Το «έξυπνο» κουτάλι που κάνει το ανάλατο φαγητό... αλμυρό
Για όποιον προτιμά τις... αλμυρές γεύσεις, αλλά τον περιορίζουν οι γιατροί, το κουτάλι αυτό ίσως προσφέρει μια λύση
Αν ο γιατρός σας ανάγκασε να περιορίσετε το αλάτι, τότε οι Ιάπωνες επιστήμονες ίσως να σας βρήκαν μια λύση να τρώτε και πάλι αλμυρά φαγητά!
Ο λόγος για μια καινούργια συσκευή η οποία υπόσχεται πιο αλμυρά φαγητά χωρίς προσθήκη νατρίου.
Συγκεκριμένα, ο ιαπωνικός γίγαντας ποτών Kirin Holdings, ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στις επιχειρηματικές του κινήσεις και θα αρχίσει να πουλά ένα ηλεκτρονικό κουτάλι που οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι μπορεί να προωθήσει την πιο υγιεινή διατροφή ενισχύοντας τις αλμυρές γεύσεις χωρίς επιπλέον νάτριο.
Η παρουσίαση του προϊόντος σηματοδοτεί την πρώτη εμπορευματοποίηση της τεχνολογίας που πέρυσι κέρδισε το βραβείο Ig Nobel, το οποίο τιμά μία ασυνήθιστη έρευνα.
Η Kirin θα πουλήσει μόνο 200 από τα ηλεκτρικά κουτάλια αλατιού της στο Διαδίκτυο για 19.800 γιεν (127 $) αυτόν τον μήνα και μια περιορισμένη σειρά σε ιαπωνικό κατάστημα λιανικής τον Ιούνιο, αλλά ελπίζει σε 1 εκατομμύριο χρήστες παγκοσμίως μέσα σε πέντε χρόνια. Οι πωλήσεις στο εξωτερικό θα ξεκινήσουν το επόμενο έτος.
Πώς λειτουργεί το «έξυπνο» κουτάλι;
Το κουτάλι, κατασκευασμένο από πλαστικό και μέταλλο, αναπτύχθηκε από κοινού με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Meiji, Homei Miyashita, ο οποίος προηγουμένως είχε αποδείξει το αποτέλεσμα ενίσχυσης της γεύσης σε πρωτότυπα ηλεκτρικά ξυλάκια . Το αποτέλεσμα λειτουργεί περνώντας ένα ασθενές ηλεκτρικό πεδίο από το κουτάλι για να συγκεντρωθούν μόρια ιόντων νατρίου στη γλώσσα για να ενισχύσουν την αντιληπτή αλμύρα του φαγητού.
Η Kirin, η οποία στρέφεται προς την υγειονομική περίθαλψη από την παραδοσιακή της επιχείρηση μπύρας, είπε ότι η τεχνολογία έχει ιδιαίτερη σημασία στην Ιαπωνία, όπου ο μέσος ενήλικας καταναλώνει περίπου 10 γραμμάρια αλατιού την ημέρα, διπλάσια από την ποσότητα που συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Η υπερβολική πρόσληψη νατρίου σχετίζεται με αυξημένη συχνότητα εμφάνισης υψηλής αρτηριακής πίεσης, εγκεφαλικών επεισοδίων και άλλων παθήσεων.
«Η Ιαπωνία έχει μια κουλτούρα τροφίμων που τείνει να ευνοεί τις αλμυρές γεύσεις», δήλωσε ο ερευνητής του Kirin, Ai Sato. «Οι Ιάπωνες στο σύνολό τους πρέπει να μειώσουν την ποσότητα της πρόσληψης αλατιού, αλλά μπορεί να είναι δύσκολο να απομακρυνθούμε από αυτό που έχουμε συνηθίσει να τρώμε.
«Αυτό μας οδήγησε να αναπτύξουμε αυτό το ηλεκτρικό κουτάλι».
Με βάρος 60 γραμμάρια, το κουτάλι λειτουργεί με επαναφορτιζόμενη μπαταρία λιθίου.