Αποκαλυπτική έρευνα ανατρέπει τα πάντα - Αυτός είναι ο Νο 1 λόγος που οδηγεί στην απιστία
Οι άνθρωποι που αισθάνονται πιο δυνατοί θεωρούν τους εαυτούς τους ανώτερους από τους συντρόφους τους, σύμφωνα με την έρευνα.
Για τους απανταχού απατημένους ένα είναι το ερώτημα που βασανίζει τις σκέψεις τους μόλις αποκαλυφθεί η απιστία. Γιατί; Απάντηση σε αυτό το ερώτημα έρχεται να δώσει μια νέα έρευνα, που αποκαλύπτει ότι το πιο ισχυρό αφροδισιακό είναι η εξουσία. Κι αυτή ακριβώς είναι που οδηγεί τους συντρόφους σε... ξένα κρεβάτια.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της συγκεκριμένης έρευνας, οι πιθανότητες απιστίας είναι «σημαντικά μεγαλύτερες» για τους ανθρώπους που είναι ή αισθάνονται ισχυροί.
«Σε μια ρομαντική σχέση, η δυναμική που αναπτύσσεται μεταξύ των συντρόφων μπορεί να οδηγήσει τον πιο "ισχυρό" σύντροφο να πιστεύει ότι προσφέρει περισσότερα στη σχέση από τον λιγότερο "ισχυρό" σύντροφό του», δηλώνει ο καθηγητής Gurit Birnbaum, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, η οποία διεξήχθη από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Reichman και το Πανεπιστήμιο του Rochester.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η λίστα των πλέον διαβόητων μοιχών περιλαμβάνει τον θρύλο του γκολφ Τάιγκερ Γουντς, τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον και τον συνιδρυτή της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς.
«Το πιο ισχυρό άτομο μπορεί να δει την εξουσία του ως σημάδι ότι έχει περισσότερες επιλογές έξω από τη σχέση, ενώ η εξουσία του δίνει την πεποίθηση ότι είναι πιο επιθυμητός σύντροφος», αναφέρει η μελέτη.
Οι άνθρωποι που αισθάνονται πιο δυνατοί θεωρούν τους εαυτούς τους ανώτερους από τους συντρόφους τους, σύμφωνα με την έρευνα.
Αυτή η δυναμική άλλωστε ήταν ξεκάθαρη και στην περιβόητη υπόθεση μεταξύ του Μπιλ Κλίντον και της ασκούμενης του Λευκού Οίκου Μόνικα Λεβίνσκι. Ο τότε πρόεδρος απάτησε τη σύζυγό του Χίλαρι Κλίντον, η οποία βέβαια αργότερα κατάφερε να γίνει υπουργός Εξωτερικών.
Η εξουσία οδηγεί στην απιστία
Οι ερευνητές πραγματοποίησαν τέσσερα πειράματα με Ισραηλινούς συμμετέχοντες που είχαν μονογαμικές, ετεροφυλόφιλες σχέσεις για τουλάχιστον τέσσερις μήνες.
Οι συμμετέχοντες στο πρώτο και στο δεύτερο πείραμα κλήθηκαν να περιγράψουν πότε ένιωθαν πιο δυνατοί από τον σύντροφό τους, στο παρελθόν ή στο παρόν.
Μετά από αυτό, έγραψαν μια σεξουαλική φαντασίωση για κάποιον άλλο εκτός από τον σύντροφό τους ή κοίταξαν φωτογραφίες αγνώστων και αποφάσισαν με ποιους, αν ήταν υπαρκτά πρόσωπα, θα ήθελαν να έχουν σχέση.
Στο τρίτο πείραμα, οι συμμετέχοντες περιέγραψαν τη δυναμική στη ρομαντική τους σχέση και συνεργάστηκαν σε ένα project με ένα ελκυστικό άτομο πριν αξιολογήσουν τη σεξουαλική τους επιθυμία απέναντί του.
Τα μέλη της τέταρτης ομάδας είχαν την αποστολή να αξιολογήσουν τόσο τη δική τους, όσο και την εξουσία του συντρόφου τους και να αναφέρουν οποιοδήποτε φλερτ ή σεξουαλική δραστηριότητα με κάποιον άλλο εκτός από τον σύντροφό τους, κάθε μέρα για τρεις εβδομάδες.
Τα πειράματα κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι αντιλήψεις για την εξουσία προέβλεπαν σε μεγάλο βαθμό το ενδιαφέρον ενός ατόμου για άλλους ανθρώπους.
«Όσοι έχουν υψηλότερη αίσθηση εξουσίας μπορεί να αισθάνονται ότι έχουν μεγαλύτερο κίνητρο να αγνοήσουν τη δέσμευσή τους στη σχέση και να ενεργήσουν σύμφωνα με τις επιθυμίες τους, αναζητώντας νέους συντρόφους, αν παρουσιαστεί η ευκαιρία», δήλωσε ο καθηγητής Harry Reis, εκ των συγγραφέων της μελέτης.