Αποχώρηση Δένδια από τη Λιβύη: Σε διαφορετική γραμμή ο πρωθυπουργός και ο υπουργός; Οι απορίες και οι αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ
Η διπλωματική τροπή που πήρε χθες η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στη Λιβύη καθώς εξελίχθηκε σε διπλωματικό επεισόδιο προκαλεί έντονο προβληματισμό που τροφοδοτεί τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για απόσταση του πρωθυπουργού με τον κ. Δένδια και για έλλειψη εθνικής στρατηγικής.
Ο κ. Δένδιας απέφυγε την εκβιαστική προσπάθεια για συνάντησή του με την προσωρινή υπουργό Εξωτερικών, Νάιλα Μανγκούς με απώτερο στόχο ένα φωτογραφικό καρέ που θα έδινε την εντύπωση η Ελλάδα αναγνωρίζει τη διεθνή υπόσταση της κυβέρνησης που λίγες εβδομάδες πριν έθεσε προς εφαρμογή το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, με την κυρία Μανγκούς να είναι αυτή που υπέγραψε τις συμφωνίεςμε τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Διαβάστε: Λιβύη: Το χρονικό του διπλωματικού επεισοδίου – «Κανείς δεν θα υποδείξει με ποιον θα συναντηθώ», είπε ο Δένδιας
Η διπλωματική ένταση που προέκυψε χθες βρίσκεται, πάντως, σε αναντιστοιχία με το κλίμα που είχε επιχειρηθεί να καλλιεργηθεί το προηγούμενο χρονικό διάστημα, κυρίως μετά τη συνομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν, στον οποίο είχε εκδηλώσει την ετοιμότητά του για συνομιλίες με τη Λιβύη, αλλά και τη δημόσια τοποθέτησή του επ’ αυτού.
Μάλιστα, στην πρόσφατη συνέντευξη του στον Ant1, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δηλώσει πως: «Εμείς θέλουμε να κάνουμε ένα άνοιγμα στη Λιβύη συνολικά, για να μπορέσουμε επιτέλους να οριοθετήσουμε θαλάσσιες ζώνες με τη Λιβύη. Διότι Ελλάδα και Λιβύη έχουν ακτές οι οποίες βρίσκονται απέναντι η μία από τις άλλες. Είναι ο φυσικός μας συνομιλητής η Λιβύη. Και θα μπορούσαμε να διερευνήσουμε τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε από κοινού υδρογονάνθρακες οι οποίοι βρίσκονται στην περιοχή μεταξύ Ελλάδος και Λιβύης. Αλλά αυτό προϋποθέτει στην τελική του κατάληξη την οριοθέτηση, μια οριστική συμφωνία».
https://www.youtube.com/watch?v=AjQiL0XW2y8&feature=emb_logo
Σε απόσταση το Μαξίμου
Είναι γεγονός ότι χθες το Μαξίμου απέφυγε να εμπλακεί στην υπόθεση, τηρώντας μία μάλλον ψυχρή στάση. «Δεν έχω τίποτα να προσθέσω στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.
Συγκεκριμένα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε εάν η κυβέρνηση βλέπει παρέμβαση τρίτων, δηλαδή εν προκειμένω της Τουρκίας, πίσω από την «παγίδα» που έστησε η κυβέρνηση της Τρίπολης. «Έχει εκδοθεί ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, στην οποία και σας παραπέμπω» αρκέστηκε να απαντήσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Σε νέο δημοσιογραφικό ερώτημα απάντησε: «Δεν έχω να προσθέσω τίποτα παραπάνω από την ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών. Η επίσκεψη του κ. Δένδια στη Λιβύη συνεχίζεται κανονικά και, προφανώς, οι επισκέψεις και τα ταξίδια του Υπουργού Εξωτερικών είναι σε γνώση της Κυβέρνησης».
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ο Γιάννης Οικονόμου δεν σχολίασε εάν τελικά η Ελλάδα αναγνωρίζει την κυβέρνηση της Τρίπολης.
Τα πυρά του ΣΥΡΙΖΑ
Καυστικό ήταν το σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ ο οποίος ανέφερε ότι «οι αντιφάσεις και οι αντιθέσεις μεταξύ του κ. Μητσοτάκη και του κ. Δένδια και η έλλειψη εθνικής στρατηγικής, κοστίζουν πολύ σοβαρά στην εξωτερική πολιτική της χώρας».
Συγκεκριμένα, η αξιωματική αντιπολίτευση επισήμανε πως «η ντροπιαστική και απαράδεκτη εικόνα να τίθεται ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας προκλητικά προ τετελεσμένων από την μεταβατική Κυβέρνηση της Λιβύης, μαρτυρά δυστυχώς την αδύναμη διεθνή εικόνα της χώρας και της εξωτερικής μας πολιτικής, αλλά και την έλλειψη σχεδιασμού σε ένα τόσο σημαντικό ταξίδι. Υπήρχε σοβαρά περίπτωση η Κυβέρνηση που ελέγχει την Τρίπολη, να μην επεδίωκε την εκπροσώπησή της σε επίσκεψη ξένου αξιωματούχου;
Η εικόνα αυτή, όμως, δεν αφορά μόνο το σημερινό απαράδεκτο περιστατικό, αλλά και τις αντιφάσεις στην στρατηγική της κυβέρνησης.
Από τη μια ο κ. Μητσοτάκης ζητά παρέμβαση των ΗΠΑ προς την Λιβυκή μεταβατική Κυβέρνηση για έναρξη διαπραγματεύσεων με σκοπό συμφωνία οριοθέτησης, από την άλλη ο κ. Δένδιας τονίζει ότι δεν την αναγνωρίζει και -επικαλούμενος απόφαση του ΟΗΕ- επισημαίνει ότι δεν έχει δικαίωμα να προβαίνει σε συμφωνίες. Kαι ερωτώμενος αν η Ελλάδα αναγνωρίζει την μεταβατική Κυβέρνηση της Λιβύης, ο κ. Οικονόμου δεν απαντά.
Την ίδια στιγμή η μια παράνομη τουρκολιβυκή συμφωνία διαδέχεται την άλλη και βέβαια η Ελλάδα συνεχίζει να εξαιρείται από τους εταίρους της από τις διεθνείς συνομιλίες για τη Λιβύη.
Η ανασφάλεια Μητσοτάκη, η παντελής απουσία συντονισμού μεταξύ Πρωθυπουργού και ΥΠΕΞ και η έλλειψη οποιασδήποτε εθνικής στρατηγικής για την Ανατολική Μεσόγειο, αποβαίνουν όλο και περισσότερο εις βάρος των συμφερόντων της Ελλάδας».
Οι εύλογες απορίες
Η εικόνα πάντως όσον αφορά στα γεγονότα στη Λιβύη παραμένει ασαφής και τα ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα:
Ερώτημα πρώτο: Γιατί η ελληνική πλευρά και με τίνος απόφαση αποδέχθηκε να αλλάξει τελευταία στιγμή το πρόγραμμα της επίσκεψης, αλλά και πως είναι δυνατόν ουδείς να είχε προβλέψει ότι η προσωρινή κυβέρνηση της Τρίπολης (η οποία έχει στενές σχέσεις με Τουρκία) θα έστηνε “παγίδα” στον Έλληνα ΥΠΕΞ.
Ερώτημα δεύτερο: Γιατί συμφωνήθηκε εξαρχής η συνάντηση όταν βασικό επιχείρημα της Αθήνας στην ανακοίνωση του τουρκολιβυκού μνημονίου, ήταν πως η μεταβατική κυβέρνηση της Τρίπολης δεν έχει τη δικαιοδοσία να υπογράφει διεθνείς συμφωνίες. Και με βάση αυτό το επιχείρημα σύσσωμη η διεθνής κοινότητα (ο ΟΗΕ, η ΕΕ και οι ΗΠΑ) είχαν καταδικάσει το συγκεκριμένο μνημόνιο.
Η εμπλοκή της Άκυρας στις εξελίξεις αποτυπώνεται και στην αστραπιαία παρουσίαση του επεισοδίου από τα τουρκικά ΜΜΕ κάνοντας λόγο για «διπλωματική αυθάδεια» του έλληνα υπουργού Νίκου Δένδια αλλά και για « διπλωματικό φιάσκο».