Αργεντινή: Διαδηλώσεις και ξύλο για το «Mega-διάταγμα» του προέδρου Μιλέι
Νέες διαδηλώσεις και συγκρούσεις με την αστυνομία σημειώθηκαν χθες στο Μπουένος Άιρες καθώς οι πολίτες αντιδρούν έντονα στα μέτρα μαζικής απορρύθμισης της οικονομίας που προωθεί ο νέος Πρόεδρος της Αργεντινής, Χαβιέρ Μιλέι .
Ο Μιλέι εξελέγη με την οικονομική ατζέντα που ο ίδιος ονομάζει «φιλελεύθερη επανάσταση» και ήδη έχει στείλει στο κοινοβούλιο προς ψήφιση τόσο μεγάλο αριθμό νόμων και τροποποιήσεων για τη δημόσια και ιδιωτική ζωή, τη φορολογία, την εκλογική διαδικασία, τις κληρονομιές και τον έλεγχο των διαδηλώσεων, που οι βουλευτές θα βρίσκονται σχεδόν καθημερινά στη Βουλή για συζητήσεις και ψηφοφορίες έως και τα τέλη Ιανουαρίου.
Χθες συνδικαλιστικές οργανώσεις ανάμεσά τους και η μεγαλύτερη συνομοσπονδία της Αργεντινής η CGT κάλεσαν τους εργαζόμενους σε διαμαρτυρία έξω από το δικαστικό μέγαρο με στόχο την απόσυρση των... οδηγιών Μιλέι που ο Τύπος αποκαλεί «Mega - διάταγμα».
«Δεν αμφισβητούμε τη νομιμοποίηση του προέδρου Μιλέι, όμως θέλουμε να σέβεται τον διαχωρισμό των εξουσιών. Οι εργαζόμενοι χρειάζεται να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους όταν υπάρχει ζήτημα αντισυνταγματικότητας», τόνισε στον Τύπο ο Χεράρδο Μαρτίνες, επικεφαλής συνδικάτου εργαζομένων στις κατασκευές.
Αν και το μεγαλύτερο μέρος των διαδηλωτών αποχώρησαν ειρηνικά μετά το πέρας της συγκέντρωσης ορισμένοι εξ αυτών συγκρούστηκαν με τις ισχυρές αστυνομικές δυνάμει που είχαν μετατρέψει το δικαστικό μέγαρο σε φρούριο.
Η συγκέντρωση διαλύθηκε σε ατμόσφαιρα ηρεμίας το απόγευμα, όμως μικρές ομάδες συγκρούστηκαν με αστυνομικούς —είχε αναπτυχθεί ισχυρή αστυνομική δύναμη— που προσπάθησαν να ανοίξουν λεωφόρο. Συνελήφθησαν επτά άνθρωποι που κατηγορούνται για «ανταρσία», σύμφωνα με ΜΜΕ.
Το πέσο έχει ήδη υποτιμηθεί κατά 50% και πλέον, ενώ μειώθηκαν δραστικά οι επιδοτήσεις στις συγκοινωνίες και στην ενέργεια. Τα μέτρα αυτή ήδη πλήττουν εκατομμύρια πολίτες. Η νέα κυβέρνηση λέει πως σκοπός της είναι να περιστείλει το χρόνιο δημοσιονομικό έλλειμμα της Αργεντινής και να μειώσει τον πληθωρισμό (160% σε ετήσια βάση).