Απεργία 16 Ιουνίου: Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατά του εργασιακού νομοσχεδίου [vids & pics]
Πορείες διαμαρτυρίας από την πλατεία Κλαυθμώνος προς τη Βουλή για το εργασιακό νομοσχέδιο, πραγματοποίησαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Στο κάλεσμα μετείχε πλήθος συνδικαλιστικών οργανώσεων, όπως η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας, οι εργαζόμενοι στο υπουργείο Οικονομικών, σύλλογοι εργαζομένων σε νοσοκομεία κ.ά, αλλά και αριστερές συλλογικότητες.
Στη Βουλή συγκεντρώθηκαν μέλη του ΠΑΜΕ. Στην πλατεία Κλαυθμώνος μίλησαν εκπρόσωποι των εργαζομένων, υπενθυμίζοντας, μεταξύ άλλων, τη συγκέντρωση που είναι προγραμματισμένη για τις 18:00 σήμερα το απόγευμα μπροστά στη Βουλή.
https://www.youtube.com/watch?v=_u2RkBioPx4
Το παρών στην απεργιακή συγκέντρωση στο Σύνταγμα έδωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Παρά τις απειλές, τα ψέματα, τις συκοφαντίες, την καταστολή οι εργαζόμενοι, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα βγαίνουν πιο δυνατοί από αυτή τη μάχη. Η πλειοψηφία του λαού μας σήμερα, πολύ περισσότεροι εργαζόμενοι αύριο, θα αφήσουν στα χαρτιά αυτό το νομοσχέδιο - έκτρωμα του "Χατζηθάφτη". Θα το πετάξουν στα σκουπίδια».
https://www.youtube.com/watch?v=XGQHCmzTBqE
«Το νομοσχέδιο είναι για τα σκουπίδια, δεν διορθώνεται ούτε βελτιώνεται»
«Οι εργαζόμενοι έχουν τη δύναμη το νομοσχέδιο-έκτρωμα να μην περάσει» ήταν το σύνθημα που δέσποζε στην εξέδρα των ομιλητών στη μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση συνδικάτων, εργατικών κέντρων και ομοσπονδιών, στο Σύνταγμα.
Οι ομιλητές και οι απεργοί υπογράμμισαν ότι «το νομοσχέδιο είναι για τα σκουπίδια, δεν διορθώνεται ούτε βελτιώνεται».
Την προσπάθεια της κυβέρνησης να βγάλει παράνομη την απεργία των ναυτεργατών αλλά και των δημόσιων υπαλλήλων κατήγγειλε η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών (ΟΣΥΑΠΕ), Βέτα Πανουτσάκου.
«Η ποινικοποίηση των αγώνων δεν πέρασε. Οι εργαζόμενοι απεργούν», τόνισε. Από το βήμα της κινητοποίησης, αναφέρθηκε αναλυτικά στην επίθεση της κυβέρνησης και του νομοσχεδίου της στα συνδικαλιστικά δικαιώματα και τη συλλογική δράση. Επίσης, σημείωσε ότι «με το αντεργατικό τους έκτρωμα και τη μετατροπή των υπηρεσιών του ΣΕΠΕ σε ανεξάρτητη εργοδοτική Αρχή δείχνουν πώς θέλουν οι δημόσιες υπηρεσίες να λειτουργούν».
Η κ. Πανουτσάκου ενημέρωσε τους εργαζόμενους για τη διαδικασία της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, με την οποία η Περιφερειακή Αρχή Αττικής προσπάθησε να διενεργήσει εκλογές. «Παρά τις προσπάθειες "να ψηφίσουν και τα πληκτρολόγια", πάνω από το 70% των εργαζομένων τούς γύρισε την πλάτη», επεσήμανε.
Στις καθημερινές απλήρωτες υπερωρίες που επιβάλλει η εργοδοσία, με αυτήν την πρακτική να γίνεται ο προάγγελος της επίθεσης της κυβέρνησης, αναφέρθηκε ο γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων στην «DHL Hellas», Μπάμπης Χολίδης.
Ο κ. Χολίδης στηλίτευσε την εκστρατεία που ξεκίνησαν εταιρείες στο αεροδρόμιο της Αθήνας ενάντια στην απεργία, ξεκαθαρίζοντας πως η προσπάθειά τους θα βρει απέναντί της τους εργαζόμενους και τα σωματεία.
Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, Βασίλης Παρασκευόπουλος, κατήγγειλε την επιχείρηση κυβέρνησης, επιχειρηματικών ομίλων και ΜΜΕ να συκοφαντήσουν τους αγώνες των εργαζομένων και την απεργία. «Δεν περίμεναν τη μαζικότητα της συμμετοχής στις 10 Ιούνη και τη μαζικότητα των απεργιακών συλλαλητηρίων», τόνισε. «Δεν είναι σύγχρονο να δουλεύουμε χωρίς ωράριο, να πληρωνόμαστε με ρεπό και να μην απεργούμε», πρόσθεσε.
Για την ομηρεία των συμβασιούχων στην καθαριότητα μίλησε η Ειρήνη Αποστολίκα, εργαζόμενη για 29 χρόνια στον «Ευαγγελισμό». Κατήγγειλε το γεγονός ότι στο τέλος του έτους λήγουν οι συμβάσεις των εργαζομένων και δρομολογούνται σχέδια να επιστρέψουν οι εργολάβοι, απειλώντας να στείλουν στην ανεργία εργαζόμενους για χρόνια.
Τον χαιρετισμό των νοσοκομειακών γιατρών μετέφερε στη συγκέντρωση το μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΟΕΝΓΕ, Γιάννης Γαλανόπουλος. «Το νομοσχέδιο Χατζηδάκη είναι για τα σκουπίδια. Δεν διορθώνεται, δεν βελτιώνεται. Και δεν υπάρχει εργαζόμενος σε όλη τη χώρα που να μην αντιλαμβάνεται ότι το νομοσχέδιο αυτό είναι η επιτομή της βαρβαρότητας», υπογράμμισε. Οι νοσοκομειακοί γιατροί, όπως και όλοι οι υγειονομικοί, σημείωσε, «έχουμε ζήσει για τα καλά την απληρωσιά, την υπερεφημερία, τα εκατοντάδες χρωστούμενα ρεπό».