Τσιόδρας Μόσιαλος: Δυο εκπρόσωποι στην ίδια πανδημία - Που διαφωνούν
Η συζήτηση στα δημοσιογραφικά γραφεία ξεκίνησε το απόγευμα της 30ης Απριλίου. Ο πάντα ήρεμος Σωτήρης Τσιόδρας κατά την ημερήσια ενημέρωση για την πορεία του κορονοϊού ξέσπασε:
«Προσπαθούν κάποιοι κύκλοι να τονίσουν υπέρμετρα τις επιστημονικές αβεβαιότητες. Δεν τις ξέρουμε, δηλαδή, εμείς; Και να βγάλουν αντιφάσεις προς τα έξω, προς τον κόσμο, να κλονίσουν την εμπιστοσύνη του κόσμου, με ψευδοεπιστημονικά επιχειρήματα, που εκφράζουν την αγωνία. Γιατί; εμείς δεν έχουμε αγωνία;» διερωτήθηκε ο κ. Τσιόδρας.
«Πιστέψτε με, αντίθετα με την επιθυμία μας, η αγωνία είναι πιστός σύντροφος όλων μας στην κοινή προσπάθεια. Ελπίζω πως δεν είναι στην πρόθεση όσων τα χρησιμοποιούν να λειτουργήσουν με διαλυτικό σκοπό, να κλονίσουν την προσέγγιση και τη στρατηγική μας» κατέληξε.
Αμέσως οι διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι του υπουργείου υγείας άρχισαν να ψάχνονται για το σε ποιον «απαντά» ο Σωτήρης Τσιόδρας. Αφού ξεκαθαρίστηκε ότι δεν απευθύνεται σε πολιτικά πρόσωπα όλοι άρχισαν να ξεφυλλίζουν τις λίστες λοιμωξιολόγων, επιδημιολόγων, παθολόγων, πνευμονολόγων και άλλων που δημόσια τοποθετούνται καθημερινά.
Πολλοί εκτίμησαν ότι το πρόσωπο στο οποίο απαντούσε ο κ. Τσιόδρας είναι ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας κ. Μόσιαλος αλλά ουδείς (ούτε εμείς στο flash.gr) είχε ή έχει διάθεση σε μία τέτοια περίοδο να «ανακαλύψει κόντρες». Δεν μπορούμε όμως να μην επισημαίνουμε τις διαφωνίες.
Τρεις μέρες μετά το «ξέσπασμα Τσιόδρα» (και αφού επί τρεις μέρες έψαχνα στο Facebook του κ. Μόσιαλου έστω μία ανάρτηση - πράσινο φως για την αυριανή εκκίνηση άρσης των μέτρων χωρίς να την βρω) διαβάζω τη συνέντευξη του καθηγητή της Υγείας στο LSE, στο Έθνος της Κυριακής.
Αρχικά συναινεί στην πρώτη απάντησή του στην άρση των μέτρων έστω και με επιφυλακτική διατύπωση αλλά στη συνέχεια ανάβει φωτιές. Σε δύο κρίσιμα σημεία. Τα σχολεία και την Θεία Κοινωνία. Ιδιαίτερα για το δεύτερο ζήτημα, χτυπά στην αχίλλειο πτέρνα της άρσης των μέτρων. Την επιστροφή στους λατρευτικούς χώρους την κρίσιμη Κυριακή 17 Μαΐου όπου οι εκκλησίες θα προχωρήσουν στη θεία λειτουργία χωρίς να έχει υπάρξει καμία πρόνοια αλλαγής στο τελετουργικό της Θείας Μετάληψης.
Τι λένε λοιπόν οι κ.κ Τσιόδρας και Μόσιαλος για αυτά τα δύο θέματα:
-
Μόσιαλος για τα σχολεία:
Σας φοβίζει η πιθανή αλυσίδα κρουσμάτων από τα παιδιά στον γονιό και στον παππού στη συνέχεια; (ρωτά η καλή δημοσιογράφος Φώφη Γιωτάκη σήμερα)
Είμαι προβληματισμένος γενικότερα με την ασυμπτωματικότητα και τη μεταδοτικότητα ως χαρακτηριστικά αυτής της νόσου. Η ποσοτικοποίηση της πρώτης θα βοηθήσει να εξαγάγουμε και επιδημιολογικά συμπεράσματα. Επιπρόσθετα, οι περισσότερες μελέτες σε ασθενείς με Covid-19 έχουν επικεντρωθεί σε άτομα που νοσηλεύτηκαν και είχαν σοβαρή συμπτωματική νόσο. Παρόμοια δεδομένα και στοχευμένες μελέτες απαιτούνται επειγόντως στους συμπτωματικούς ασθενείς που δεν έχουν νοσηλευτεί αλλά και σε όσους αποδειχθεί πως βίωσαν ασυμπτωματικά τη λοίμωξη Covid-19.
-
Τσιόδρας για τα σχολεία
(στις 2/5 σε ερώτηση δημοσιογράφου στην ημερήσια ενημέρωση)
«Η νόσος είναι εξαιρετικά ήπια για τα παιδιά, τα παιδιά κινδυνεύουν λιγότερο στο να μεταδώσουν τον ιό, αλλά και να νοσήσουν, αλλά θέλει προσοχή και επιφυλακτικότητα, όμως πρέπει να κρατάμε μία μετριοπαθή στάση σε αντίστοιχες έρευνες»
-
Μόσιαλος για την θεία Κοινωνία
Η επιστροφή στη Θεία Κοινωνία θα πρέπει να αργήσει;
"Η γνώμη μου είναι πως θα πρέπει να αποφευχθεί με τη σημερινή της μορφή, μέχρι να έχουμε ασφαλές εμβόλιο. Θα πρέπει να εξεταστεί εάν μπορεί να γίνει με διαφορετικό και ασφαλή τρόπο." Απαντα ο κ. Μόσιαλος που δεν είναι να θυμίσουμε κανένας περαστικός αλλά έχει ανακοινωθεί επίσημα ως ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στους διεθνείς οργανισμούς για τον κορονοϊό.
-
Τσιόδρας για την Θεία κοινωνία
Στις 10 Μαρτίου όχι ο ίδιος προσωπικά αλλά η Εθνική Επιτροπή Δημόσιας Υγείας είχε τοποθετηθει:
«Ο ιός μεταδίδεται και με το σάλιο και μεταδίδεται και με το κουταλάκι» ήταν η ξεκάθαρη απάντηση της επιτροπής σε δημοσιογράφους που ρωτούσαν επίμονα σχετικά με τη θέση της Ιεράς Συνόδου τότε για συνέχιση των ακολουθιών»
Ο ίδιος ο κ. Τσιόδρας δεν έχει τοποθετηθεί επ αυτού εκ νέου στην ημερήσια ενημέρωση. Είναι προφανές ότι το θέμα ξεχάστηκε (;) όχι όμως και από τον κ. Μόσιαλο που το θυμίζει εμφατικά στη συνέντευξή του στο Έθνος της Κυριακής.
Όλα αυτά συνιστούν κόντρα Τσιόδρα Μόσιαλου;
Σε καμία περίπτωση το θέμα δεν είναι προσωπικό. Εξάλλου τις τελευταίες 50 μέρες οι δύο αυτοί άνθρωποι δεν έχουν καν συναντηθεί δια ζώσης δεδομένου ότι κ. Μόσιαλος βρίσκεται σε καραντίνα στο Λονδίνο με την κόρη του μάλιστα να έχει ασθενήσει ελαφρά από τον κορονοϊό.
Ο δε κ. Τσιόδρας κάθε μέρα είναι στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης αλλά και της αξιολόγησης των στοιχείων της πανδημίας εδώ στην Αθήνα, αλλά και στη Λάρισα, στο Δροσερό Ξάνθης, στο Κρανίδι ,στο Περιστέρι και όπου αλλού άνοιξε μέτωπο διασποράς.
Σαν άνθρωποι έχουν τις διαφορές τους. Για τις πολιτικές; Eίναι προφανείς καθώς έχουν γαλάζια και πράσινη διαδρομή αντιστοίχως. Και μπορεί ο αόρατος εχθρός (ο κορονοϊός) να μας θέλει χωρίς χρώματα αλλά η ζωή και δη η δημόσια δεν ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2020. Βεβαίως και οι δύο πήραν ρόλο από την κυβέρνηση Μητσοτάκη με κοινό σκοπό.
[caption id="attachment_1602580" align="alignnone" width="746"] Ο κ. Τσιόδρας το 2009 με τον τότε Υπουργό Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο σε ανακοινώσεις για την «νέα γρίπη»[/caption]
[caption id="attachment_1602581" align="alignnone" width="718"] Ο κ. Ηλίας Μόσιαλος κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου το 2011[/caption]
Ο μεν κ. Τσιόδρας ως εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, ο δε κ. Μόσιαλος ως εκπρόσωπος της Ελληνικής κυβέρνησης στους διεθνείς οργανισμούς για τον ίδιο λόγο.
Ενδεχομένως κάποιες φορές εις εκ των δύο να αισθάνθηκε ότι υπάρχει αλληλοεπικάλυψη στην εκπροσώπηση της Ελληνικής Κυβέρνησης και στη διατύπωση των θέσεων της για τον κορονοϊό τουλάχιστον για την ελληνική κοινή γνώμη.
Αυτό συμβαίνει όταν υπάρχουν δύο εκπρόσωποι για ένα ζήτημα από μια αρχή ή φορέα.
Και το λέμε αυτό γιατί στην περίπτωση των δύο, πολλές φορές ο κ. Τσιόδρας στην καθημερινή του ενημέρωση αναφέρεται σε διεθνή στοιχεία, οργανισμούς κλπ, καθώς επίσης και ο κ. Μόσιαλος δεν περιορίζεται στις διεθνείς αναφορές ως εκπρόσωπος στους διεθνείς οργανισμούς αλλά υπεισέρχεται και στα εσωτερικά ζητήματα. Π.χ στην συνέντευξη του στο «Έθνος της Κυριακής» δίνει και καθημερινές συμβουλές .
Θεωρητικά στη μέση αυτής της υπόθεσης (αν υπάρχουν δύο διαφορετικές πλευρές) είναι ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Όλοι μαζί έως τώρα, προσεκτικά χειρίστηκαν το υγειονομικό σκέλος της πορείας της πανδημίας με θετικά αποτελέσματα. Από αύριο όμως μπαίνουμε σε μία νέα φάση και εντός Μαΐου ξεκινούν τα μαθήματα στα σχολεία και η θεία μετάληψη...