Από τους γάμους της Τήλου …16 χρόνια διχασμός
Έχουν περάσει 16 χρόνια, το 2008, από τότε που ο δήμαρχος της Τήλου Τάσος Αλιφέρης, συμφώνησε να τελέσει τους πρώτους ομόφυλους γάμους στην Ελλάδα. Έγινε Τρίτη, πριν φέξει, γιατί ο τότε αστυνομικός της Τήλου, είχε εντολή να συλλάβει τον δήμαρχο, αν τελούσε την παράνομη πράξη. Ο αείμνηστος Τάσος σήμερα θα αισθάνεται δικαιωμένος που το θέμα που άνοιξε τότε, από εκεί που είναι, καθώς η πολιτεία και οι νομοθέτες, θεσμοθετούν έναν γάμο που τότε ακύρωσε …η ίδια. Όσος καιρός και να έχει περάσει ,στο θέμα υπάρχουν ακριβώς τα ίδια προβλήματα . Ηθικά και νομικά.
Ως ρεπόρτερ ήμουν από τους λίγους που το τριήμερο που βρέθηκα στην Τήλο , συμμετείχα σε αυτή την κοινωνική παρέμβαση από την πλευρά της κοινότητας των ομοφυλοφίλων και του ανθρώπου που τόλμησε, να ανοίξει στην κοινωνία αυτό το ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μάλιστα μου ζητήσαν να υπογράψω τον γάμο!!!
Τότε δίχασε, όπως και τώρα. Τότε αναστάτωσε την κοινωνία, όπως και τώρα. H εκκλησία αντέδρασε σκληρά όπως και τώρα. Η δικαιοσύνη καταδίκασε και η κυβέρνηση προειδοποίησε ότι όποιος δήμαρχος κάνει το ίδιο «λάθος» θα κηρυχθεί έκπτωτος. Ήταν τόσο σφοδρή η αντίδραση που ο εισαγγελέας Ρόδου ξεκίνησε έρευνα για το αν στοιχειοθετείται το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος. Για παράνομη κίνηση έκανε λόγο ο υπουργός Δικαιοσύνης· με ποινικές διώξεις προειδοποιεί ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.
Κατά τη διάρκεια της τελετής ο δήμαρχος Τήλου διάβασε στα ζευγάρια γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου του Δήμου, στην οποία αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «δεν υπάρχει ρητή αναφορά στον νόμο και το Σύνταγμα με την οποία να απαγορεύεται η τέλεση γάμου μεταξύ ομοφύλων». Η αντίδραση μετά τον γάμο ήταν άμεση.
Μάλιστα τότε, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γιώργος Σανιδάς, απέστειλε νέα εγκύκλιο προς όλους τους Εισαγγελείς Πρωτοδικών της χώρας, προειδοποιώντας δημάρχους και ληξίαρχους με ποινικές διώξεις για παράβαση καθήκοντος εάν τελέσουν ή καταχωρήσουν αντίστοιχα γάμους ομοφυλοφίλων.
Διευκρίνιζε τότε: «Η διαφορά φύλου για έγκυρη σύσταση γάμου αποτελεί τη βασική και αυτονόητη προϋπόθεση για την έγκυρη σύσταση γάμου. Γάμος μεταξύ προσώπων του αυτού φύλου είναι ανυπόστατος. Από τα ανωτέρω παρέπεται ότι στην περίπτωση εμφανίσεως ενώπιον του δημάρχου ατόμων του ίδιου φύλων (ομοφυλόφιλων), προκειμένου να δηλώσουν ότι συμφωνούν στην τέλεση γάμου, ο δήμαρχος οφείλει να μη δεχθεί τέτοια δήλωση, παραβιάζοντας στην αντίθετη περίπτωση το καθήκον του, ενώ περαιτέρω δεν είναι επιτρεπτή η καταχώρηση από τον ληξίαρχο στα οικεία βιβλία του ληξιαρχείου η καταχώρηση βεβαίωσης του δημάρχου περί τελέσεως γάμου μεταξύ ομοφυλοφίλων.»
Αυτή την ρύθμιση αλλάζει η κυβέρνηση σήμερα με ότι αυτό συνεπάγεται για τα παιδιά. Είτε να έρθουν στο γάμο με την μορφή υιοθεσίας, είτε με την χρήση σώματος γυναίκας, που θα την χρησιμοποιήσουν τα ζευγάρια , ώστε να τους γεννήσει παιδί. Εξισώνει τα ομόφυλα με τα ετερόφυλα ζευγάρια. Όσο και να προσπαθούν να πουν ότι με την νομοθεσία, δεν εξασφαλίζεται το δικαίωμα σε ομόφυλους να μεγαλώνουν παιδιά, μετά την ψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, όποιος προσφύγει στα δικαστήρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων , θα δικαιωθεί.
Οι επιστήμονες ψυχικής υγείας διχασμένοι. Μπορούν δύο ίδια φύλλα σε ζευγάρι να μεγαλώσουν ένα παιδί; Το ίδιο ισχύει αν λείπει ένας από τους δυο γονείς; Θα μπορέσουν να λάβουν αγάπη τα παιδιά περισσότερη, αν τα υιοθετήσουν από τα ιδρύματα; Είναι δυνατόν να χρησιμοποιούν την γυναίκα είτε στην Ελλάδα , είτε σε άλλο μέρος του κόσμου ως μέσω αναπαραγωγής; Ερωτήματα σοβαρά που διχάζουν. Από τους γάμους της Τήλου 16 χρόνια διχασμός …