Αριστούργημα της φύσης εντόπισε το Μουσείο Γουλανδρή
Ένα διαφορετικό «έργο» μοιράστηκε στη σελίδα του στο Facebook το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας. «Ένα καταπληκτικό δείγμα των καλλιτεχνικών δεξιοτήτων της Μητέρας Φύσης», όπως έγραψε χαρακτηριστικά.
Ένα κομμάτι πάγου δηλαδή, το οποίο είχε αποκτήσει όλα τα μορφολογικά χαρακτηριστικά του φύλλου πάνω στο οποίο σχηματίστηκε.
ΕΝΑ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΔΕΙΓΜΑ ΤΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΦΥΣΗΣ…!Είναι μια τέλεια διατηρημένη λεπτή στρώση...
Δημοσιεύτηκε από Goulandris Natural History Museum στις Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2021
«Είναι μια τέλεια διατηρημένη λεπτή στρώση πάγου, στην οποία έχει αποτυπωθεί σε κάθε της λεπτομέρεια η μορφολογία του υποκείμενου φύλλου! To εφήμερο αυτού του εξαιρετικού έργου τέχνης είναι που το κατέστησε μοναδικό και αναντικατάστατο! Πολύ σύντομα μετά τη λήψη, το φυσικό γλυπτό πάγου ανήκε στο παρελθόν!», έγραψε το μουσείο.
Το φυσικό αριστούργημα έλιωσε λίγο μετά τη φωτογραφία…
Λίγα λόγια για το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας
Το 1964, ο Άγγελος και η Νίκη Γουλανδρή ίδρυσαν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας (Ν.Π.Ι.Δ.) ως εργαστήριο έρευνας και δράσης. Το έργο τους προχώρησε σιωπηρά, παράλληλα με τις άλλες αναπτυξιακές επενδύσεις. Η δική τους ήταν μία ιδιωτική επένδυση πόρων, χρόνου και γνώσης για τη δημιουργία ενός θεσμού, που θα είχε ως στόχο την εθνική ετοιμότητα για την προστασία του πολύτιμου φυσικού πλούτου της χώρας και τη συνείδηση των νέων για ένα νέο κώδικα αξιών, με γνώμονα την ισόρροπη συνύπαρξη φυσικού περιβάλλοντος και ανθρώπου.
Με ένα επιτελείο Ελλήνων και ξένων επιστημόνων, το Μουσείο προχώρησε επί δεκαετίες, στην έρευνα και καταγραφή του φυσικού (βιολογικού και γεωλογικού) πλούτου της χώρας. Η έρευνα και η μελέτη της ελληνικής φύσης αποκάλυψε την ποικιλία και την απαράμιλλη ομορφιά του ελληνικού χώρου.
Η Ελλάδα παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω της γεωμορφολογίας, του κλίματος και της γεωγραφικής της θέσης στη συμβολή των τριών ηπείρων. Στην Ελλάδα σε σχέση με την έκτασή της, συναντάμε μεγαλύτερη βιοποικιλότητα από κάθε άλλη χώρα της Ευρώπης. Συναντάμε επίσης υψηλό ποσοστό ενδημικών ειδών, φυτών και ζώων, καθώς και ορισμένα σπάνια, που απειλούνται με εξαφάνιση.
Αρχικά, λειτούργησε ως Βοτανικό Μουσείο με αντικείμενο την έρευνα, μελέτη και καταγραφή της ελληνικής χλωρίδας. Το 1977 επεκτάθηκε στους τομείς της ζωολογίας, παλαιοντολογίας και γεωλογίας και μετονομάστηκε σε Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας.
Δέκα χρόνια επιστημονικής έρευνας και συλλογής χρειάσθηκαν στους Έλληνες και ξένους επιστήμονες, καλλιτέχνες και μουσειολόγους για να σχεδιάσουν και να παρουσιάσουν τους πρώτους εκθεσιακούς χώρους στο κοινό, εκπληρώνοντας έτσι την διττή αποστολή του Μουσείου ως επιστημονικού και εκπαιδευτικού κέντρου.
To 1983, κληροδοτήθηκε στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας το κτήμα «Σπαρόζα», στην Παιανία, από την Bρετανή πολεοδόμο Jacqueline Tyrwhitt. Ο κήπος και η διαχείριση της πλαγιάς στην ανατολική πλευρά του Υμηττού όπου εκτείνονται τα 17,5 στρέμματα του κτήματος αποτελούν σήμερα παράδειγμα οικολογικής κηπουρικής μεσογειακού κλίματος. Από το 1994, το «Σπαρόζα» αποτελεί την έδρα της Mediterranean Garden Society λειτουργώντας ως χώρος πληροφόρησης που απευθύνεται σε όσους έχουν ειδικό ενδιαφέρον για τα φυτά και τους κήπους των περιοχών της Μεσογείου.
Το 1991 το Μ.Γ.Φ.Ι. προχώρησε στη δημιουργία του Ελληνικού Κέντρου Βιοτόπων – Υγροτόπων (Ε.Κ.Β.Υ.), το οποίο έχει τον ρόλο συμβουλευτικού οργάνου προς την Πολιτεία, ασχολείται με την καταγραφή των υγροτόπων του ελληνικού χώρου και προδιαγράφει τη στρατηγική διαχείρισης και προστασίας τους. Σκοπός του είναι να προωθήσει την αειφορική διαχείριση των ανανεώσιμων φυσικών πόρων στην Ελλάδα και σε άλλες περιοχές της Μεσογείου και της Ευρώπης.
Προσβλέποντας στις ραγδαίες εξελίξεις του 21ου αιώνα το Μουσείο προχώρησε σε νέα επέκταση των εγκαταστάσεών του με τη δημιουργία του Κέντρου Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης – του Κέντρου ΓΑΙΑ. Το έργο άρχισε τον Σεπτέμβριο του 1995 και ολοκληρώθηκε το 2000. Στην πραγματοποίησή του συνέβαλαν η Ε.Ε. και το ελληνικό Υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων. Το νέο κτίριο φέρει το όνομα του πλανήτη Γη – ΓΑΙΑ – γεγονός που το συνδέει με την μυθολογία, τη φιλοσοφία και την επιστήμη του αρχαίου ελληνικού κόσμου. Στα Ομηρικά Έπη απαντάται για πρώτη φορά η λέξη ΓΑΙΑ ως δηλωτική του πλανήτη Γη.
Το Τέμενος Μασταμπά Ρεθύμνου αναστηλώθηκε από το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας και λειτουργεί ως Παλαιοντολογικό Μουσείο (παράτημα του Μ.Γ.Φ.Ι. στην Κρήτη). Παρουσιάζει τη γεωφυσική εξέλιξη της Κρήτης και σημαντικά παλαιοντολογικά και γεωλογικά ευρήματα της περιοχής.