Από το κλείσιμο του στόματος με ταινία μέχρι τις παραισθήσεις– Τα ακραία challenges των social media
Σοκ προκαλούν τα ακραία challenges που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα οποία μπορούν να προκαλέσουν από σοβαρούς τραυματισμούς μέχρι και θάνατο.
Απ’ ότι φαίνεται, έχει γίνει πολύς δρόμος, από τότε που πρωτοσήμανε συναγερμός στη χώρα μας, μετά το ακραίο διαδικτυακό «παιχνίδι» Μπλε Φάλαινα. Ένα σοκαριστικό «Challenge» αυτοκτονίας, που είχε εμπνευστεί το 2016 ο Φίλιπ Λις, με πρωταγωνιστές εφήβους που τους καλούσε να πάρουν αυτή τη μοιραία απόφαση μετά από μια σειρά δοκιμασιών, διάρκειας 50 ημερών.
Τώρα πια το άγουρο κοινό έχει εξοικειωθεί με τις ακραίες προτάσεις, που αποδεικνύονται αστείρευτες. Τα παιδιά ριψοκινδυνεύουν πιο εύκολα για μερικά likes. Παίζουν κορώνα γράμματα τη ζωή τους, έτσι για την πλάκα. Αγνοούν τους κινδύνους ή ακόμα χειρότερα τους προκαλούν καθημερινά και μοιράζονται ιδέες που μπορεί να τους οδηγήσουν ακόμη και στο θάνατο. Έφηβοι κυρίως, που σερφάρουν στα social media και δημιουργούν περιεχόμενο άκρως επικίνδυνο.
Τα δύο πρόσφατα περιστατικά σε Ρόδο και Πάτρα -μετά το «Superman Challenge»- είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου, καθώς τα παιδιά γνωρίζουν τις προκλήσεις και δεν διστάζουν να τις καταγράψουν με τον φακό του κινητού τους, προκειμένου να τις αναρτήσουν στο διαδίκτυο.
Οι γονείς όμως, έχουν ιδέα τι συμβαίνει όταν αρχίσει να κυκλοφορεί ένα hashtag, στους λογαριασμούς που ακολουθούν οι ανήλικοι; Ποια είναι τα σοκαριστικά «παιχνίδια» πρόκλησης που έχουν καταγραφεί κατά καιρούς και τα οποία έχουν οδηγήσει σε σοβαρούς τραυματισμούς, πολλά νέα παιδιά;
«Taping mouth»
Τα μέλη του TikTok παγκοσμίως, περιγράφουν αρχικά όλα τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει ο ύπνος με ανοιχτό το στόμα. Κακή αναπνοή, ασθένειες των ούλων, εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Στη συνέχεια προτείνουν… τη λύση. Ακραία και ιδιαιτέρως επικίνδυνη. Ύπνος με το στόμα κολλημένο με ταινία! Μια συνθήκη, που όπως υποστηρίζουν επιστήμονες από την κλινική του Κλίβελαντ, αυτό είναι τόσο επικίνδυνο που μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένα επίπεδα οξυγόνου ή να προκαλέσει ακόμη και καρδιακή ανακοπή.
«Chicken Challenge» ή αλλιώς… κοτόπουλο βραστό σε αντιβηχικό!
Κι όμως το έχουν σκεφτεί και αυτό! Χρήστες της δημοφιλούς πλατφόρμας, καλούνται να βράσουν ωμό κοτόπουλο σε οποιοδήποτε φάρμακο για τον βήχα. Σύμφωνα με τους γιατρούς όμως, το βράσιμο ενός φαρμάκου μπορεί να το κάνει τόσο επικίνδυνο που ακόμη και η μυρωδιά του μπορεί να προκαλέσει βλάβη, ενώ η κατανάλωσή του μπορεί να αποβεί ακόμη και μοιραία.
«Salt and Ice Challenge»
Στο Salt and Ice Challenge», οι συμμετέχοντες ενθαρρύνονται να ρίξουν αλάτι και πάγο στο δέρμα τους. Η χημική αντίδραση που προκαλείται οδηγεί σε εγκαύματα. Μια πρόκληση, η οποία εξαπλώθηκε σχεδόν σε όλες τις πλατφόρμες και η οποία έχει οδηγήσει σε σοβαρούς τραυματισμούς για πολλούς συμμετέχοντες. Η μακροχρόνια βλάβη στο δέρμα και οι ουλές που τους αφήνει, είναι τα σημάδια που μαρτυρούν την απερισκεψία.
«Cha Cha Slide Challenge»
Θεωρείται μια από τις επικίνδυνες προκλήσεις και μάλιστα σε αυτήν έχουν καταγραφεί να συμμετάσχουν και απερίσκεπτοι ενήλικοι. Τι απαιτεί από τους χρήστες; Να οδηγούν στον ρυθμό του τραγουδιού «Cha Cha Slide» και να γλιστρούν δεξιά κι αριστερά, όταν τους το ζητάει το τραγούδι!
Η πρόκληση «Blackout»
Το «Blackout Challenge», αποτελεί κοινό μυστικό ανάμεσα στους εφήβους που σερφάρουν στη γνωστή πλατφόρμα. Κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από το 2008 κι έχει οδηγήσει στο θάνατο πολλά νέα παιδιά, ανά την υφήλιο. Μάλιστα, λόγω του αριθμού των θανάτων, το TikTok έχει απαγορεύσει να μοιράζεται το hashtag «The Blackout Challenge», στην πλατφόρμα του. Η σοκαριστική πρόκληση απαιτεί από τον χρήστη να κρατά την αναπνοή του, προτού ένα άλλο άτομο το πιέσει στον τοίχο μέχρι να λιποθυμήσει ή… να σβήσει.
«Dry scooping»
Εδώ η πρόκληση φτάνει σε άλλα επίπεδα. Το «Dry Scooping» είναι μια τάση που ζητά από τους χρήστες των social media, να καταναλώσουν σκόνη συμπληρώματος πριν την προπόνηση, χωρίς να πιούν καθόλου νερό για να την αραιώσουν. Στη συνέχεια, ασκούνται νιώθοντας απίστευτη ενέργεια.
Τι συμβαίνει όμως στην πραγματικότητα στο σώμα τους; Ως γνωστόν, τα συμπληρώματα αυτά που καταναλώνονται πριν από την άσκηση (και τα οποία θα έπρεπε να παρέχονται πάντοτε μετά τη συμβουλή ειδικών) περιέχουν συστατικά που παρέχουν στους αθλητές πρωτεΐνη και ενέργεια. Μια μεζούρα όμως, λένε οι ειδικοί, θα μπορούσε να ισοδυναμεί με τρία φλιτζάνια καφέ, κάτι που μπορεί να προκαλέσει στον άνθρωπο υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακά προβλήματα, ακόμη και θάνατο.
Η πρόκληση του «αντιαλλεργικού χαπιού»
Το συγκεκριμένο challenge, που έχει κυκλοφορήσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, «απαιτεί» από τα παιδιά, να πάρουν μια μεγάλη ποσότητα ενός αντιαλλεργικού φαρμάκου, με σκοπό να έχουν παραισθήσεις. Σύμφωνα με το CNN, ένα 13χρονο παιδί άφησε την τελευταία του πνοή, αμέσως μετά τη συμμετοχή τους σε αυτή την πρόκληση. Οι πληροφορίες ανέφεραν ότι το παιδί πήρε συνολικά 12 έως 14 χάπια και αμέσως υπέστη κρίση που του κόστισε τη ζωή.
«Beezin»
Η πρόκληση «Beezin» καταγράφει άτομα που τρίβουν τα μάτια τους μ’ ένα βάλσαμο χειλιών, το οποίο περιέχει μενθόλη και μέντα. Στη συνέχεια τα άτομα αυτά πρέπει να διασκεδάσουν όλο το βράδυ. Η εκδοχή των εφήβων, είναι ότι τα συγκεκριμένα συστατικά θα τους προσφέρουν εγρήγορση και ένα «βουητό» ενέργειας, όσο διασκεδάζουν. Η πραγματικότητα όμως που καλούνται ν’ αντιμετωπίσουν στη συνέχεια κι η οποία έχει καταγραφεί, περιλαμβάνει ερεθισμό των ματιών, φλεγμονή ή ακόμα και απώλεια όρασης.
Η πρόκληση της «φωτιάς»
Τα βιντεάκια με το hashtag «Fire Challenge», παρουσιάζουν τους χρήστες του TikTok να βάζουν φωτιά σε κάποιο μέρος του σώματός τους και στη συνέχεια να προσπαθούν να τη σβήσουν. Τα καταφέρνουν εγκαίρως, πριν τραυματιστούν; Συνήθως όχι. Το αποτέλεσμα είναι να αντιμετωπίζουν εγκαύματα και σοβαρές σωματικές βλάβες.
Και εδώ τίθεται το ερώτημα… Ποια είναι η ευθύνη που φέρουν οι πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης που αδυνατούν ν’ αποτρέψουν κυρίως τους εφήβους –ένα ιδιαίτερα ευάλωτο κοινό- από το να μοιράζονται τέτοιο περιεχόμενο; Πώς μπορεί κανείς να προλάβει το κακό; Μια από τις λύσεις, μια δικλείδα ασφαλείας λένε οι ειδικοί, είναι να παρακολουθούν οι γονείς τη χρήση που κάνουν τα παιδιά τους στα social media. Να συζητούν συχνά μαζί τους και κυρίως να εκπαιδεύονται και οι ίδιοι, ώστε να προλαμβάνουν. Να παρακολουθούν τις τάσεις, τα challenges, που μοιράζονται παγκοσμίως και να τονίζουν τις καταστροφικές συνέπειες που μπορεί να έχουν ακόμα και για τη ζωή των παιδιών που συμμετέχουν σε αυτές τις προκλήσεις.