Από που προέρχονται οι ψηφοφόροι των Σπαρτιατών: Τι λένε ειδικοί στο Flash.gr
243.922 ψήφοι. 243. 922 ψηφοφόροι που στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, είχαν «σταυρώσει» και είχαν ρίξει στην κάλπη το ψηφοδέλτιο των Σπαρτιατών. Αυτό είναι το κοινό που έχει συγκεντρώσει επάνω του τα βλέμματα και τις συζητήσεις, στο πολιτικό σκηνικό, τα τελευταία 24ωρα. Ήδη, το κόμμα της ακροδεξιάς, βρέθηκε εκτός εκλογικής αναμέτρησης, καθώς ο Άρειος Πάγος μπλόκαρε τη συμμετοχή του στις ευρωεκλογές. Οι δικαστές έκριναν πως «δεν συντρέχει περίπτωση ανακήρυξης», ώστε να μπορούν να συμμετέχουν στις επερχόμενες εκλογές.
Και το ερώτημα είναι τι γίνεται με τους ψηφοφόρους; Για να μελετήσουμε την κατεύθυνση που ενδεχομένως ν’ ακολουθήσουν, το καίριο ερώτημα είναι από που προέρχονται αυτοί οι ψηφοφόροι. Την απάντηση δίνει μέσω του Flash.gr, ο κύριος Ζαχαρίας Ζούπης, Διευθυντής Ερευνών της Opinion Poll. Ένα τμήμα τους μας λέει, προερχόταν πολιτικά από πολύ νεανικά ακροατήρια που είχαν ψηφίσει Χρυσή Αυγή στο παρελθόν…
«Υπάρχει μια διαδρομή που πρέπει να την περιγράψουμε για να έχουμε το προφίλ των Σπαρτιατών οι οποίοι συγκέντρωσαν 4,68% στις περυσινές βουλευτικές εκλογές. Στις ευρωεκλογές του 2019 η Χρυσή Αυγή είχε πάρει 4,87%, μια εντυπωσιακή ταυτοποίηση με το ποσοστό που πήραν οι Σπαρτιάτες, τον Ιούνιο. Μεσολάβησαν οι βουλευτικές εκλογές του 2019 στις οποίες δεν είχε δικαίωμα η Χρυσή Αυγή να συμμετέχει. Τότε, αυτοί οι ψήφοι είχαν έναν διπλό χαρακτήρα. Από τη μια, υπήρχε η απογοήτευση του κόσμου που τους είχε ψηφίσει και από την άλλη, είχε ένα τιμωρητικό χαρακτήρα που σχεδόν αποκλειόταν η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, λόγω της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου, καθώς τότε είχαν τρέξει οι εξελίξεις με τη Χρυσή Αυγή και η ιστορία ότι πρόκειται για εγκληματική οργάνωση. Οι ψηφοφόροι της λοιπόν (της Χρυσής Αυγής), φαίνεται να είχαν πάει σε λευκό, άκυρο και αποχή. Ένα μικρό τμήμα είχε πάει προς την Ελληνική Λύση, ένα αρκετά μικρότερο προς ΣΥΡΙΖΑ και κάποια άλλα κόμματα, μικρότερα.
Αναφέρω αυτήν την πορεία γιατί με το που εμφανίστηκε το μόρφωμα των Σπαρτιατών, πολύ γρήγορα άρχισε να ανεβαίνει στις δημοσκοπήσεις. Μάλιστα σε κάποιες στιγμές έδειχνε ότι μπορεί να αποκτήσει μια δυναμική μεγαλύτερη. Εν πάση περιπτώσει, πήρε 4,68% και με αυτό το ποσοστό έχει αξία να πούμε ότι ήταν το 5ο κόμμα. Είχε αφήσει πίσω την Ελληνική Λύση, την Νίκη, την Πλεύση Ελευθερίας κι άλλα κόμματα. Είναι σαν να συναντήθηκαν και πάλι οι ψηφοφόροι της παλιάς Χρυσής Αυγής. Αυτοί που εκφραζόντουσαν μέχρι τις Ευρωεκλογές του 2019 και απλά στις προηγούμενες βουλευτικές, ψήφισαν είτε τιμωρητικά , είτε υπό το πρίσμα ότι δεν τους εκφράζει τίποτα από τα άλλα κόμματα. Αυτό ουσιαστικά ανασυνθέθηκε. Ο κορμός ο βασικός, ήταν παλιός Χρυσαυγίτικος κορμός».
Ένα ακόμη βασικό ερώτημα, είναι πως κατάφερε το κόμμα που ιδρύθηκε το 2017 από τον Βασίλη Στίγκα, μέσα σε ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα από την ανακοίνωση της συμμετοχής του στην περυσινή εκλογική διαδικασία, να συγκεντρώσει σε χρόνο ρεκόρ τους απαραίτητους ψηφοφόρους, ώστε να του χαρίσουν τα κλειδιά και να περάσει τελικά το κατώφλι της Βουλής, με την «κηροζίνη» που τους πρόσφερε ο Ηλίας Κασιδιάρης.
Σύμφωνα με τα exit polls του περασμένου Ιουνίου και σε σχέση με τα αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης του Μαΐου, άντλησε ψηφοφόρους από τη δεξαμενή αρκετών κομμάτων. Σχεδόν οι μισοί ψήφοι ωστόσο, φαίνεται να προήλθαν από ψηφοφόρους της Ελληνικής Λύσης και όσους δεν προσήλθαν στις κάλπες τον Μάιο.
Συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα είχαν ως εξής:
- Από την Ελληνική Λύση, 19,5%
- Νίκη 16,5%
- Πλεύση Ελευθερίας 12%
- ΝΔ 1,5%
- Από τον ΣΥΡΙΖΑ 1,4%
- ΠΑΣΟΚ 1,3%
- Άλλο κόμμα 28% και
- Από όσους δεν ψήφισαν τον Μάιο 17%
«Αυτό το exit poll έχει την εξής ιδιομορφία. Συγκρίνουμε Ιούνιο με Μάιο. Ένα μήνα πριν. Είναι γεγονός ότι οι Σπαρτιάτες έκαναν ένα πλασάρισμα δυνατό και έκοψαν από την Ελληνική Λύση. Άλλωστε την πέρασαν κιόλας. Οι Σπαρτιάτες πήραν 4.68% και η Λύση πήρε 4.44% , στις εκλογές του Ιουνίου. Και αν πάμε ακόμα πιο πριν, δηλαδή στις εκλογές του Μαΐου που υποχρεωτικά τις συγκρίναμε με αυτές του ‘19 , θα δούμε ότι ουσιαστικά είναι σαν να περιπλανήθηκαν άνθρωποι από τις Ευρωεκλογές του ’19 και να κατέληξαν στους Σπαρτιάτες.
Ο ρυθμός στις δημοσκοπήσεις, τότε που εμφανίστηκαν οι Σπαρτιάτες, παρέπεμπε σε δομές που λειτουργούν πειθαρχημένα. Γιατί δεν γίνεται σε δύο εβδομάδες να λες κατεβάζω κόμμα και να φτάνεις περίπου το 4,7%. Ένα τμήμα τους πιθανά να προτιμούσε, να το πω σχηματικά, να ανασυνθεθεί πάλι μια Χρυσή Αυγή. Να ξέρετε ότι και μέσα στους ψηφοφόρους των Σπαρτιατών φαίνεται να υπήρχε μια αμφισβήτηση της ηγεσίας του κόμματος. Σου λέει, γιατί δεν διαλέξαμε μια πιο καθαρόαιμη λύση. Στο μυαλό τους, αφού ένα ποσοστό των ψηφοφόρων προέρχονταν από τη Χρυσή Αυγή, το καταλληλότερο πρόσωπο ήταν ο Ηλίας Κασιδιάρης» μας λέει ο κύριος Ζούπης και μας περιγράφει τo προφίλ αυτής της μερίδας του εκλογικού σώματος. Πρόκειται, όπως τονίζει, για ηλικιακά πιο νέα άτομα, μέχρι 40-45 ετών, με έντονο αντισυστημισμό, και αμφισβήτηση του πολιτικού συστήματος, το οποίο αισθάνονται ότι είναι νοσηρό στο σύνολό του και αυτό μπορεί να φέρνει μικρές μερίδες σε διάφορα κόμματα.
Που θα πάνε οι «ορφανές» ψήφοι σε περίπτωση που κηρυχθούν «έκπτωτοι» οι Σπαρτιάτες
Η απόφαση του Αρείου Πάγου για τις ευρωεκλογές είναι η πρώτη σελίδα ενός νέου κεφαλαίου για το ακροδεξιό κόμμα. Η επόμενη σελίδα, θα γραφτεί από το Εκλογοδικείο καθώς ο χρόνος μετρά αντίστροφα για να ανακοινώσει την απόφασή του που αφορά στη νομιμότητα της παρουσίας των Σπαρτιατών στη Βουλή. Τι θα γίνει σε περίπτωση που κηρυχθούν έκπτωτοι; Που θα βρουν «στέγη» οι 243.922 ψηφοφόροι; Ήδη στις δημοσκοπήσεις, χάνουν σημαντικό έδαφος, μας λέει ο Διευθυντής Ερευνών της Opinion Poll…
«Καταρχάς στις δημοσκοπήσεις βλέπουμε ότι από το 4,68% που εμφανιζόντουσαν στις εκτιμήσεις μέχρι πρόσφατα, έχουν υποχωρήσει στο 2 με 2,5%. Σε μετρήσεις μάλιστα της Opinion Poll που παρουσιάσαμε πριν από τρεις ημέρες, ήταν στο 1,3% ενώ μόλις 10 ημέρες πριν ήταν στο 2.5%.
Πάντως φαίνεται ότι ένα τμήμα θα οδηγηθεί στην γκρίζα ζώνη. Γκρίζα ζώνη είναι οι αναποφάσιστοι, το λευκό, το άκυρο. Μπορεί ακόμη να δηλώνουν σε πρώτη φάση ότι θ’ απέχουν ή να μην απαντούν στις έρευνες. Επίσης, ήδη ένα τμήμα το παίρνει η «Φωνή Λογικής» της Λατινοπούλου και έχω την εντύπωση ότι θα πρέπει να αναμένουμε μια μεγαλύτερη ενίσχυσή της, σχετική για το μέγεθός της. Ένα μικρό κομμάτι, μικρότερο ίσως από της κυρίας Λατινοπούλου να πήγαιναν στην Ελληνική Λύση, όμως αυτή τη στιγμή δεν ξέρω τι μπορεί να συμβεί λόγω των όσων εξελίχθηκαν στη Βουλή (μεταξύ των κυρίων Φλώρου και Γραμμένου)».
«Να γίνεται πιο ενδελεχής έλεγχος στα κόμματα, ώστε να μη «μολύνουν» τη δημοκρατίας μας»
Την βαρύτητα της απόφασης του Αρείου Πάγου να εξαιρέσει από τις Ευρωεκλογές τους Σπαρτιάτες, τονίζει μιλώντας στο Flash.gr, ο κύριος Ανδρέας Δρυμιώτης, πολιτικός αναλυτής. Θα πρέπει, μας λέει χαρακτηριστικά, να γίνεται πιο ενδελεχής έλεγχος στα κόμματα, ώστε να κόβονται από το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης, για να μη «μολύνουν» τη δημοκρατίας μας…
«Νομίζω ότι η απόφαση να κοπούν είναι πολύ σημαντική. Γιατί δείχνει αν θέλετε, ότι ξεγέλασαν μια φορά την πολιτεία και συμμετείχαν στις εκλογές του Ιουνίου, ενώ ήταν σαφέστατο και από τις αφίσες που είχαν στο δρόμο, ότι ήταν ένα κόμμα το οποίο ουσιαστικά ήταν μπροστάρης του Κασιδιάρη. Τώρα βλέπουμε ότι η Πολιτεία, τουλάχιστον έλαβε τα μέτρα της για να μη συμμετέχουν στις Ευρωεκλογές. Εγώ προσωπικά πιστεύω ότι πρέπει να γίνεται πιο διεξοδικός έλεγχος στα κόμματα, ούτως ώστε να κόβονται από τον Άρειο Πάγο. Να μη μολύνουν τη δημοκρατία μας. Να μη φτάνουν να μπαίνουν στη Βουλή.»
Όσο για το ενδεχόμενο να κηρυχθούν έκπτωτοι οι Σπαρτιάτες από το εκλογοδικείο, ο έγκριτος πολιτικός αναλυτής εκτιμά πως το ποσοστό του 4.68% θα πρέπει να ενισχύσει όλα τα κόμματα που έχουν εκλεγεί και να ξαναμοιραστούν οι έδρες τους…
«Η άποψη η δική μου είναι ότι υπάρχει η εύκολη, απλή και πολύ λογική λύση. Όπως ξέρετε τα κόμματα που δεν συγκεντρώνουν το 3% μένουν εκτός κοινοβουλίου. Οι ψήφοι αυτών των κομμάτων ενισχύουν όλα τα υπόλοιπα κόμματα τα οποία μετέχουν στις εκλογές. Θα πρέπει λοιπόν στο 6% -που ήταν αυτοί που έμειναν εκτός Βουλής- να προστεθεί και το 4,68% των Σπαρτιατών και αυτό να ενισχύσει όλα τα κόμματα, ούτως ώστε να ξαναμοιραστούν οι έδρες τους με τον σωστό τρόπο. Η μόνη διαφορά που θα υπάρχει, είναι ότι δεν είναι υποχρεωτικό να πάρουν τις έδρες εκεί που τις χάνουν οι Σπαρτιάτες. Μπορεί να υπάρξουν ορισμένες καραμπόλες, αλλά αυτό που είναι απολύτως βέβαιο είναι ότι όλα τα υπόλοιπα κόμματα, θα πάρουν περισσότερες έδρες».
Μάλιστα, σύμφωνα με τον κύριο Δρυμιώτη, θα έπρεπε ίσως ν’ αναθεωρήσουμε και το ποσοστό του 3%, που επιτρέπει στα κόμματα να περνούν το κατώφλι της Βουλής… «Έχω την εντύπωση ότι θα γλιτώναμε από πολλά τέτοια «κομματίδια», εάν ακολουθούσαμε αυτό που γίνεται στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Το κατώφλι είναι 5% και όχι 3%, όπως έχουμε εμείς. Είναι πολύ σημαντική η διαφορά. Η Τουρκία έχει 7%. Είχε 10% και το έκανε 7%.»