ΑΠΘ: Γίνε γιατρός χωρίς πανελλαδικές με 17.000 ευρώ τον χρόνο
Πέρασαν μόνο λίγες εβδομάδες μετά την ψήφιση του πολυνομοσχέδιου της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέωςκαι το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε ήδη το πρώτο Ξενόγλωσσο Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών με διάρκεια τέσσερα έτη και κόστος που θα κυμαίνεται από 15 έως 17 χιλιάδες ευρώ τον χρόνο.
Το εν λόγω πρόγραμμα απευθύνεται σε αλλοδαπούς φοιτητές εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης, ωστόσο όπως δήλωσε ο αντιπρύτανης του Αριστοτελείου Ανδρέας Γιαννακουδάκης, η προοπτική του προγράμματος δεν είναι να αποκλειστικά προσελκύσει μόνο αλλοδαπούς, αλλά και Έλληνες φοιτητές, κάτι που βέβαιαα είναι αντίθετο με το άρθρο 16 του Συντάγματος. Γι' αυτό και πολλοί κάνουν λόγο για άνοιγμα της κερκόπορτας και ίδρυση ισότιμων ιδιωτικών πανεπιστημίων ή την εισαγωγή νέων προγραμμάτων με δίδακτρα και για Έλληνες φοιτητές.
«Η άποψη μου είναι ότι πρέπει να γίνουν άμεσα προγράμματα για Έλληνες φοιτητές. Γιατί να φεύγουν τα παιδιά μας σε άλλες χώρες για να σπουδάσουν; Έχουμε κυριολεκτικά χτίσει πανεπιστήμια σε διπλανά κράτη», ανέφερε ενδεικτικά ο αντιπρύτανης του ΑΠΘ Άνδρέας Γιαννακουδάκης στον «Τύπο Θεσσαλονίκης».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής, Αστέριος Καραγιάννης, ανέφερε ότι δούλευαν το πρόγραμμα ήδη από τον Οκτώβριο-Νοέμβριο: «Είμαστε πανέτοιμοι να λειτουργήσουμε το πρώτο στην Ελλάδα ξενόγλωσσο προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών. Το δουλεύουμε εδώ και πολύ καιρό και περιμέναμε την ψήφιση του νόμου προκειμένου να επιτραπεί η λειτουργία του. Το πρόγραμμα αυτά θα λειτουργήσει μέσα από το δημόσιο πανεπιστήμιο και θα τα έσοδα θα χρησιμοποιηθούν για την καλυτέρευση της σχολής. Είναι μια μεγάλη καινοτομία, η οποία μπορεί να προσελκύσει πολλούς ξένους φοιτητές, αλλά και καθηγητές».
Άμεση ήταν η αντίδραση από τον φοιτητικό σύλλογο του Τμήματος, που καταγγέλλει την απόφαση της διοίκησης της Ιατρικής Σχολής να προχωρήσει στη δημιουργία ξενόγλωσσου προπτυχιακού προγράμματος σπουδών με δίδακτρα. «Η στόχευσή τους είναι πολύ συγκεκριμένη, θέλουν να δημιουργήσουν δύο κατηγορίες φοιτητών, να υψώσουν περισσότερα εμπόδια στην εκπαίδευση παιδιών της λαϊκής οικογένειας», αναφέρει η ανακοίνωση του Φ.Σ. Ιατρικής ΑΠΘ. Οι φοιτητές παράλληλα επισημαίνουν τις ελλείψεις διδακτικού και διοικητικού προσωπικού, μείωση που κατά τη δική τους εκτίμηση αγγίζει το 75%.
Το κόστος των σπουδών θα κυμαίνεται μεταξύ 15 – 17 χιλιάδες ευρώ ανά έτος. Το ακαδημαϊκό πρόγραμμα σπουδών είναι ακριβώς το ίδιο με αυτό του Ιατρικού τμήματος και το μόνο πρόσθετο μάθημα είναι η Ελληνική γλώσσα την οποία και πρέπει να διδάσκονται οι αλλοδαποί φοιτητές κατά τα 3 πρώτα έτη. Στο ξενόγλωσσο τμήμα έχουν δικαίωμα να φοιτούν αλλοδαποί, χωρίς να υπάρχει η διευκρίνιση για τους ομογενείς.
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχουν αποφοιτήσει από λύκειο της αλλοδαπής του οποίου το απολυτήριο γίνεται δεκτό από το πανεπιστήμιο της ξένης χώρας. Ήδη Αμερικανοί και Ινδοί ενδιαφέρονται αρκετά για σπουδές στο εξωτερικό και ενδιαφέρον όμως δείχνουν και οι Κινέζοι. Σε 6 χρόνια από τώρα το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα αποτελεί μια ακόμη πλήρη σχολή στο πανεπιστήμιο.