά λέω το τελευταίο 24ωρο».
Ερωτηθείσα για τους σοκαριστικούς αυτούς αριθμούς που παρουσιάζουν ραγδαία αύξηση μέρα με την ημέρα και για τον αν και στο παρελθόν υπήρχαν τόσο συχνά περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, που ίσως δεν έβλεπαν το φως της δημοσιότητας, η κυρία Δημογλίδου σημείωσε «τα νούμερα που βλέπουμε σήμερα πρέπει να πούμε αρχικά ότι έχουν και τη θετική τους πλευρά, γιατί η ενδοοικογενειακή βία υπήρχε και στο παρελθόν όμως οι γυναίκες πλέον μιλάνε.
Ο αυξημένος αριθμός η ο "σκοτεινός" αριθμός τέτοιων περιστατικών όπως συνηθίζαμε να λέμε στο παρελθόν αφορούσαν περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας που δεν έφταναν ποτέ στην καταγγελία. Τώρα όμως τα στόματα ανοίγουν. Οι γυναίκες εμπιστεύονται τις Αρχές και την δικαιοσύνη και ζητούν τρόπους να προστατευτούν, όπως το να μεταφερθούν σε δομές, να λάβουν την εφαρμογή του panic button ακόμα και η προστασία τους από την ελληνική αστυνομία».
Τέλος, με αφορμή τον ξυλοδαρμό της συζύγου του Αποστόλου Λύτρα και την ανάγκη για την παρουσία περιπολικού έξω από το σπίτι του θύματος η εκπρόσωπος της Ελληνικής Αστυνομίας σημείωσε «έχει γίνει πολύς λόγος για την συγκεκριμένη υπόθεση και το κατά πόσο υπήρξε διαφορετική μεταχείριση στον τρόπο που χειρίστηκε την υπόθεση η Αστυνομία. Υπάρχουν πολλές τέτοιες περιπτώσεις, περίπου 40, όπου χρειάστηκε περιπολικό να φυλά τη γυναίκα και υπάρχουν μέσα σε αυτές παραβιάσεις ασφαλιστικών μέτρων και έτσι συνελήφθη εκ νέου ο κακοποιητής σύντροφος, ο οποίος με την πρώτη του προσαγωγή δεν είχε συλληφθεί».
Ως προς τον λόγο που οι θύτες δεν οδηγούνται απευθείας στην φυλακή προκειμένου να εξαλειφθεί η πιθανότητα άλλου βίαιου επεισοδίου, η ίδια εξήγησε «εκεί το μόνο που μπορούμε να κάνουμε εμείς είναι να ακούσουμε τις αποφάσεις των αρμόδιων ανακριτικών και δικαστικών αρχών. Δεν μπορούμε να περιορίσουμε έναν κακοποιητή αν δεν έχουμε συγκεκριμένη οδηγία. Όμως, σε πολλές περιπτώσεις με δική μας πρωτοβουλία μπορούμε να προστατεύσουμε το θύμα είτε το επιθυμεί είτε όχι, γιατί κρίνουμε ότι συντρέχει κίνδυνος για την ζωή και την σωματική ακεραιότητα».
347 συλλήψεις για ενδοοικογενειακή βία την περασμένη εβδομάδα - Σε 135 γυναίκες χορηγήθηκε η εφαρμογή του Panic Button
Σχέδιο ειδικών στοχευμένων δράσεων με τρεις βασικές κατευθύνσεις, υλοποιεί η Ελληνική Αστυνομία, με στόχο την πρόληψη, αποτροπή και αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, της ενδοοικογενειακής βίας και της παραβατικότητας ανηλίκων, καθώς και τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας των πολιτών.
Συγκεκριμένα, την περασμένη εβδομάδα από 17 έως 23 Ιουνίου 2024, για την αντιμετώπιση του φαινομένου της ενδοοικογενειακής βίας, δραστηριοποιήθηκαν οι υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, και ιδιαίτερα τα επιχειρησιακά Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας, που επιλαμβάνονται στην πλειονότητα των περιστατικών.
Στο πλαίσιο αυτό οι αστυνομικοί σε όλη τη χώρα ανταποκρίθηκαν σε -960- κλήσεις στο τηλεφωνικό κέντρο της Άμεσης Δράσης και χορηγήθηκε σε -135- γυναίκες θύματα η εφαρμογή του Panic Button. Συνολικά, διαχειρίστηκαν -516- περιστατικά, για τα οποία πραγματοποιήθηκαν -347- συλλήψεις, ενώ παράλληλα μεταφέρθηκαν -9- θύματα σε δομές με οχήματα της Ελληνικής Αστυνομίας και -31- θύματα σε ιατροδικαστή ή νοσοκομείο.
Υπενθυμίζεται ότι, με μέριμνα της Ελληνικής Αστυνομίας, στην περιφέρεια κάθε Διεύθυνσης Αστυνομίας σε όλη την επικράτεια, έχουν εξασφαλιστεί ένας ή περισσότεροι ειδικά διαμορφωμένοι χώροι που λειτουργούν ως "safe houses", για τη βραχυπρόθεσμη ασφαλή φιλοξενία γυναικών-θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, καθώς και μελών της οικογένειας τους, όπως τα ανήλικα παιδιά τους, που χρειάζονται προστασία (σχετ. η από 12-04-2024 Ανακοίνωση).