Ανάλυση Washington Post: Οι Ρώσοι ενισχύουν στρατιωτικά το Ιράν κατά του Ισραήλ
Την αμυντική σχέση που μπορεί να έχει η Ρωσία με το Ιράν και τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να προμηθεύσει το ισλαμικό καθεστώς με όπλα προκειμένου να αποκρούσει μια πιθανή επίθεση του Ισραήλ στο έδαφός της αναλύσει σε εκτενές ρεπορτάζ η Washington Post.
Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, μόλις τον περασμένο Μάρτιο, ένας Ρώσος κατασκευαστής όπλων προσκάλεσε μια αντιπροσωπεία Ιρανών σε μια ιδιωτική ξενάγηση για αγορές στα εργοστάσια όπλων του.
Οι 17 Ιρανοί επισκέπτες περιηγήθηκαν σε ένα εργοστάσιο που κατασκευάζει προϊόντα τα οποία έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Τεχεράνη καθώς περιέχει προηγμένα ρωσικά συστήματα αεράμυνας για την κατάρριψη εχθρικών αεροπλάνων.
Το εργοστάσιο, NPP Start, στην πόλη Εκατερίνμπουργκ, βρίσκεται υπό κυρώσεις από τις ΗΠΑ επειδή υποστήριξε τον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας. Μεταξύ των προϊόντων που κατασκευάζει είναι κινητοί εκτοξευτές και άλλα εξαρτήματα για αντιαεροπορικές μπαταρίες - συμπεριλαμβανομένου του ρωσικού S-400, το οποίο στρατιωτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι είναι ικανό να ανιχνεύει και να καταστρέφει μαχητικά αεροσκάφη stealth που εκτοξεύονται από το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ένα ρωσικό έγγραφο που διέρρευσε, μέρος κλεμμένων ιρανικών email που δημοσιεύτηκαν στο Διαδίκτυο τον Φεβρουάριο από μια ομάδα χάκερ η οποία αποκάλυψε ότι την προαναφερθείσα επίσκεψη ως βιτρίνα για «επιστημονικές και τεχνικές δυνατότητες και δυνατότητες παραγωγής» που θα μπορούσε να προσφέρει η Ρωσία στο Ιράν.
Το εάν η επίσκεψη οδήγησε απευθείας σε αγορά όπλων είναι άγνωστο. Αλλά το ταξίδι καταδεικνύει την εμβάθυνση τω σχέσεων των δυο χωρών στον τομέα της στρατηγικής συνεργασίας δύο χρόνια μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία — μια συμμαχία που θα μπορούσε να αναδειχθεί ως σημαντικός παράγοντας καθώς οι Ισραηλινοί ηγέτες σταθμίζουν πιθανά στρατιωτικά πλήγματα ως αντίποινα για τα εκατοντάδες drones και πυραύλους που εκτοξεύθηκαν εναντίον του Ισραήλ το Σαββατοκύριακο.
Το Ιράν άνοιξε ένα επικίνδυνο νέο κεφάλαιο στις σχέσεις του με τη Ρωσία, συμφωνώντας το 2022 να προμηθεύσει χιλιάδες drones και πυραύλους πεδίου μάχης για να βοηθήσει τη Μόσχα στον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας. Οι διευρυμένοι δεσμοί βοήθησαν τώρα να παγιωθούν οι συμφωνίες μεταξύ Μόσχας και Τεχεράνης, συμπεριλαμβανομένης της δέσμευσης της Ρωσίας να παράσχει στον σύμμαχό της προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη και τεχνολογία αεράμυνας, στοιχεία που θα μπορούσαν να βοηθήσουν την Τεχεράνη να σκληρύνει την άμυνά της έναντι οποιασδήποτε μελλοντικής αεροπορικής επιδρομής από το Ισραήλ ή τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Τι αποκαλύπτουν οι μυστικές υπηρεσίες της Δύσης
Σύμφωνα με αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής και ειδικούς στα όπλα, δεν είναι γνωστό πόσα από τα συστήματα έχουν παρασχεθεί και αναπτυχθεί, αλλά η ρωσική τεχνολογία θα μπορούσε να μετατρέψει το Ιράν σε έναν πανίσχυρο αντίπαλο με βελτιωμένη ικανότητα να καταρρίπτει αεροπλάνα και πυραύλους.
Οι συμφωνίες όπλων αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης συνεργασίας που περιλαμβάνει τη συμπαραγωγή στρατιωτικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών εντός της Ρωσίας, την κοινή χρήση τεχνολογίας κατά της εμπλοκής και εκτιμήσεις σε πραγματικό χρόνο πεδίου μάχης των όπλων που αναπτύσσονται κατά του ΝΑΤΟ -εξοπλισμένες δυνάμεις στην Ουκρανία.
Η συνεργασία αποκομίζει ουσιαστικά οφέλη και για τις δύο χώρες, ενώ αναβαθμίζει το καθεστώς του Ιράν από κατώτερο σύμμαχο σε στρατηγικό εταίρο, ανέφεραν.
«Δεν είναι πλέον η δυναμική προστάτη-πελάτη, όπου η Ρωσία ελέγχει την κατάσταση», δήλωσε η Hanna Notte, διευθύντρια του Προγράμματος Μη Διάδοσης της Ευρασίας στο Κέντρο Μελετών Μη Διάδοσης Πυρηνικών Όπλων του James Martin.
«Οι Ιρανοί αποκομίζουν οφέλη από αυτή την ανταλλαγή. Η φύση της σχέσης τους έχει ξεφύγει από το να παίρνουν πράγματα. Υπάρχει μεταφορά γνώσης, υπάρχουν άυλα οφέλη».
Αξιωματούχοι περιέγραψαν τη Ρωσία ως «προωθητή» συμφωνιών που διαπραγματεύτηκαν μυστικά για την προμήθεια του Ιράν με Su-35, ένα από τα πιο ικανά μαχητικά-βομβαρδιστικά της Ρωσίας και μια δυνητικά δραματική αναβάθμιση για μια ιρανική αεροπορία που αποτελείται κυρίως από ανακατασκευασμένα αμερικανικά και σοβιετικά αεροσκάφη που χρονολογούνται από πριν. 1979.
Η Ρωσία δεσμεύτηκε επίσης να παράσχει τεχνική βοήθεια με ιρανικούς κατασκοπευτικούς δορυφόρους καθώς και βοήθεια για την κατασκευή πυραύλων για τη μεταφορά περισσότερων δορυφόρων στο διάστημα, είπαν οι αξιωματούχοι.
Μέχρι σήμερα, αναφέρει το άρθρο, δεν υπάρχουν στοιχεία που να καταδεικνύουν ότι παραδόθηκαν Su-35. Η αναστολή μπορεί να είναι μια καθυστέρηση από το Ιράν στην πληρωμή των αεροπλάνων, σύμφωνα με αξιωματούχο των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ και της Μέσης Ανατολής με λεπτομερή γνώση της συμφωνίας.