Αποκαλυπτήρια για το νέο κέντρο εκπαίδευσης και συντήρησης της AEGEAN
Η επένδυση των 140 εκατ. ευρώ που βάζει την Ελλάδα στο διεθνή χάρτη του training και του support αεροσκαφών, προσφέροντας προστιθέμενη αξία στη χώρα και το ανθρώπινο κεφάλαιο
Στο ερώτημα τι σημαίνει μια εθνική υποδομή η Aegean απαντά με τον δικό της ...αεροπορικό τρόπο. Το νέο κέντρο εκπαίδευσης χειριστών και συντήρησης αεροσκαφών που είναι επιχειρησιακό εδώ και μερικές εβδομάδες στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» δεν είναι απλά μία επένδυση που θα εξυπηρετεί την ίδια. Είναι ένα ευρύτερο εγχείρημα, που βάζει συνολικά τη χώρα στον αεροπορικό χάρτη με αξιώσεις.
Πέραν της κάλυψης των αναγκών της AEGEAN, το κέντρο αυτό, μπορεί να εκπαιδεύει πληρώματα τρίτων εταιρειών, να συντηρεί τα αεροσκάφη τους, που επιχειρούν στην Ελλάδα, να αναλαμβάνει πιστοποιημένες εργασίες και να παρέχει όλο το φάσμα υπηρεσιών που έχει ανάγκη μια αεροπορική εταιρεία. Πρόκειται λοιπόν για μία υποδομή που η χώρα μας δεν διέθετε, αλλά τώρα την έχει. Και με τον τρόπο αυτό εξυπηρετεί την εθνική οικονομία, προσφέρει θέσεις εργασίας, τη δυνατότητα να παρέχει υπηρεσίες εκπαίδευσης, επισκευής και συντήρησης σε αεροσκάφη τρίτων. Έτσι, προάγει συνολικότερα την Ελλάδα ως προορισμό, όχι μόνο για τουρίστες, αλλά και για τις επιχειρήσεις που τους μεταφέρουν, διαμορφώνοντας τελικά ένα οικοσύστημα παροχής υπηρεσιών με προστιθέμενη αξία για την Ελλάδα.
Η πορεία για το «πράσινο» hangar
Όλα άρχισαν το 2022, όταν η αεροπορική ήρθε σε συμφωνία με τη διοίκηση του ΔΑΑ για την αξιοποίηση του τεράστιου hangar της δημόσιας Ολυμπιακής Αεροπορίας που είχε μείνει ανενεργό από τα μέσα της πρώτης δεκαετίας του 2000 και στην κυριολεξία είχε αφεθεί στην τύχη του, με τα προβλήματα που δημιουργεί η εγκατάλειψη.
Την περίοδο εκείνη, σε μία συνέντευξη τύπου, ο Πρόεδρος της AEGEAN, Ευτύχιος Βασιλάκης, παρατηρούσε: «Η επένδυση αυτή φέρνει στην Ελλάδα ένα εύρος υπηρεσιών υποστήριξης της AEGEAN που εκτελούνται μέχρι σήμερα στο εξωτερικό, αλλά και δημιουργεί, στην ωρίμανση της, σημαντικό δυναμικό υποστήριξης πτητικών μέσων και εκπαίδευσης πληρωμάτων τρίτων, βάζοντας την Ελλάδα και τον ΔΑΑ στον χάρτη των διεθνών υπηρεσιών υποστήριξης αερομεταφοράς. Παράλληλα, δημιουργεί ευκαιρίες για αναβάθμιση και εξέλιξη των ανθρώπων μας, αλλά και πολλές νέες θέσεις εργασίας σε έναν κλάδο με ισχυρή αναπτυξιακή προοπτική».
Μόλις ενάμισι χρόνο μετά, η επένδυση των 140 εκατ. ευρώ έχει προχωρήσει κατά 70% περίπου και οι εργασίες αποκατάστασης του χώρου των 85.000 τ.μ., έχουν ολοκληρωθεί. Πλέον, το υπόστεγο είναι πλήρως λειτουργικό.
Οι εγκαταστάσεις εξοπλίζονται με τα πλέον σύγχρονα συστήματα logistics για τη διαχείριση ανταλλακτικών και εξοπλισμού, ενώ τοποθετούνται και πιστοποιούνται, σύμφωνα με τα αυστηρότερα διεθνή πρότυπα, τα συστήματα πυρανίχνευσης και πυρόσβεσης για την ασφάλεια των κτηριακών εγκαταστάσεων, αλλά και του φωτοβολταϊκού πάρκου της οροφής.
Στα 25.500 τ.μ. της οροφής έχουν τοποθετηθεί 5.238 τεμάχια φωτοβολταικών panels που διαμορφώνουν το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο σε οροφή στην Ελλάδα με δυνατότητα παραγωγής 3 MW ισχύος, 4,5 GWh ενέργειας σε ετήσια βάση. Μια παραγωγή ικανή να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των ενεργειακών αναγκών των εγκαταστάσεων που βρίσκονται σε λειτουργία. Ταυτόχρονα, η αποθήκη ανταλλακτικών και εξαρτημάτων για τις εργασίες συντήρησης, η οποία καταλαμβάνει έκταση 2.300τ.μ., διαθέτει πρωτοποριακά συστήματα αυτοματοποιημένης αποθήκευσης και διαχείρισης με στόχο την αποτελεσματικότερη και ταχύτερη διαχείριση των 25.000 και πλέον κωδικών που χρησιμοποιούνται από τους μηχανικούς των υπηρεσιών συντήρησης. Αυτά βέβαια αφορούν το backbone. Ποιες είναι όμως οι υπηρεσίες;
AEGEAN - CAE Flight Training Center
Το νέο εκπαιδευτικό κέντρο της AEGEAN έχει τεθεί ήδη σε λειτουργία και αυτή τη στιγμή αποτελεί τον πιο τεχνολογικά αναβαθμισμένο και σύγχρονο κόμβο αεροπορικής εκπαίδευσης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, λειτουργώντας σε συνεργασία με την καναδική CAE, τον μεγαλύτερο πάροχο εκπαίδευσης πολιτικής αεροπορίας διεθνώς.
Πρόκειται για μια επένδυση ύψους 36 εκατ. ευρώ, μέρος της συνολικής επένδυσης των 140 εκατ. ευρώ και στην πλήρη ανάπτυξή του θα περιλαμβάνει έως και 7 προσομοιωτές πλήρους πτήσης, τελευταίας τεχνολογίας, οι οποίοι θα καλύπτουν ανάγκες εκπαίδευσης πιλότων για αεροσκάφη τύπου Airbus, Boeing και ATR.
Μέχρι σήμερα έχουν ήδη εγκατασταθεί 4 προσομοιωτές πλήρους πτήσης. Δύο για Airbus A320, έναν για Boeing 737NG και έναν ATR 72-600. Ο διαθέσιμος χώρος προβλέπει 3 simulators που θα «έρθουν» ανάλογα με τη ζήτηση και τις εξελίξεις. Οι προσομοιωτές αυτή τη στιγμή δουλεύουν σε σχεδόν 24ωρη βάση και εκπαιδεύουν πιλότους της AEGEAN, της Olympic Air αλλά και άλλων εταιρειών, εκπαιδεύοντάς τους σε δύσκολα σενάρια. Μάλιστα, οι πιλότοι έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιούν τόσο την αρχική, όσο και την επαναληπτική εκπαίδευση που πραγματοποιείται κάθε 6 μήνες. Στόχος είναι οι πιλότοι να εκπαιδευτούν σε σύνθετα σενάρια και απρόοπτες καταστάσεις που θα ήταν επικίνδυνο ή αδύνατο να αναπαραχθούν σε πραγματικές συνθήκες πτήσης.
Επίσης, στο κέντρο εκπαίδευσης λειτουργούν και εξειδικευμένες εγκαταστάσεις για τη διενέργεια ειδικών ασκήσεων εκπαίδευσης των πληρωμάτων καμπίνας, όπως εκκένωση έκτακτης ανάγκης, εκπαίδευση πραγματικής πυρόσβεσης, ενώ περιλαμβάνει και αίθουσες εκπαίδευσης, χώρους τεχνικής υποστήριξης και γραφεία.
Το κέντρο εκπαίδευσης πληρωμάτων καμπίνας περιλαμβάνει ένα ομοίωμα του θαλάμου επιβατών του Α320 πανομοιότυπο με πραγματικό αεροσκάφος, με πιλοτήριο, καθίσματα, ντουλάπια, κουζίνες και τουαλέτες. Στα «παράθυρα» μπορεί κανείς να δει διαφορετικά σενάρια εκπαίδευσης για κάθε ενδεχόμενη φάση της πτήσης με αντίστοιχους ρεαλιστικούς ήχους. Η έμπειρη ομάδα εκπαιδευτών του προσωπικού της καμπίνας αναλαμβάνει την αρχική και επαναληπτική εκπαίδευση σε ένα ρεαλιστικό περιβάλλον, ώστε να καλύπτει κάθε πιθανό σενάριο που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν.
Το AEGEAN CAE training center στην πλήρη του ανάπτυξη, θα είναι σε θέση να εκπαιδεύει έως και 3.500 πιλότους (42.000 ώρες εκπαίδευσης πιλότων) και να υποστηρίξει τις ανάγκες εκπαίδευσης ακόμη περισσότερων πληρωμάτων καμπίνας.
Μέχρι πρότινος, όλα τα πληρώματά της AEGEAN εκπαιδεύονταν στο εξωτερικό, ενώ μια εκπαίδευση τεσσάρων ωρών απαιτούσε απουσία από τις πτήσεις για δύο ημέρες, γεγονός που οδηγούσε σε επιχειρησιακές δυσκολίες. Σήμερα, το κέντρο καλύπτει πλήρως τις ανάγκες της AEGEAN και κανείς από τους πιλότους και τα πληρώματα καμπίνας δεν χρειάζεται να μεταβεί στο εξωτερικό.
Στο ίδιο οικοσύστημα θα εντάσσεται και η ήδη υπάρχουσα Σχολή Εκπαίδευσης Μηχανικών της Olympic Air, με ισχυρή παράδοση λειτουργίας, αλλά και ο Εκπαιδευτικός Οργανισμός πιλοτών της AEGEAN, που λειτουργεί ήδη.
AEGEAN Τechnics
Η νέα τεχνική βάση, που τον περασμένο Ιούλιο πιστοποιήθηκε από την ΑΠΑ, έχει χωρητικότητα 12 θέσεων συντήρησης, επισκευής και τεχνικού ελέγχου, με τις 10 εξ αυτών να είναι ήδη γεμάτες με Airbus 320-321. Στην ωρίμανσή του, το δυναμικό της τεχνικής βάσης προβλέπει 500.000 ώρες βαριάς συντήρησης.
Στην Τεχνική βάση πραγματοποιείται κυρίως η βαριά συντήρηση των αεροσκαφών με εργαλεία και εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας στα δομικά στοιχεία και σε όλα τα συστήματα του αεροσκάφους, ενώ παράλληλα, πραγματοποιούνται καθημερινές εργασίες συντήρησης, οι οποίες απαιτούν χρήση υπόστεγου. Στον αυτοματοποιημένο χώρο αποθήκευσης εξαρτημάτων και ανταλλακτικών, οι μηχανικοί δηλώνουν στο ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης των ανταλλακτικών και των εργασιών συντήρησης ποιο ανταλλακτικό χρειάζονται και μέσω ενός οχήματος, μέσα σε λίγα λεπτά το ανταλλακτικό βρίσκεται στο ράφι τους. Το συνεργείο επισκευής δομικών μερών αεροσκαφών διαθέτει επίσης εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας για επεξεργασία και κοπή μετάλλων, με μηχανές υψηλότατης ακρίβειας, όπως απαιτείται από τους κατασκευαστές.
Σήμερα μόνο στην τεχνική βάση απασχολούνται περίπου 400 εργαζόμενοι (+ 20% από το αντίστοιχο τεχνικό προσωπικό την 1/1/2023 και + 50% από το αντίστοιχο προσωπικό την 1/1/2019) με στόχο να αυξάνονται κατά περίπου +10% κάθε χρόνο. Αξίζει να σημειωθεί ότι, περισσότεροι από 50 απόφοιτοι της σχολής Μηχανικών της Olympic Air εργάζονται ήδη στην Τεχνική βάση, ενώ τον Οκτώβριο θα ξεκινήσουν να εργάζονται και οι πρώτοι 27 απόφοιτοι από το πρόγραμμα υποτροφιών μηχανικών που ξεκίνησε το 2022. Πρόκειται για ένα οργανισμό συντήρησης που στην πλήρη ανάπτυξη του και σε βάθος πενταετίας, θα απασχολούνται περίπου 600 έως 700 άνθρωποι.
Σε αυτό θα πρέπει να προστεθεί και το πρόγραμμα υποψήφιων πιλότων που ξεκίνησε το 2018, και προσφέρει τη δυνατότητα σε νέες και νέους να αποκτήσουν επαγγελματικό πτυχίο πολιτικής αεροπορίας και να ξεκινήσουν τη σταδιοδρομία τους, ως πιλότοι αεροσκαφών στο στόλο της AEGEAN και της Olympic Air. Σήμερα περισσότεροι από 90 απόφοιτοι βρίσκονται ήδη στα πιλοτήρια της εταιρείας ενώ σε λίγες μέρες ξεκινά και η 3η περίοδος εισαγωγής για το 3ετές πρόγραμμα υποτροφιών πιλότων που προκηρύχθηκε το 2022 για άλλους 120 συνολικά υποψήφιους πιλότους. Έτσι, η AEGEAN δημιουργεί ένα «εκκολαπτήριο» στελεχών για την εταιρεία, καθώς πλέον θα υπάρχει η δυνατότητα κατά τη διάρκεια των εκπαιδεύσεων των μελλοντικών πιλότων να ενταχθεί η χρήση προσομοιωτών.
Η νέα τεχνική βάση της AEGEAN θέτει τις βάσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της εταιρείας, αλλά και την αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας στον τομέα των αερομεταφορών, ανοίγοντας ουσιαστικά μία νέα διεθνή αγορά με ισχυρές προοπτικές. Ταυτόχρονα δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, ενώ μάλιστα συνεισφέρει στη διατήρηση νέων υψηλής κατάρτισης και στην ανάσχεση του bain drain.
Όπως άλλωστε σημείωσε και ο CEO της AEGEAN, Δημήτρης Γερογιάννης, η νέα τεχνική και εκπαιδευτική βάση «όχι μόνο αναβαθμίζει τις δυνατότητες μας στον τομέα της βαριάς συντήρησης αεροσκαφών και εκπαίδευσης πληρωμάτων, αλλά πιστεύουμε ότι έχει προστιθέμενη αξία για την χώρα, καθώς από την πρώτη μέρα λειτουργίας προσελκύουμε ξένες αεροπορικές εταιρίες παρέχοντας υπηρεσίες βαριάς συντήρησης στα αεροσκάφη τους και εκπαίδευσης πληρωμάτων στους προσομοιωτές του κέντρου. Φυσικά, η επένδυση στις νέες εγκαταστάσεις εκπαίδευσης και συντήρησης που δημιουργούμε συνοδεύεται και από μια σταθερή επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο που αποτελεί και την καρδιά αυτών των επενδύσεων».