Αποφυλάκιση Λιγνάδη: Παρεμβάσεις σε θέατρα ανά την Ελλάδα
Αποφυλάκιση Λιγνάδη: Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση της δικαιοσύνης για την αποφυλάκιση του Δημήτρη Λιγνάδη, μέχρι την έφεση, παρά την καταδίκη του για δύο βιασμούς.
Συγκεκριμένα, ο Δημήτρης Λιγνάδης κρίθηκε ένοχος για τους δύο από τους τέσσερις βιασμούς για τους οποίους κατηγορήθηκε (στον έναν το θύμα δεν εμφανίστηκε στη δικαστική αίθουσα), ενώ, μάλιστα, ο ένας εκ των δύο βιασμών για τους οποίους καταδικάστηκε αφορούσε θύμα 17 τότε ετών. Στο Δημήτρη Λιγνάδη επιβλήθηκε ποινή 12 ετών συνολικά για τους δύο βιασμούς, ωστόσο στην ποινή αποδόθηκε ανασταλτικός χαρακτήρας μέχρι να εκδικαστεί η έφεση, με αποτέλεσμα την αποφυλάκισή του.
Η εξέλιξη αυτή στην υπόθεση Λιγνάδη έχει προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων.
«Οι βιαστές πρέπει να είναι στη φυλακή»
Πρώτη παρέμβαση που έγινε γνωστή ήταν αυτή στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, το οποίο ξεκίνησε την Παρασκευή και κατά τη διάρκεια της παράστασης «Triptych: The Missing Door, The Lost Room, The Hidden Floor» της ομάδας «Peeping Tom» από το Βέλγιο αναρτήθηκε πανό για την υπόθεση του Δημήτρη Λιγνάδη. Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, είχε αποχωρήσει νωρίτερα από την χώρο της εκδήλωσης. Συγκεκριμένα, το πανό που αναρτήθηκε, έγραφε στα Αγγλικά: «Οι βιαστές πρέπει να είναι στη φυλακή».
«Θέλουμε η ελευθερία να αφαιρείται από αυτόν που αμετανόητα βιάζει τα παιδιά μας»
Σε παρέμβαση προέβησαν επιπλέον και οι ηθοποιοί της παράστασης «Ρίζες από βαμβάκι» που ανέβηκε την Παρασκευή, 15 Ιουλίου, στη Μικρή Επίδαυρο στο πλαίσιο τους Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Το κείμενο παρέμβασης που εκδόθηκε από το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, διάβασε ο Χάρης Τζωρτζάκης, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε: «Οι ελληνικές αποφάσεις εκδίδονται στο όνομα του ελληνικού λαού. Ως εκ τούτου οφείλουν να είναι ευθυγραμμισμένες προς το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Το συγκεκριμένο δικαστήριο, όχι μόνο δεν έκλεισε τον ένοχο και βιαστή στη φυλακή, όχι μόνο δεν δικαίωσε ένα ολόκληρο κοινωνικό κίνημα με ζητούμενο την αξιοπρέπεια και την ελευθερία, αλλά επιπλέον ανέχτηκε επί μήνες, στη δικαστική αίθουσα, να διασύρονται τα θύματα, οι συνοδοί τους, οι μάρτυρες, οι δημοσιογράφοι και ολόκληρος ο πνευματικός κόσμος των καλλιτεχνών ως «μέτριοι», «επαγγελματίες ομοφυλόφιλοι», «σκευωροί» και «λαοπλάνοι».
«Από τις 13 Ιουλίου και για κάθε μέρα που ο Δημήτρης Λιγνάδης κυκλοφορεί ελεύθερος, όχι μόνο εμείς, αλλά ολόκληρη η ελληνική κοινωνία, κλείνεται φυλακή», τόνισε σε άλλο σημείο ο ηθοποιός και συμπλήρωσε λέγοντας ότι «ζητάμε την άμεση άρση του ανασταλτικού χαρακτήρα της καταδικαστικής απόφασης».
«Θέλουμε τα θύματα του Λιγνάδη, όσα βρήκαν το κουράγιο να μιλήσουν, αλλά και όσα ακόμα το ψάχνουν, να συνεχίσουν να ζουν ανάμεσά μας χωρίς φόβο και ντροπή», ανέφερε επιπλέον ο Χάρης Τζωρζάκης και κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι «θέλουμε το υπέρτατο αγαθό της δημοκρατίας μας, η ελευθερία, να αφαιρείται από αυτόν που αμετανόητα βιάζει τα παιδιά μας».
Δείτε την παρέμβαση στη Μικρή Επίδαυρο
https://twitter.com/VsPtrk/status/1548068651911196677?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1548068651911196677%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.ieidiseis.gr%2Fellada%2F155307%2Fsarose-o-lignadis-ola-ta-ellinika-theatra-me-to-ergo-viastis-anilikon-kykloforei-eleytheros
Το πανό «Βιαστής είναι» στην Επίδαυρο
Πανό που έγραφε «Βιαστής είναι», σηκώθηκε το βράδυ του Σαββάτου στην Επίδαυρο, στη διάρκεια της παράστασης «Πέρσες». Το πανό σηκώθηκε στις κερκίδες που καθόταν ήδη το κοινό, πριν την έναρξη της παράστασης, ενώ μόλις οι θεατές αντιλήφθηκαν τι γράφει το πανό ξέσπασαν σε χειροκροτήματα.
Δείτε σχετικό βίντεο
https://twitter.com/koinian/status/1548372221906718720?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1548372221906718720%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.ieidiseis.gr%2Fellada%2F155307%2Fsarose-o-lignadis-ola-ta-ellinika-theatra-me-to-ergo-viastis-anilikon-kykloforei-eleytheros
Στο τέλος της παράστασης, ο ηθοποιός Αινείας Τσαμάτης, διάβασε επίσης το κείμενο του ΣΕΗ.
«Πρωταγωνιστής» και στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων ο Λιγνάδης
Το κείμενο του ΣΕΗ διαβάστηκε και πριν την έναρξη της παράστασης στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων στην Καβάλα, με το κοινό επίσης να ξεσπά σε χειροκροτήματα.
Δείτε βίντεο και από τις υπόλοιπες παρεμβάσεις
Ναύπλιο
Θεσσαλονίκη
Παρεμβάσεις έγιναν επίσης στο Διόν, τη Χαλκίδα και το Ρέθυμνο.