Από τον Βικέλα, στους Ντε Κουμπερτέν και Σάμαρανκ: Οι ισχυροί Άνδρες των Ολυμπιακών Αγώνων
Οι τεράστιες προσωπικότητες που μας έφεραν τους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες - Η συμμετοχή της Ελλάδας και η εξέλιξη των χορηγών.
Η έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων πλησιάζει (26/07) και ένα από τα μεγαλύτερα αθλητικά event του καλοκαιριού αναμένεται να χαρίσει στην Ελλάδα μας κι άλλες σπουδαίες στιγμές και μετάλλια. Από τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες που φιλοξενήθηκαν το 1896 στην Ελλάδα, η χώρα μας μετράει τεράστιες επιτυχίες και έχει συμβολή στην εξέλιξή τους.
Από τον Δημήτριο Βικέλα που τους επέστρεψε εκεί από όπου είχαν ξεκινήσει στην αρχαιότητα, έως τους Πιέρ Ντε Κουμπερτέν, Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ και Ζακ Ρογκ. Αυτοί είναι οι παράγοντες και πρόεδροι της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) που άλλαξαν τους Ολυμπιακούς Αγώνες όπως τους γνωρίζουμε.
Δημήτριος Βικέλας (1894-1896)
Ο Δημήτριος Βικέλας εκλέχτηκε πρόεδρος της ΔΟΕ στο συνέδριο στη Γαλλία το μακρινό 1894 και σε αυτόν οφείλεται που η Ελλάδα μας φιλοξένησε τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες στην ιστορία. Ο Έλληνας ποιητής και πεζογράφος πάλεψε σκληρά για να επαναφέρει τους αγώνες στην πατρίδα μας και κατάφερε τελικά να πείσει τα μέλη της ΔΟΕ.
«Στην Αθήνα ασφαλώς δεν θα έχουμε τη δυνατότητα να οργανώσουμε μεγαλοπρεπείς γιορτές, αλλά τις πολλές ελλείψεις μας θα αναπληρώσει η εγκαρδιότητα της υποδοχής μας. Δεν θα προσφέρουμε στους επισκέπτες μας διασκεδάσεις άξιες προς την περίσταση, αλλά έχουμε να δείξουμε τα μνημεία και τα ερείπια της αρχαιότητος και να τους οδηγήσουμε στους τόπους όπου τελούσαν οι αρχαίοι Έλληνας τους αγώνες τους», είχε τονίσει στον λόγο του στα υπόλοιπα μέλη της ΔΟΕ ο Δημήτρης Βικέλας και τους είχε «κερδίσει».
Πιέρ Ντε Κουμπερτέν (1896-1925)
Ο Πιέρ Ντε Κουμπερτέν αποτελεί τον μακροβιότερο πρόεδρο της ΔΟΕ και ουσιαστικά είναι ο δημιουργός των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων. Ο Γάλλος παιδαγωγός ήταν δυσαρεστημένος με το γεγονός πως οι συμπατριώτες του δεν είχαν... επαφή και δεν ενδιαφέρονταν για τον αθλητισμό, όπως συνέβαινε στις υπόλοιπες χώρες.
Έτσι, με σκοπό να τονίσει στο γαλλικό λαό την σημασία του αθλητισμού τόσο στο σώμα, όσο και στον χαρακτήρα των ανθρώπων, εμπνεύστηκε τους Ολυμπιακούς Αγώνες με την σύγχρονη μορφή τους, όπως τους έχουμε γνωρίσει. Ο ίδιος έτρεφε μία ιδιαίτερη αγάπη για την Ελλάδα, έχοντας μελετήσει λεπτομερώς την ιστορία μας.
Ο Ντε Κουμπερτέν, μάλιστα, αναπαύεται εδώ και πολλά χρόνια στην αγαπημένη του Αρχαία Ολυμπία, όπως είχε ζητήσει. Ωστόσο, ο Γάλλος έχει δεχθεί και κριτική για τις εμμονές που διέθετε, όπως το γεγονός πως ήταν ξεκάθαρα ενάντια στην είσοδο των γυναικών στους Ολυμπιακούς Αγώνες!
Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ (1980-2001)
Ο Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ ήταν άνθρωπος με όραμα, ένας άνθρωπος πολύ έξυπνος και μπροστά ενδεχομένως και από την εποχή του. Κάθε ευκαιρία που του παρουσιαζόταν την... άρπαζε από τα μαλλιά, όπως όταν έγινε πρέσβης της ισπανικής κυβέρνησης στην Μόσχα το 1977.
Στα χέρια του Ισπανού η Ολυμπιακή Ομοσπονδία άφησε πίσω τον... ερασιτεχνικό της «χαρακτήρα» κι έγινε η πιο πλούσια Ομοσπονδία στον κόσμο. Έτσι άνοιξε ο «χορός» των χορηγών, κάνοντας το προϊόν πιο ελκυστικό σε όλον τον κόσμο και παράλληλα «εκτοξεύοντας» την εμπορικότητα των Ολυμπιακών Αγώνων.
Έχοντας σπουδάσει οικονομικά και διοίκηση επιχειρήσεων στην Ισπανία και έχοντας ακολουθήσει μεταπτυχιακές σπουδές στο Λονδίνο και στις ΗΠΑ, διετέλεσε πρόεδρος της ΔΟΕ για 21 ολόκληρα χρόνια, γιγαντώνοντας τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Παράλληλα, η ιστορική φράση του «The city... is Athens!», τον συνέδεσε άμεσα με την Ελλάδα, όταν και πήραμε την τιμή να διοργανώσουμε ξανά τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2004.
Ζακ Ρογκ (2001-2013)
Ο Ζακ Ρογκ είχε δει το ολυμπιακό κίνημα να... πετάει στα χέρια του Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ και με τον «δρόμο»... στρωμένο, έκανε έξυπνες κινήσεις ώστε να διατηρήσει τα «κεκτημένα» και να επεκτείνει τον μύθο των Ολυμπιακών Αγώνων.
Πίεσε ακόμα περισσότερο για χορηγίες και επιχείρησε να καταπολεμήσει το ντόπινγκ. Οι πρακτικές ελέγχων, αλλά και η τακτικότητα αυτών αυξήθηκε σε μεγάλο βαθμό, δίχως αυτό να σημαίνει όμως πως το πρόβλημα εξαλείφθηκε ολοκληρωτικά.
Ταυτόχρονα, ο Ρογκ καθιέρωσε τους θερινούς και χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες νέων, σε μία κίνηση ώστε να χαρίσει περισσότερες ευκαιρίες σε νέους αθλητές από όλον τον κόσμο να γνωρίσουν από κοντά τα ολυμπιακά ιδεώδη.