Απόπειρα αυτοκτονίας 22χρονου στο Ηράκλειο - Πώς τον έσωσαν τελευταία στιγμή
Αγωνιώδης προσπάθεια να σωθεί ένας 22χρονος φοιτητές, δόθηκε στο Ηράκλειο - Βρέθηκε στο σπίτι του μέσα σε λίμνη αίματος
Συγκλονίζει η νέα απόπειρα αυτοκτονίας που σημειώθηκε στο Ηράκλειο, με τους αστυνομικούς να σώζουν την τελευταία στιγμή έναν 22χρονο φοιτητή.
Σύμφωνα με το creta24, η αστυνομία ειδοποιήθηκε από τον σπιτονοικοκύρη του νεαρού άνδρα, που σπουδάζει στο Ηράκλειο, να σπεύσει στο σημείο καθώς οι οικείοι του που ανησυχούσαν αφού ο νεαρός δεν είχε επικοινωνήσει μαζί τους τα τελευταία 24ωρα, του είχαν εκφράσει την αγωνία τους για την τύχη του.
Οι αστυνομικοί μπήκαν στο σπίτι του 22χρονου και τον είδαν μέσα σε μια λίμνη αίματος με κομμένες φλέβες. Αν και αρχικά πίστεψαν πως ήταν νεκρός, ο νεαρός κούνησε το κεφάλι του και οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. ειδοποίησαν το ΕΚΑΒ.
Ασθενοφόρο έσπευσε άμεσα στο σημείο και μετέφερε τον 22χρονο στο νοσοκομείο.
Ετήσια στοιχεία αυτοκτονιών για το 2023
Σύμφωνα με τα στοιχεία από το Παρατηρητήριο Αυτοκτονιών του Κέντρου για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας της ΚΛΙΜΑΚΑ, το 2023 παρουσιάζεται μείωση του αριθμού των αυτοκτονιών σε σύγκριση με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου για το έτος 2022.
Πιο συγκεκριμένα, ο συνολικός αριθμός των αυτοκτονιών που καταγράφηκε αγγίζει σχεδόν τους 460 θανάτους το οποίο αντιστοιχεί σε περίπου δύο αυτοκτονίες καθημερινά.
Η ακριβής καταγραφή των αυτοκτονιών αποτελεί μία παγκόσμια πρόκληση, όπως αναφέρει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Αυτό οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως η ανομοιομορφία στην καταγραφή ανά χώρα, το στίγμα γύρω από την αυτοκτονία και τις ψυχικές ασθένειες, τα ιδιαίτερα κοινωνικά και πολιτισμικά χαρακτηριστικά κάθε χώρας καθώς και λόγω της δυσκολίας να εξακριβωθεί η πρότερη πρόθεση του/ης θανόντος/ούσης να αυτοκτονήσει.
Εκτιμάται ότι το 15% με 20% των αυτοκτονιών παγκοσμίως καταγράφεται εσφαλμένα, ως τυχαίο γεγονός (π.χ. ατύχημα) ή ως θάνατος υπό αδιευκρίνιστη αιτιολογία.
Ειδικότερα, η αύξηση του αριθμού των θανάτων που καταγράφονται, ως οφειλόμενες σε τυχαίες ή απροσδιόριστες «πτώσεις» (W00-W19) έχει διπλασιαστεί σε βάθος 5ετίας, αγγίζοντας τους 1000 καταγεγραμμένους θανάτους σε σχέση με τους 420 που είχαν σημειωθεί το 2014 με βάση τα επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ.
Η διερεύνηση αυτής της διαφοροποίησης αποτελεί ένα από τα τρέχοντα ερευνητικά πεδία του Παρατηρητηρίου Αυτοκτονιών του Κέντρου για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας.
Η επιστημονική τεκμηρίωση υποδεικνύει ότι οι αυτοκτονίες μπορούν να προληφθούν με ουσιαστικές και χαμηλού κόστους παρεμβάσεις. Για αυτόν τον σκοπό, απαιτούνται συντονισμένες δράσεις, πρωτοβουλίες αλλά και ευθύνες σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας.
Δυστυχώς, η Ελλάδα αποτελεί ακόμη μία από τις ελάχιστες χώρες στον ευρωπαϊκό χάρτη που δεν έχει αναλάβει καμία θεσμική πρωτοβουλία για την προστασία των ατόμων με αυτοκαταστροφικές σκέψεις και συμπεριφορές κάτι το οποίο δυσχεραίνει τη συμμόρφωση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας της χώρας σύμφωνα με τα παγκόσμια πρότυπα.