Αποκαλύψεις για τα «πρωτόγονα» ψυχομετρικά τεστ στην ΕΛ.ΑΣ: «Χρησιμοποιούνται από το 1950»
Η κραυγαλέα ανεπάρκεια των ψυχομετρικών τεστ της αστυνομίας έρχεται στην επιφάνεια με αφορμή την φρικιαστική υπόθεση του 45χρονου αστυνομικού της Βουλής.
Οργή προκαλούν οι αποκαλύψεις για τον 45χρονο αστυνομικό της Βουλής, ο οποίος κακοποιούσε επί χρόνια τη σύζυγο και τα παιδιά του, εξαναγκάζοντας τα μέλη της οικογένειάς του να προβαίνουν στις πιο αρρωστημένες πράξεις, την ίδια στιγμή που καθημερινά έφερε όπλο και βρισκόταν στην υπηρεσία της δημόσιας τάξης.
Μιλώντας στο MEGA και την εκπομπή «Live News» ο ψυχίατρος, αντιστράτηγος εν αποστρατεία και πρώην διευθυντής υγειονομικού της ΕΛ.ΑΣ., Αντώνης Κασιμάτης έθεσε σοβαρά ερωτήματα για την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητα των ψυχομετρικών τεστ στα οποία υποβάλλονται οι αστυνομικοί.
«Τα ψυχομετρικά τεστ είναι ένας πολύ απλός και πρωτόγονος τροχιοδεικτικός τρόπος για τον εντοπισμό πολύ ‘χοντρών’ προβλημάτων. Αν δηλωθούν αυτά τα προβλήματα. Αν είναι τόσο αφελής αυτός που γράφει τις απαντήσεις, ώστε να δηλώσει την αλήθεια του», τόνισε ο κ. Κασιμάτης.
«Είναι τεστ που χρησιμοποιήθηκαν από πάρα πολύ παλιά, από το 1950 περίπου για την αμερικάνικη αεροπορία», ανέφερε, ενώ σημείωσε: «Χρησιμοποιούμε τεστ τα οποία ποτέ δεν σταθμίστηκαν με τον κατάλληλο τρόπο, ώστε να οδηγούν σε καταλληλότητα αστυνομικών».
«Δεν προσλαμβάνουμε ψυχιάτρους»
«Δεν υφίσταται κάτι άλλο, γιατί η μόνη άλλη επιλογή που θα είχαμε θα ήταν η πρόσληψη ενός τεράστιου αριθμού ψυχιάτρων», εξήγησε ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία της ΕΛ.ΑΣ.
«Αυτό που εξακολουθούμε να μην θίγουμε καθόλου είναι η επικινδυνότητα που συνοδεύει αυτήν την υπόθεση. Αναρωτιόμαστε γιατί αυτός ο άνθρωπος συνέχιζε να έχει οπλισμό. Περνούσε από πολυπρόσωπες επιτροπές, οι οποίες είναι πολυπρόσωπες ακριβώς για να μην μπορεί να στοχοποιηθεί εύκολα ένα μέλος μιας επιτροπής».
«Ακριβώς για αυτό χρησιμοποιούμε και τα ψυχομετρικά τεστ, ως ένα βασικό άλλοθι ώστε να μετακινηθεί ο θυμός από το πρόσωπο του κρίνοντος, στο ίδιο το τεστ», επισήμανε ο κ. Κασιμάτης.
«Μην παραβλέπουμε ότι σε αυτούς τους ανθρώπους που θα αναλάμβαναν με το σωστό τρόπο, δηλαδή περίπου κάθε τριετία, με προσωπική συνέντευξη τον κάθε αστυνομικό, θα έπρεπε να τους παρέχεται η ασφάλεια και τα κίνητρα για να εκτελέσουν το έργο τους, χωρίς να φοβούνται οι ίδιοι», υπογράμμισε.