Απίστευτο: Ο εγκέφαλος «τρώει» τον εαυτό του κατά τη διάρκεια ενός μαραθωνίου
Το τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων αλλάζει προσωρινά τον εγκέφαλο, σύμφωνα με Ισπανούς επιστήμονες.

Το τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων, όπως ένας μαραθώνιος, μπορεί να είναι η απόλυτη γυμναστική , αλλά διάφοροι επιστήμονες τονίζουν ότι μπορεί να επιβαρύνει τα νεφρά, το στομάχι, την καρδιά και να προκαλέσει μυοσκελετικούς τραυματισμούς. Τώρα, μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο Nature Metabolism αναφέρει ότι μπορεί να επηρεάσει και τον εγκέφαλο, ο οποίος, ελλείψει ενέργειας, αντλεί λιπαρά από τα ίδια του τα κύτταρα.
Όπως διαβάζουμε στο livescience.com, η ομάδα των ερευνητών από το ερευνητικό κέντρο CIC biomaGUNE στην Ισπανία μελέτησε τη μυελίνη, τον λιπώδη ιστό που μονώνει τα νευρικά κύτταρα, σε αθλητές μαραθωνίου και παρατήρησε σημαντική μείωση μετά από έναν αγώνα. Η εξήγηση που έδωσαν ήταν ότι ο εγκέφαλος καταναλώνει τα λιπαρά της μυελίνης για να βρει την αναγκαία ενέργεια. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εγκέφαλος είναι ένα από τα πιο ενεργοβόρα όργανα, καταναλώνοντας το 20% της ενέργειας του σώματος.
Τα επίμαχα σημεία
Για τη διεξαγωγή της μελέτης, οι επιστήμονες εξέτασαν τον εγκέφαλο 10 δρομέων 2 μέρες πριν τον μαραθώνιο και 2 μέρες, δύο εβδομάδες και δύο μήνες μετά τον μαραθώνιο. Χρησιμοποιώντας απεικονιστικές μεθόδους, επιβεβαίωσαν ότι δύο μέρες μετά τον μαραθώνιο η μυελίνη σε 12 σημεία του εγκεφάλου είχε μειωθεί κατά 28%, ενώ η μελέτη της συνολικής μυελίνης δεν έδωσε στατιστικά σημαντικές διαφορές. Αυτό υποδηλώνει ότι οι αλλαγές είναι σε συγκεκριμένες περιοχές.
Οι επιστήμονες παρατήρησαν σημαντικές μειώσεις στα κινητικά νευρικά κυκλώματα και το κέντρο συναισθηματικού ελέγχου, κάτι που αντανακλά την πνευματική και φυσική προσπάθεια του εγκεφάλου να ανταπεξέλθει στον αγώνα. Κατά τη διάρκεια ενός μαραθωνίου αυξάνονται και οι μεταβολικές ανάγκες του εγκεφάλου. Το καύσιμο των κυττάρων, που είναι η μυελίνη, καταναλώνεται ταχύτερα απ’ ό,τι συνήθως και αναπληρώνεται πιο αργά. Αυτό προκαλεί το «έλλειμμα».
Ο χρόνος αποκατάστασης
Τα καλά νέα για τους δρομείς είναι ότι η διαδικασία είναι αναστρέψιμη και, μετά τον αγώνα, όταν αποκαθίσταται η παροχή θρεπτικών συστατικών, ο εγκέφαλος επιστρέφει στην αρχική του κατάσταση και αποταμιεύει λιπαρά, αποκαθιστώντας τη μυελίνη. Ο χρόνος αποκατάστασης είναι περίπου 2 μήνες.
Τα ευρήματα δεν υποδηλώνουν ότι οι δρομείς θα πρέπει να αποφεύγουν τους μαραθωνίους, εκτός αν υπάρχουν άλλες νόσοι όπως η αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση (ALS), μια προοδευτική νευροεκφυλιστική ασθένεια που επηρεάζει τα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού. Σε αυτούς τους ασθενείς, η υπερβολική άσκηση μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση σε σχέση με την τροφοδοσία του εγκεφάλου με ενέργεια.