Απολιγνιτοποίηση: 12 μέτρα και 31,4 εκατομμύρια υπόσχεται η κυβέρνηση - «Βίαιη η μετάβαση» υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ [vids]
Απολιγνιτοποίηση: Έξι προγράμματα με συνολικό προϋπολογισμό 31,4 εκατ. ευρώ για
- δράσεις αειφόρου ενέργειας και κλίματος
- προώθησης κυκλικής οικονομίας
- ενεργειακές κοινότητες
- πιλοτικό πρόγραμμα χρηματοδότησης επιχειρήσεων με υψηλή εξάρτηση από την "αλυσίδα του λιγνίτη"
θα προκηρύξει άμεσα το Πράσινο Ταμείο, στο πλαίσιο του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών.
Αυτό ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, μετά από συνάντηση με τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργο Κασαπίδη και τους δημάρχους Φλώρινας Βασίλη Γιαννάκη, Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτα, Εορδαίας Παναγιώτη Πλακεντά και Αμύνταιου Άνθιμο Μπιτάκη, στην οποία συμμετείχαν ο υφυπουργός Γεράσιμος Θωμάς και ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής για τη Δίκαιη Μετάβαση Κωστής Μουσουρούλης.
Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε επίσης στα 12 μέτρα που είχε εξαγγείλει κατά την επίσκεψή του στη Δυτική Μακεδονία στις αρχές Φεβρουαρίου, κάνοντας ειδική μνεία στην δέσμευση για ειδικά φορολογικά/αναπτυξιακά κίνητρα που θα διευκολύνουν τις επενδύσεις στην περιοχή. Τα 12 μέτρα είναι τα εξής:
- Εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών συνολικής ισχύος 2GW στη Δυτική Μακεδονία
- Εθελουσία έξοδος των υπαλλήλων της ΔΕΗ, που θα είναι απολύτως αυτοχρηματοδοτούμενη, που σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει επιβάρυνση ούτε για τον προϋπολογισμό ούτε για τα ασφαλιστικά ταμεία.
- Αποκατάσταση των ορυχείων από τη ΔΕΗ
- Κανένα κενό στην τηλεθέρμανση της περιοχής
- Προσαρμογή χωροταξικού σχεδιασμού ούτως ώστε να εξυπηρετηθεί η αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής
- Καμία αλλαγή στο εκπτωτικό τιμολόγιο της ΔΕΗ για τις λιγνιτικές περιοχές
- Απόδοση από τη ΔΕΗ στις λιγνιτικές περιοχές πόρου 130 εκατ. ευρώ
- Οι λιγνιτικές περιοχές θα συνεχίσουν να λαμβάνουν χρηματοδότηση από τους πλειστηριασμούς δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μέσω του Πράσινου Ταμείου
- Στήριξη δημιουργίας μονάδας παραγωγής ενέργειας από τα απορρίμματα
- Το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Μακεδονίας θα αποκτήσει αναπτυξιακό ρόλο στην περιοχή
- Ειδικές φορολογικές ζώνες για τις λιγνιτικές περιοχές
- Επεξεργασία νέου αναπτυξιακού προγράμματος των λιγνιτικών περιοχών
Ο κ. Θωμάς επεσήμανε ότι το masterplan της απολιγνιτοποίησης θα ολοκληρωθεί ως το τέλος του καλοκαιριού και θα ακολουθήσει διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες για να ολοκληρωθεί έως το τέλος του χρόνου, όπως προβλέπει το χρονοδιάγραμμα.
Από την πλευρά του ο κ. Μουσουρούλης σημείωσε ότι η επιλογή των κατάλληλων χρήσεων γης θα γίνει με δεδομένα ουσιαστικά και όχι οραματικά, για να εξυπηρετηθεί ο στόχος του μετασχηματισμού του παραγωγικού μοντέλου της περιοχής. Ανέλυσε δε, τις πηγές χρηματοδότησης, που είναι ο λιγνιτικός πόρος, οι πόροι του Πράσινου Ταμείου, οι επενδύσεις της ΔΕΗ για τις αποκαταστάσεις των ορυχείων, το τρέχον ΕΣΠΑ 2014-2020 και ενδεχομένως το Ταμείο Παγκοσμιοποίησης. Δείτε τι είχαν πει στο παρελθόν ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την απολιγνιτοποίηση:
https://www.youtube.com/watch?v=q0cc2-wsy9U
Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την απολιγνιτοποίηση
Συνέντευξη για το θέμα έδωσε στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ η βουλεύτρια Φλώρινας κ. Πέτη Πέρκα:
Διαβάστε τα βασικά σημεία της συνέντευξης της για την απολιγνιτοποίηση
«Δεν μπορούμε να μιλάμε για απολιγνιτοποίηση με τέτοια χρονική βιαιότητα, δίχως κανένα σχέδιο και μεθοδικότητα και δίχως στήριξη της περιοχής η οποία ήδη μαστίζεται από τρομερή ανεργία. Έχουν περάσει 10 μήνες από την ανακοίνωση της απολιγνιτοποίησης και δεν βλέπουμε κανένα σχέδιο για την περιοχή. Έχουμε ζητήσει στη Βουλή να μας καταθέσουν το MasterPlan και δεν βλέπουμε ακόμα τίποτα. Δεν έχει γίνει καμία κουβέντα με την κοινωνία και κυρίως δεν έχει γίνει καμία προεργασία που να σου δίνει μία ελπίδα. «Δεν με ενδιαφέρει απλά η αντιπολίτευση, με ενδιαφέρει η περιοχή, να πάρει αυτό που της αξίζει και να λύσει μερικά προβλήματα».
1 Τώρα ξαφνικά προτείνεται το φυσικό αέριο, μια εύκολη λύση και στροφή που εξυπηρετεί άλλα συμφέροντα. Εμείς λέγαμε για σταδιακή απολιγνιτοποίηση και παράλληλα αποκατάσταση, η οποία θα αντικαθιστούσε σιγά-σιγά τον λιγνίτη με καινοτόμες λύσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Τώρα κλείνουν βίαια τις μονάδες, οι θέσεις εργασίας βρίσκονται σε επισφάλεια και εξυπηρετούνται διάφορα συμφέροντα δίχως να έχουμε καμία εικόνα για το μετά.
Μία σοβαρή χώρα και μία σοβαρή κυβέρνηση δεν μπορεί να σχεδιάζει απλά σε βάθος τετραετίας. Πρέπει να σχεδιάζει μακροπρόθεσμα.
Διαβάζοντας και αναλύοντας το πως έγινε η απολιγνιτοποίηση σε άλλες χώρες καταλήγουμε ότι όλοι οι φορείς θα πρέπει να είναι «πεισμένοι» και ενωμένοι σε ένα κοινό σχέδιο. Δεν βγαίνει κάποιο σχέδιο αν δεν αγκαλιαστεί από όλους τους φορείς. «Γι’ αυτό θα ξαναμιλήσω με τον Δήμαρχο της Φλώρινας και θα επανακαταθέσω την πρόταση μου για ειδική μελέτη και να προταθεί το βέλτιστο για την περιοχή σε ότι αφορά στην τηλεθέρμανση».
«Η θέση μου είναι ότι το έργο της τηλεθέρμανσης πρέπει ούτως ή άλλως να ολοκληρωθεί». Όπου υπάρχει τηλεθέρμανση δεν σημαίνει ότι θα καταργηθεί. Μπορεί να δουλέψει και με άλλα θερμικά φορτία πλην της ενέργειας που παράγεται από τον λιγνίτη.
Στο Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης που δημιούργησε ο ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν 60 εκ. ευρώ και βλέπουμε μέχρι σήμερα να μην έχει αξιοποιηθεί ούτε ένα ευρώ. Δεν έχουν αξιοποιήσει τίποτα από αυτό το πακέτο που αφορά στην απολιγνιτοποίηση. Τα 294 εκ. ευρώ που δίνει η Ε.Ε. δεν επαρκούν και το δηλώσαμε εξ αρχής. Πρέπει να διεκδικήσουμε ακόμα παραπάνω και δυστυχώς αυτό γίνεται με συγκεκριμένο σχέδιο, το οποίο μέχρι σήμερα δεν υπάρχει. «Γι’ αυτό τον λόγο, θα πάρω τη πρωτοβουλία, να καταρτίσουμε σχέδιο και να πιέσουμε την κυβέρνηση να προχωρήσει. Στεναχωρήθηκα με την εξαγγελία για το φυσικό αέριο γιατί πραγματικά δείχνουν ότι δεν έχουν όρεξη να κάνουν κάτι μεγαλύτερο, κάτι που θα μας λύσει το πρόβλημα και θα φέρει θέσεις εργασίας, νέες τεχνολογίες…Είναι κρίμα. Δεν είναι ωραίος ο ρόλος της Κασσάνδρας, να λέμε σας τα έλεγα εγώ…Δεν μου αρέσει αυτό. Εγώ θέλω να το προλάβουμε».
Δείτε τι έχει πει για την απολιγνιτοποίηση ο Αλέξης Τσίπρας:
https://www.youtube.com/watch?v=Ressv-eIy2Q