Από την Μήδεια στην Πυθία ή την αλήθεια των αριθμών για την Οικονομία
Εδώ στο flash.gr γράψαμε από τις πρώτες ώρες του γενικευμένου black out στην ηλεκτροδότηση, για τον πυρήνα του προβλήματος που δεν είναι άλλος από το υπέργειο δίκτυο ηλεκτροδότησης της χώρας. Με ικανοποίηση ακούσαμε ακόμα και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό δύο μέρες μετά το άρθρο αυτό να αναφέρεται στην προοπτική υπογειοποίησης κρίσιμων τμημάτων του δικτύου. Το καράβι πλέον συνεχίζει την πορεία του αλλά μέσα στην αντάρα της της Μήδειας ανακοινώθηκαν και τα συγκεντρωτικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 2020 που δείχνουν την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται πλέον οι ελληνικές επιχειρήσεις. Μείωση 13,5% του τζίρου για την χρονιά που πέρασε, ποσοστό που μεταφράζεται σε απώλεια 41,6 δισ. ευρώ από την πραγματική οικονομία.
Με μεγαλύτερους χαμένους τους κλάδους των καταλυμάτων και της εστίασης, που παρουσίασαν κατάρρευση του τζίρου τους κατά 53,4% ή 7 δισ. ευρώ. Η Ελλάδα το 2020 εμφανίζει συρρίκνωση -10% την ώρα που ο μέσος όρος στην ευρωζώνη είναι -6,8% το 2021 δεν ξεκίνησε καλά, με τα κρατικά έσοδα να διαμορφώνονται στα 3,7 δισεκατομμύρια ευρώ μειωμένα κατά περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ δηλαδή 7,4% σε σχέση με ό,τι είχε προϋπολογιστεί.
Είναι ξεκάθαρο ότι οι προβλέψεις ταχείας ανάκαμψης της οικονομίας τύπου "V" διαψεύστηκαν από την πραγματικότητα. Ο μηχανισμός ανάκαμψης και ανθεκτικότητας που συμφωνήθηκε το Μάιο του 2020 κάλυψε τη χρηματοδότηση της Ελληνικής οικονομίας περίπου στο 19% του ΑΕΠ. Χρήσιμο αλλά όχι αρκετό.
Όσοι είναι ρεαλιστές εκτιμούν ότι μέχρι το Πάσχα (τέλη Απριλίου αρχές Μαΐου) θα υπάρχουν επιμέρους περιοριστικοί όροι στην αγορά κάτι που δεν διευκολύνει την ανάκαμψη και την επιστροφή στην κανονικότητα.
Τον Μάιο υπολογίζεται ότι θα αρχίσουν και οι εμβολιασμοί στις ηλικίες 18 έως 59 ετών Αρχικά για τους 270.000 που έχουν υποκείμενα νοσήματα και στη συνέχεια των υπολοίπων. Το τετράμηνο μετά το Πάσχα θα κριθεί η βραχυπρόθεσμη επιβίωση της Ελληνικής οικονομίας αναλόγως με
- την πορεία του τουρισμού
- τον αριθμό των λουκέτων και των απολύσεων στους κλάδους που επλήγησαν περισσότερο
- και κυρίως με την παράλληλη εξακρίβωση στα τέλη του καλοκαιριού του αν θα έχει χτιστεί το περιβόητο τείχος ανοσίας στον πληθυσμό.
- την πορεία των εθνικών θεμάτων
- και την επίδραση των πρώτων σοβαρών ροών χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης.