Αργίες 2023: Φουλ στα τριήμερα το νέο έτος
Πόσα είναι τα τριήμερα του 2023 και πόσες οι ημέρες που είναι αργίες; Κάποιοι θα είναι τυχεροί το 2023 και θα έχουν ένα τριήμερο παραπάνω.
Εκτός από το Πάσχα και τα Χριστούγεννα, τα τρία τριήμερα του 2023, είναι τα εξής:
- Τα Θεοφάνια στις 6 Ιανουαρίου,
- η Καθαρά Δευτέρα στις 27 Φεβρουαρίου και
- η Πρωτομαγιά.
Η γιορτή του Αγίου Πνεύματος στις 5 Ιουνίου, είναι αργία για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο, τους τραπεζικούς υπαλλήλους και για λίγους κλάδους του ιδιωτικού τομέα.
Δείτε αναλυτικά οι αργίες του νέου έτους:
- Πρωτοχρονιά: Κυριακή 1 Ιανουαρίου
- Θεοφάνια: Παρασκευή 6 Ιανουαρίου
- Καθαρά Δευτέρα: Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου
- Ευαγγελισμός της Θεοτόκου: Σάββατο 25 Μαρτίου
- Μεγάλη Παρασκευή: 14 Απριλίου
- Μεγάλο Σάββατο: 15 Απριλίου
- Κυριακή του Πάσχα: 16 Απριλίου
- Δευτέρα του Πάσχα: 17 Απριλίου
- Εργατική Πρωτομαγιά: Δευτέρα 1 Μαΐου
- Αγίου Πνεύματος: Δευτέρα 5 Ιουνίου
- Δεκαπενταύγουστος: Τρίτη 15 Αυγούστου
- 28η Οκτωβρίου: Σάββατο 28 Οκτωβρίου
- Χριστούγεννα: Δευτέρα 25 Δεκεμβρίου
- Σύναξη της Θεοτόκου: Τρίτη 26 Δεκεμβρίου
Πώς αμείβεται η εργασία στις αργίες Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς
Για τον τρόπο αμοιβής των αργιών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς ενημερώνει τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα η ΓΣΕΕ.
Οι υποχρεωτικές αργίες
Όπως σημειώνει η Συνομοσπονδία, οι εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, οι οποίες προβλέπονται ως ημέρες υποχρεωτικής αργίας από το νόμο είναι οι εξής: η 25η Δεκεμβρίου (Χριστούγεννα), η 26η Δεκεμβρίου (δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων), η 1η Ιανουαρίου (Πρωτοχρονιά) και η 6η Ιανουαρίου (εορτή των Θεοφανίων).
Σε ημέρα υποχρεωτικής αργίας απαγορεύεται η απασχόληση των εργαζομένων και η λειτουργία των επιχειρήσεων, εκτός από εκείνες που νόμιμα λειτουργούν κατά τις Κυριακές και τις γιορτές.
Δεν είναι νόμιμος ο συμψηφισμός ημέρας οφειλόμενης ανάπαυσης (ρεπό), με την ημέρα υποχρεωτικής αργίας.
Δεν περιλαμβάνονται στην ετήσια άδεια με αποδοχές οι ημέρες υποχρεωτικής αργίας.
Η αμοιβή τις αργίες
Στις επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν κατά τις Κυριακές και τις ημέρες υποχρεωτικής αργίας, καταβάλλεται χωρίς κάποια προσαύξηση το σύνηθες ημερομίσθιο σε όσους-ες αμείβονται με ημερομίσθιο, ενώ σε όσους-ες αμείβονται με μισθό, δεν οφείλεται πρόσθετη αμοιβή, πέραν του μηνιαίου μισθού τους.
Στις επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα οι εργαζόμενοι που θα απασχοληθούν δικαιούνται:
1) αν αμείβονται με ημερομίσθιο, το σύνηθες καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75% που θα υπολογισθεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν
2) στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι αμείβονται με μηνιαίο μισθό:
α) αν πρόκειται για επιχειρήσεις που αργούν κατά τις Κυριακές και ημέρες αργίας και εκτάκτως λειτουργούν σε ημέρα υποχρεωτικής αργίας, οφείλεται το 1/25 του συνήθως καταβαλλομένου μισθού τους και επιπλέον προσαύξηση 75% επί του νόμιμου ωρομισθίου για όσες ώρες απασχοληθούν
β) αν πρόκειται για επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα κατά τις Κυριακές και τις λοιπές απ’ το νόμο αργίες, οφείλεται μόνον προσαύξηση 75%, που υπολογίζεται επί του νομίμου ωρομισθίου τους για όσες ώρες απασχοληθούν.
Σημειώνεται ότι για την εργασία άνω των 5 ωρών σε ημέρα Κυριακή υπάρχει υποχρέωση χορήγησης αναπληρωματικής εβδομαδιαίας ανάπαυσης (ρεπό) διάρκειας 24 ωρών σε άλλη εργάσιμη ημέρα της αμέσως επόμενης εβδομάδας.
Σε περίπτωση που ισχύουν ευνοϊκότεροι όροι (πχ από ΣΣΕ, Κανονισμό Εργασίας, επιχειρησιακή συνήθεια ή έθιμο) ως προς τις προσαυξήσεις της αμοιβής για την εργασία σε ημέρα υποχρεωτικής αργίας ή Κυριακής, αυτοί υπερισχύουν.