Αποκάλυψη: Κοντά σε συμφωνία για την επιστροφή των Γλυπτών - Δεν θα υπάρχει ο όρος «δανεισμός»
Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, πλέον οι διαπραγματεύσεις επικεντρώνονται σε πρακτικά ζητήματα, όπως πώς θα γίνει η μεταφορά από τη Βρετανία στην Ελλάδα.
Οι συζητήσεις μεταξύ Αθήνας και Βρετανικού Μουσείου για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι σε «προχωρημένο στάδιο» αναφέρει σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα Guardian λίγες ώρες πριν τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ κατά την οποία αναμένεται να τεθεί και το επίμαχο θέμα.
Μάλιστα, πηγές που επικαλείται η εφημερίδα, λένε πως οι συνομιλίες για τα Γλυπτά του Παρθενώνα μεταξύ του ελληνικού ΥΠΕΞ και του προέδρου του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, είναι προς «μια συμφωνία επί της αρχής» για την επανένωση των αρχαιοτήτων στην Αθήνα.
Ο Guardian αναφέρει ότι η όποια συμφωνία θα έχει ως βάση την πολιτιστική συνεργασία των δύο χωρών, με τα γλυπτά να επιστρέφουν στην Αθήνα για να επανενωθούν με άλλα έργα που εκτίθενται στο Μουσείο της Ακρόπολης, ενώ ως αντάλλαγμα, θα δοθούν έργα τέχνης για να εκτεθούν στο Λονδίνο.
«Δεν θα υπάρχει η λέξη δανεισμός»
Μιλώντας στο Action24 ο δημοσιογράφος Γιάννη Παπαγιάννης -επικαλούμενος ανώτερη πηγή- επιβεβαίωσε ότι η συμφωνία για επιστροφή των Γλυπτών στην Αθήνα είναι πολύ κοντά και μάλιστα, όπως τόνισε, σε αυτήν δεν θα υπάρχει ο όρος «δανεισμός».
Μενδώνη: Πιστεύουμε ότι τα Γλυπτά θα επανέλθουν στο αττικό φως
Στο ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα αναφέρθηκε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, μιλώντας στο ΕΡΤNews , επισημαίνοντας ότι δεν είναι ένα θέμα που θα κλείσει από τη μία στιγμή στην άλλη.
Όπως είπε η κα Μενδώνη, κάνοντας αναφορά στις πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού, «γίνονται συζητήσεις, υπάρχουν διαβουλεύσεις με το βρετανικό μουσείο, κάνουμε έναν ανοιχτό διάλογο με όλη την επιστημονική κοινότητα. Υπάρχει ένα κλίμα το οποίο είναι θετικό για όλες τις περιπτώσεις επαναπατρισμού πολιτιστικών αγαθών στις χώρες προέλευσης τους».
«Υπάρχει πλέον ένα διεθνές κλίμα το οποίο ευνοεί την επιστροφή πολιτιστικών αγαθών τα οποία εκλάπησαν, εξήχθησαν βιαίως από το έδαφος μίας χώρας στην τόπο της γέννησης τους. Αυτό είναι ένα ηθικό θέμα το οποίο διατρέχει τις πολιτικές των μεγάλων μουσείων και γενικά την πολιτιστική πολιτική διεθνώς« σημείωσε η υπουργός. «Υπάρχει μία συνεχής ένταση στο θέμα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα. Είναι ένα πάγιο αίτημά μας. Η κυβέρνηση ολόκληρη εργάζεται για αυτό, υπό την καθοδήγηση του πρωθυπουργού» πρόσθεσε.
Η κα Μενδώνη σημείωσε ότι στο θέμα των Γλυπτών χρειάζεται χρόνος και επεσήμανε ότι είναι σημαντικό να βρεθούν αυτά τα σημεία τα οποία μπορούν να συμφωνήσουν τα δύο μέρη χωρίς να θίξουν τις κόκκινες γραμμές τους.
Η υπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία της για την έκβαση της υπόθεσης τονίζοντας: «Ξεκινώντας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη μέχρι όλους μας, όσοι εμπλεκόμεθα σε αυτό το θέμα, δεν θα εργαζόμασταν με αυτήν την αφοσίωση, το σύστημα, τη μεθοδικότητα εάν πραγματικά δεν πιστεύαμε ότι τα Γλυπτά θα επανέλθουν στο αττικό φως».