Απίστευτη ανακάλυψη - Συνταξιούχος έψαχνε για 6 χρόνια και βρήκε έναν ρωμαϊκό θησαυρό 1.900 ετών
Έψαχνε έξι χρόνια με ανιχνευτή μετάλλων και τελικά βρήκε ένα πολύ σπάνιο ρωμαϊκό νόμισμα.

Ο Ρον Γουόλτερς είναι ένας 76χρονος συνταξιούχος που έψαχνε έξι χρόνια στο ίδιο χωράφι στο Ντάντλι της Αγγλίας με έναν ανιχνευτή μετάλλων. Η επιμονή του απέδωσε καρπούς, όταν βρήκε ένα ρωμαϊκό νόμισμα του 69 μ.Χ.
Η παντοκρατορία του Αύλου Βιτέλλιου
Η σπανιότητα του συγκεκριμένου νομίσματος οφείλεται στο γεγονός ότι έχει την προτομή του αυτοκράτορα Αύλου Βιτέλλιου, γνωστού απλά και ως Βιτελλίου, που κυβέρνησε για μόλις 8 μήνες (και δεν πρόλαβε να κόψει πολλά νομίσματα). Ο Γουόλτερς κατάφερε να πουλήσει το νόμισμα για 6.500 δολάρια (5.000 λίρες Αγγλίας).
Οι ειδικοί τονίζουν ότι η εύρεση ενός νομίσματος 1.900 ετών είναι αρκετά σπάνια και τα περισσότερα παρόμοια ευρήματα είναι από τον 3ο και 4ο αιώνα μ.Χ. Το νόμισμα της εποχής του Βιτέλλιου είναι ακόμα πιο σπάνιο, γιατί μιλάμε για μία εποχή που ο χρυσός ήταν εξαιρετικά καθαρός.
Γιατί τον έδιωξε η γυναίκα του
Ο Γουόλτερς, περιγράφοντας την ανακάλυψη στο Good News Network, αποκάλυψε ότι η γυναίκα του τού είπε να «εξαφανιστεί» για λίγο και να φύγει από το σπίτι, οπότε πέρασε δύο ώρες ψάχνοντας, μέχρι που είδε την ένδειξη στον ανιχνευτή μετάλλων. Τότε άρχισε να σκάβει, για λίγο έχασε το σήμα και μετά το ξαναβρήκε περίπου 60 εκατοστά πιο πέρα. Το νόμισμα τελικά βρέθηκε σε έναν σβόλο χώματος.
Το κέρδος από τη δημοπρασία θα μοιραστεί μεταξύ του 76χρονου και του ιδιοκτήτη του χωραφιού, αλλά η χαρά της ανακάλυψης ανήκει όλη στον Γουόλτερς. «Η καρδιά μου χτύπησε δυνατά και το έβαλα στην τσέπη αμέσως», αναφέρει.
Στους κύκλους των κυνηγών θησαυρών, αυτό το ρωμαϊκό νόμισμα είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να βρεθεί μετά από χρυσό.
Το Έτος των Τεσσάρων Αυτοκρατόρων
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Βιτέλλιος στέφθηκε αυτοκράτορας το 69 μ.Χ. μετά τις σύντομες θητείες των προηγούμενων αυτοκρατόρων, Γάλβα και Μάρκου Σάλβιου Όθωνα, στο περίφημο Έτος των Τεσσάρων Αυτοκρατόρων. Επίσης, ο Βιτέλλιος ήταν ο πρώτος που πρόσθεσε στο όνομά του το τιμητικό επώνυμο «Γερμανικός» αντί του «Καίσαρας», καθώς το τελευταίο είχε πέσει σε ανυποληψία λόγω των ενεργειών του Νέρωνα.