Βουλγαρία: Από τη Φλώρινα ο Έλληνας σκιέρ που σκοτώθηκε από χιονοστιβάδα
Θρήνος για τον Έλληνα σκιέρ, ο οποίος καταπλακώθηκε από χιονοστιβάδα στις πλαγιές του Μπόροβετς, στη Βουλγαρία.
Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, πρόκειται για έναν 36χρονο αθλητή, με καταγωγή από τη Φλώρινα, έναν λάτρη της ορειβασίας και των χειμερινών σπορ, ο οποίος ταξίδευε συνέχεια σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και του εξωτερικού, όπως έκανε πρόσφατα και με τρεις φίλους του στη γειτονική Βουλγαρία, στο Μπόροβετς.
Οι Έλληνες σκιέρ κατέβηκαν το πιο απότομο μέρος της πλαγιάς με αποτέλεσμα να θαφτούν κάτω από τη χιονοστιβάδα. Οι τρεις κατάφεραν να απεγκλωβιστούν όμως ο 36χρονος δυστυχώς δεν τα κατάφερε και εντοπίστηκε νεκρός από την ομάδα διάσωσης που συμμετείχε στην αναζήτησή του.
Η χιονοστιβάδα εκτιμάται ότι είχε μήκος περίπου 150 μέτρα και πλάτος σχεδόν 30 μέτρα. Στην επιχείρηση για τον εντοπισμό του 36χρονου συμμετείχαν περισσότερα από 25 άτομα και τέσσερα σκυλιά.
Αυτόπτης μάρτυρας της χιονοστιβάδας εξήγησε στο bTV ότι η ομάδα κατέβηκε από το πιο απότομο σημείο της πλαγιάς. Η επιχείρηση έρευνας έχει ολοκληρωθεί. «Νωρίτερα συναντήσαμε την ομάδα και σχολιάσαμε ότι το μέρος είναι πολύ επικίνδυνο. Λίγα λεπτά αργότερα τους είδαμε να κατεβαίνουν το πιο απότομο σημείο ο ένας μετά τον άλλο. Δεν έφεραν σακίδια πλάτης. Προφανώς, δεν ήταν προετοιμασμένοι». Αυτό εξήγησε στο bTV ο Stefan Hristov, ένας από τους συμμετέχοντες στη διάσωση όσων θάφτηκαν από τη χιονοστιβάδα.
«Κατά τη διάρκεια της κατάβασης, ένας από αυτούς έκοψε την πλαγιά οριζόντια, κάτι που δεν έπρεπε να γίνει. Ξεκίνησε ολόκληρη η πλαγιά - περίπου 150 μέτρα ήταν το μήκος της χιονοστιβάδας. Διασπάστηκε σε ύψος περίπου 2 μέτρων. Ήταν εξαιρετικά θεαματικό να το βλέπεις, αλλά δεν ήταν καθόλου ωραίο και ειρηνικό να ξέρεις ότι ήταν εκεί. Καλέσαμε το 112. Στη συνέχεια, η διάσωση έκτακτης ανάγκης έφυγε και φτάσαμε λίγο πριν από αυτούς», πρόσθεσε.
«Το περιστατικό αφορούσε Έλληνες πολίτες. Δεν είχαν μαζί τους τον εξοπλισμό χιονοστιβάδας, ο οποίος είναι υποχρεωτικός για το σκι εκτός πίστας. Η πίστα Markudjik 3 δεν λειτουργεί αυτή τη στιγμή και εκεί πήραν ένα σκόπιμο ρίσκο. Μπήκαν σε μια εξαιρετικά επικίνδυνη περιοχή», δήλωσε ο διευθυντής της υπηρεσίας ορεινής διάσωσης, Εμίλ Νέσεφ.