Χοιρινός Γύρος: Όχι προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη
Τι ενώνει εφτά φιλοζωικά κόμματα της Ευρώπης, έναν ευρωβουλευτή, δύο περιφερειακές παρατάξεις και πολλούς ενεργούς πολίτες;
Η δέσμευση πως θα αποτύχει η προσπάθεια του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης (ΥΠΑΑΤ) να δοθεί ευρωπαϊκό σήμα ποιότητας… στον Γύρο!
Τι έμπνευση κι αυτή, να προωθηθεί ο Γύρος, και όχι κάποιο άλλο από τα χιλιάδες πιάτα που αφθονούν στην ελληνική κουζίνα! Εξηγείται μόνο από το ότι το ΥΠΑΑΤ λειτουργεί παραδοσιακά ως ατζέντης της χοιροτροφίας, μιας δραστηριότητας που παρεμπιπτόντως είναι από τις πιο βάναυσες για τα ζώα και βρώμικες για τη φύση.
Αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα για την κυβέρνηση. Όπως -δυστυχώς- φαίνεται να είναι και η δημόσια υγεία: η κατανάλωση Γύρου είναι η Βασιλική Οδός των νέων προς την παχυσαρκία (μια από τις βασικές αιτίες πρόωρου θανάτου) ενώ ως κόκκινο, επεξεργασμένο κρέας, ο Γύρος συγκαταλέγεται στα καρκινογόνα τρόφιμα. Κατά τα άλλα, στα χοιροτροφεία, τα ζώα καταναλώνουν πελώριες ποσότητες αντιβιοτικών, που περνούν στον άνθρωπο μέσω της τροφικής αλυσίδας και επωάζουν νέα, υπερανθεκτικά μικρόβια.
Το ΥΠΑΑΤ φαίνεται να ζει σε έναν μακάριο κόσμο, χωρίς ζωονόσους και πανδημίες!
Τελικά όμως, η προσπάθεια της κυβέρνησης να λάβει ο Γύρος «Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη» (ΠΓΕ) είναι καταδικασμένη για πιο πεζούς, νομικούς λόγους. Η ΕΕ δίνει σήμα ΠΓΕ σε προϊόντα που αναπτύχθηκαν τοπικά. Στην περίπτωση του Γύρου όμως, έχουμε ένα κατ’ εξοχήν διεθνές προϊόν:
- ο κάθετος τρόπος ψησίματος προέρχεται από την Ανατολία
- η ονομασία «γύρος» από τις… ΗΠΑ (πρώτη φορά τον βρίσκουμε στους New York Times το 1971, δέκα χρόνια πριν από τα ελληνικά λεξικά)
- όσο για το τύλιγμα σε πίτα και τα συνοδευτικά, προέρχονται κι αυτά από τις ΗΠΑ και τη Γερμανία.
Από το 1970, που εφευρέθηκε, ο Γύρος αναπτύσσεται παράλληλα στα ethnic εστιατόρια της Αμερικής, της Αυστραλίας και της Δυτικής Ευρώπης και ως εθνικό προϊόν σε δύο τουλάχιστο κράτη-μέλη της ΕΕ. Στην Κύπρο λειτουργεί γυράδικο από το 1972. Η κυβέρνηση δεν θα κατορθώσει να στριμώξει μια τόσο διεθνοποιημένη ιστορία στον ζουρλομανδύα των συμφερόντων των ντόπιων χοιροτρόφων!
Ως πολίτες πάντως, θα προτιμούσαμε να ασχολείται η κυβέρνηση με την υγιεινή διατροφή μας και με την ευημερία όλων μας (ζώων, φύσης και ανθρώπων), αντί να κυνηγά ανεμόμυλους, σαν την απόδοση… ΠΓΕ στον Γύρο!