«Βόμβα» από το ΤΙΜE: Η Google συνεργάζεται με το Υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ
Σε μία εξαιρετικά σοβαρή αποκάλυψη προχώρησε το αμερικανικό περιοδικό ΤΙΜΕ, υποστηρίζοντας ότι η Google συνεργάζεται και παρέχει υπηρεσίες στο Υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ και, μάλιστα, εν μέσω του πολέμου στη Γάζα.
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα, «η Google παρέχει υπηρεσίες cloud computing στο ισραηλινό υπουργείο Άμυνας και ο τεχνολογικός γίγαντας διαπραγματεύτηκε την εμβάθυνση της συνεργασίας του κατά τη διάρκεια του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα, όπως προκύπτει από έγγραφο της εταιρείας που είδε το TIME».
Σύμφωνα με το άρθρο, το υπουργείο ζήτησε βοήθεια από την Google για να επεκτείνει την πρόσβασή του στο Google Cloud, επιδιώκοντας να επιτρέψει σε «πολλαπλές μονάδες» να έχουν πρόσβαση σε τεχνολογίες αυτοματισμού, σύμφωνα με έγγραφο στις 27 Μαρτίου 2024. «Η σύμβαση δείχνει ότι η Google χρεώνει το Υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ πάνω από 1 εκατομμύριο δολάρια για τη συμβουλευτική αυτή υπηρεσία», αναφέρεται στο ρεπορτάζ του TIME.
Παροχή υπηρεσιών με έκπτωση
Όπως σημειώνεται, η Google έδωσε στο υπουργείο έκπτωση 15% στην αρχική τιμή των αμοιβών παροχής συμβουλών ως αποτέλεσμα του «Nimbus».
Το Project Nimbus είναι μια αμφιλεγόμενη συμφωνία υπολογιστικού νέφους και τεχνητής νοημοσύνης ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ της ισραηλινής κυβέρνησης και δύο εταιρειών τεχνολογίας: της Google και της Amazon. Αναφορές στον ισραηλινό Τύπο είχαν σημειώσει στο παρελθόν ότι η Google και η Amazon απαγορεύεται συμβατικά να εμποδίσουν συγκεκριμένα όπλα του ισραηλινού κράτους να χρησιμοποιούν την τεχνολογία τους στο πλαίσιο του Project Nimbus. «Αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που δημοσιοποιείται η ύπαρξη σύμβασης που δείχνει ότι το Υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ είναι πελάτης του Google Cloud», συμπληρώνει το δημοσίευμα.
Σε επαφή του περιοδικού με τη Google σχετικά με τη σύμβαση του Υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ, εκπρόσωπος της εταιρείας αρνήθηκε να σχολιάσει.
Σημειώνεται ότι το υπολογιστικό νέφος (cloud computing) είναι η διάθεση υπολογιστικών πόρων μέσω διαδικτύου (π.χ. servers, apps κλπ), από κεντρικά συστήματα που βρίσκονται απομακρυσμένα από τον τελικό χρήστη, τα οποία τον εξυπηρετούν αυτοματοποιώντας διαδικασίες, παρέχοντας ευκολίες και ευελιξία σύνδεσης.