Άρειος Πάγος: Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ και τον Κώστα Λακαφώση
Εισαγγελική παραγγελία από τη Γεωργία Αδειλίνη για να διενεργηθεί κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση. Στο «μικροσκόπιο» το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ για την τραγωδία στα Τέμπη.

Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση παρήγγειλε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη αναφορικά με το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ για τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη αλλά και για τον ρόλο που διαδραμάτισε ο τεχνικός σύμβουλος οικογενειών θυμάτων των Τεμπών Κώστας Λακαφώσης.
Ειδικότερα, τη διενέργεια κατεπείγουσας εισαγγελικής έρευνας παρήγγειλε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, προκειμένου να διερευνηθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες περιλήφθηκε στο πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ η αναφορά σε πτητικό υγρό, που δημιούργησε την πυρόσφαιρα.
Στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας θα ερευνηθεί από την εισαγγελία πρωτοδικών της Αθήνας η τυχόν τέλεση αδικήματος της αθέμιτης επιρροής σε δικαστικούς λειτουργούς (άρθρο 167Α ΠΚ), εφόσον υπήρξε διάψευσης εκ μέρους εκπροσώπων των Πανεπιστημίων της Γάνδης και της Πίζας σχετικά με το συγκεκριμένο συμπέρασμα. Επιπλέον, η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός με την παραγγελία της ζητεί να ερευνηθεί «ποιο ρόλο διαδραμάτισε στη διατύπωση του ως άνω συμπεράσματος η Επιτροπή Διερεύνησης Ανεξάρτητων Πραγματογνωμόνων Οικογενειών (ΕΔΑΠΟ) και ο τεχνικός σύμβουλος οικογενειών θυμάτων των Τεμπών Κώστας Λακαφώσης».
Αναλυτικά, στην ανακοίνωση του Αρείου Πάγου αναφέρεται:
«Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη απέστειλε σήμερα στον Διευθύνοντα την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών την ακόλουθη παραγγελία:
Προς
Τον Διευθύνοντα την Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών
Παρακαλούμε να διενεργηθεί κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση, προκειμένου να διερευνηθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες περιελήφθη στο πόρισμα του Εθνικού Οργανισμού Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών (Ε.Ο.Δ.Α.Σ.Α.Α.Μ.) για την υπόθεση των Τεμπών, που ανακοινώθηκε στις 27-2-2025, συμπέρασμα, σύμφωνα με το οποίο (με επίκληση της συμβολής των Πανεπιστημίων της Γάνδης και της Πίζας) θεωρήθηκε ως πιθανό αίτιο της πυρόσφαιρας, που δημιουργήθηκε αμέσως μετά τη σύγκρουση των αμαξοστοιχιών, άγνωστο πτητικό εύφλεκτο υγρό τουλάχιστον 2,5 τόνων, που φέρεται ότι μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία και το οποίο δεν σχετιζόταν με τις μηχανές των τραίνων ή το δηλωμένο φορτίο αυτών.
Η ως άνω διερεύνηση κρίνεται αναγκαία προς διακρίβωση αυτεπαγγέλτως διωκομένων αξιοποίνων πράξεων, όπως, ενδεικτικά, της αθέμιτης επιρροής σε δικαστικούς λειτουργούς (άρθρο 167Α ΠΚ), κατόπιν της διάψευσης εκ μέρους εκπροσώπων των ως άνω Πανεπιστημίων της Γάνδης και της Πίζας του ως άνω συμπεράσματος που τους αποδίδεται στο πόρισμα.
Θα πρέπει, επίσης, να διερευνηθεί μεταξύ των άλλων ποιο ρόλο διαδραμάτισε στη διατύπωση του ως άνω συμπεράσματος η Επιτροπή Διερεύνησης Ανεξάρτητων Πραγματογνωμόνων Οικογενειών (ΕΔΑΠΟ) και ο τεχνικός σύμβουλος οικογενειών θυμάτων των Τεμπών Κώστας Λακαφώσης.
Να μας ενημερώσετε σχετικά.
Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου
Γεωργία Ευθ. Αδειλίνη»