Απέραντη θάλασσα από νεκρά ψάρια στον Βόλο: Μέσα σε λίγες ώρες μαζεύτηκαν περισσότεροι από 57 τόνοι
Αποκρουστικό είναι το θέαμα από την παραλία του Βόλου, όπου εδώ και ημέρες νεκρά ψάρια έχουν κατακλύσει την ακτή, προκαλώντας την παρέμβαση της εισαγγελέα
Αποκαρδιωτικές και θλιβερές είναι οι εικόνες που έρχονται καθημερινά από το λιμάνι του Βόλου το οποίο έχει κατακλυστεί εδώ και ημέρες από χιλιάδες νεκρά ψάρια, με την έντονη δυσοσμία να συμπληρώνει το απόκοσμο σκηνικό, προκαλώντας τεράστια προβλήματα τόσο στους επιχειρηματίες εστίασης της περιοχής, όσο και στον τουριστικό και αλιευτικό κλάδο.
Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας τα επτά αλιευτικά που βγήκαν στη θάλασσα σε μια προσπάθεια να περιορίσουν το πρόβλημα κατάφεραν να συγκεντρώσουν σε μια μόλις ώρα περισσότερους από 16 τόνους. Κι αν η παραπάνω ποσότητα φαντάζει εξωπραγματική, η συνολική «σοδειά» κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο ημέρων ξεπερνούν τους 57 τόνους.
Σήμερα της σκυτάλη της αποκομιδής των νεκρών ψαριών, πήρε ένα μικρό σκάφος ειδικό για συγκεκριμένες καταστάσεις, ενώ τις επόμενες ώρες θα πλαισιωθεί κι από άλλα πέντε. Παράλληλα στα παράλια όπου συγκεντρώνεται και η μεγαλύτερη ποσότητα, έχουν πάρει θέση κι εκσκαφείς που βοηθούν από ξηράς στην εκτόνωση από τη συσσώρευση των ψαριών.
Υπενθυμίζεται ότι έχει ήδη τοποθετηθεί ένα προστατευτικό πλέγμα για να συγκρατεί τον όγκο των νεκρών ψαριών στην περιοχή Μπουρμπουλήθρα, το οποίο όμως θα πρέπει να καθαρίζεται συνεχώς, προκειμένου να μην προκληθούν πλημμυρικά προβλήματα από την συγκέντρωση φερτών υλικών, μαζί με τα ψάρια.
Tο πρακτορείο Reuters μεταδίδει εικόνες που είναι στην κυριολεξία αποκαρδιωτικές και οι οποίες δείχνουν τις αγωνιώδεις προσπάθειες των συνεργείων να περισυλλέξουν τα νεκρά ψάρια.
Γιατί γέμισε με νεκρά ψάρια ο Παγασητικός – Το «καμπανάκι» των ειδικών
Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Βουδούρη, καθηγητή Υδρογεωλογίας στο ΑΠΘ, πρόκειται για ένα «ανησυχητικό φαινόμενο που αποδίδεται σε θαλάσσιους μικροοργανισμούς και δεν έχει καταγραφεί». Ο ίδιος, μάλιστα, αποκάλυψε στην ΕΡΤ ότι αντίστοιχο πρόβλημα υπάρχει και στο Καλοχώρι.
Η βουλευτής της ΝΔ και απεσταλμένη του πρωθυπουργού για την προστασία των θαλασσών, Διονυσία Αυγερινοπούλου, τόνισε από τη μεριά της στη δημόσια τηλεόραση ότι πλέον «βλέπουμε τις επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών».
«Βλέπουμε τις επιπτώσεις της κακής διαχείρισης των συστημάτων νερού, πρόκειται για την λίμνη Κάρλα, η οποία αποξηράνθηκε και λόγω της φυσικής καταστροφής που έγινε από τις πλημμύρες, επανήλθε στο φυσικό της και τώρα με την μείωση της έχουμε αυτό το αποτέλεσμα», πρόσθεσε.
Ο Κωνσταντίνος Βουδούρης τόνισε επίσης ότι το φαινόμενο με τα νεκρά ψάρια «σχετίζεται με τα πλημμυρικά φαινόμενα και με την θερμοκρασία των θαλασσών».
«Κάτι δεν έχει γίνει σωστά και για αυτό έχουν δημιουργηθεί αυτά τα προβλήματα», υπογράμμισε ο καθηγητής.
Για τη μόλυνση του Παγασητικού Κόλπου και τη λειψυδρία, η Διονυσία Αυγερινοπούλου αποκάλυψε ότι «η επιτροπή υδατικών πόρων θα κάνει επίσκεψη στον Βόλο τις επόμενες μέρες ακριβώς για αυτό το ζήτημα». Επίσης, σημείωσε με νόημα ότι «πρέπει να αντιμετωπίσουμε πολύ σοβαρά τους υδατικούς πόρους».
Αχιλλέας Μπέος: Είναι τραγικό το φαινόμενο
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος πραγματοποίησε την Τρίτη 27 Αυγούστου αυτοψία στον Παγασητικό, για να διαπιστώσει τι συμβαίνει με τα νεκρά ψάρια.
«Δυστυχώς όπως διαπίστωσα το πρόβλημα με τα νεκρά ψάρια δεν υπάρχει μόνο στις ακτές. Διαχέεται σε όλο τον Παγασητικό. Οι φωτογραφίες από σκάφος που κάναμε αυτοψία το πιστοποιούν», έγραψε ο Αχιλλέας Μπέος στο Facebook όπου ανέβασε εικόνες από την αυτοψία του.
«Είναι τραγικό το φαινόμενο. Εκατομμύρια νεκρά ψάρια από την Κάρλα γέμισαν τις ακτές μας και έδωσαν τη χαριστική βολή στον τουρισμό. Είναι η ώρα που οι επιχειρηματίες και επαγγελματίες πρέπει να στραφούν με μαζικές αγωγές κατά των υπευθύνων για τις τεράστιες οικονομικές ζημιές που υπέστησαν» αναφέρει ο δήμαρχος Βόλου, σε προηγούμενη ανάρτησή του στο Facebook.
«Δεν υπάρχουν δικαιολογίες. Το είχαμε προβλέψει. Προσωπικά από τον Σεπτέμβριο του 2023 είχα υποβάλλει ως Δήμαρχος μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία για την Κάρλα και την εξ αυτής ρύπανση και είχα ενημερώσει με επιστολή μου το γραφείο του Πρωθυπουργού».
Έρευνα της εισαγγελίας
Να σημειωθεί ότι αυτεπάγγελτη προκαταρκτική έρευνα διέταξε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Βόλου για το ζήτημα των νεκρών ψαριών στον Παγασητικό, μετά την έντονη ανησυχία και αναστάτωση που έχει προκληθεί στην πόλη.
Οι εικόνες και βίντεο που κυκλοφόρησαν στα μέσα ενημέρωσης προκάλεσαν την παρέμβαση του εισαγγελέα, προκειμένου να διερευνηθεί η ποιότητα των υδάτων στον Παγασητικό και οι πιθανές αιτίες θανάτου των ψαριών στις παραλίες της Μαγνησίας.
Η έρευνα έχει ανατεθεί στον λιμενάρχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Βόλου, υπό την εποπτεία του Εισαγγελέα, με οδηγίες να πραγματοποιηθούν αναλύσεις από διαπιστευμένο χημικό εργαστήριο για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει ρύπανση και αν η λίμνη Κάρλα είναι η πηγή του προβλήματος.