Αποστολάκης: Η Τουρκία παίρνει «αέρα» από τον Στόλτενμπεργκ [vid]
Ανήσυχος για την κλιμάκωση της έντασης από την Τουρκία εμφανίστηκε το πρωί της Δευτέρας (20/6) ο πρώην υπουργός Άμυνας και επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ευάγγελος Αποστολάκης, ειδικά μετά τις πληροφορίες ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα καταγγείλει την Ελλάδα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ για τα «στρατιωτικοποιημένα» νησιά.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Αποστολάκης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Το τελευταίο γεγονός που μας έχει ενοχλήσει όλους και δίνει και αέρα στην Τουρκία να ανεβάζει την ένταση είναι η υποστήριξη που φαίνεται να έχει από το ΝΑΤΟ. Ο ίδιος ο γραμματέας της Συμμαχίας, ο κ. Στόλτενμπεργκ με τις δηλώσεις που έκανε δίνει τη δυνατότητα στον Ερντογάν να θέσει αυτά τα θέματα. Το πώς θα αντιδράσει το ΝΑΤΟ και πώς θα λειτουργήσει, εκτιμώ, με την ψυχραιμία που επιβάλλεται και με την ίδια λογική που λειτουργεί μέχρι σήμερα ότι δε θέλει να εμπλέκεται στα διμερή θέματα των μελών του».
Το «ανατολίτικο παζάρι» του Ερντογάν
Μάλιστα, ο κ. Αποστολάκης έκανε λόγο για «ανατολίτικο παζάρι» του τούρκου προέδρου και δεν απέκλεισε το γεγονός η Τουρκία προκειμένου να επιτρέψει την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, να «παζαρέψει» οτιδήποτε έχει σχέση με την Τουρκία και τους συμμάχους. «Ακόμα και για την ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ θεωρώ ότι θα θέσει θέματα του Αιγαίου και εξοπλισμών. Μπορεί να ζητήσει να περάσουν τα F-16 και να κερδίσει κάτι στις διεκδικήσεις του στο Αιγαίο», επισήμανε.
«Φοβάμαι πιο πολύ το ατύχημα, το οποίο θα τύχει εκμετάλλευσης»
Ερωτηθείς αν φοβάται για θερμό επεισόδιο το καλοκαίρι, απάντησε ότι το σενάριο αυτό υπάρχει πάντα. «Εγώ φοβάμαι πιο πολύ το ατύχημα, το οποίο θα τύχει εκμετάλλευσης. Επιθετική ενέργεια που θα έχει σκοπό να πάρει ένα κομμάτι της ελληνικής επικράτειας δεν έχει πολλές πιθανότητες», σημείωσε.
«Καρφιά» για τη διαχείριση της ιστορίας με το Ορούτς Ρέις
Αναφερόμενος στο 2020 που η Τουρκία είχε βγάλει στη Μεσόγειο το ερευνητικό Ορούτς Ρέις και την πιθανότητα αυτό να επαναληφθεί και φέτος, ο κ. Αποστολάκης σημείωσε ότι η ελληνική πλευρά δεν αντέδρασε, όπως έπρεπε. «Δε θέλω να κάνω σενάρια γιατί μπορεί να είναι διαφορετικά από αυτό που τελικά θα προκύψει. Όλα είναι πιθανά. Αυτό που είναι σημαντικό να μη βρίσκουμε δικαιολογίες που μας εφησυχάζουν, όπως όταν μπήκε το Ορούτς Ρέις που λέγαμε ότι δεν κάνει έρευνα γιατί το εμποδίζουν οι ήχοι από τα γύρω πλοία, πράγμα που δε στέκει. Από τη στιγμή που κάνει παραβίαση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων, πρέπει να το παρεμποδίσεις και αυτό δεν έγινε», δήλωσε και πρόσθεσε ότι «δεν είμαι πολεμοκάπηλος, όμως πρέπει να ξέρει ο άλλος μέχρι που μπορεί να φτάσεις. Ό,τι χαθεί δεν το ξαναπαίρνεις εύκολα πίσω».
Το παιχνίδι «του καλού και του κακού» με τον Ακάρ
Σε ό,τι αφορά στην αλλαγή στάσης του τούρκου υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος μιλά για διάλογο, ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ υπογράμμισε ότι «παίζεται ένα παιχνίδι που είναι συνεννοημένο. Ο ένας κάνει τον καλό και ο άλλος τον κακό και προσπαθούν να κρατήσουν μια ισορροπία για να μην εμφανίζονται ότι είναι μια κυβέρνηση άτεγκτη, η οποία δε συζητά, και από την άλλη θέλουν να δείχνουν μια κυβέρνηση που δεν υπαναχωρεί για να υπερασπιστεί αυτά που διεκδικεί».
Ο ίδιος θεωρεί ότι τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ευρώπη δεν ασκούν ιδιαίτερες πιέσεις στην Τουρκία, γεγονός που ο Ερντογάν το εκμεταλλεύεται. «Με τον πόλεμο να τρέχει, η Τουρκία συνεχίζει να έχει έναν ρόλο και για τους Αμερικάνους και για τη Δύση είναι πολύ σημαντικός και αυτό το ξέρει. Ξέρει ότι οι πιέσεις που θα δεχτεί δεν είναι μεγάλες ή είναι τέτοιες που μπορεί να τις αντέξει. Η Τουρκία παίζει μέσα και πατάει στα κενά των σχέσεων και των ισορροπιών που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην περιοχή. Ξέρει ότι είναι σημαντικός εταίρος και το εκμεταλλεύεται στο έπακρο», κατέληξε.