Απεμπλοκή ελληνοαμερικανικών σχέσεων από τις Ελληνοτουρκικές
Ιδιαίτερα ικανοποιημένη είναι η ελληνική πλευρά από τα αποτελέσματα της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, χθες στα Χανιά. Και αυτό για δυο κυρίως λόγους:
Ο πρώτος έχει να κάνει με το ότι όπως φάνηκε καθαρά και στην χθεσινή συνάντηση, οι ΗΠΑ έχουν απέμπλεξε τις ελληνοαμερικάνικες σχέσεις από τον συνδυασμό τους με τις ελληνοτουρκικές και Αμερικανό-τουρκικές.
Ένα τρίγωνο, που για πολλά χρόνια ενέπλεκε τα πράγματα και δεν ήταν δυνατόν να προχωρήσουν μια σειρά ζητήματα κυρίως στην αμυντική συνεργασία Ελλάδας –ΗΠΑ.
Το πρόβλημα δεν έχει ξεπεραστεί πλήρως αλλά , όπως φαίνεται έχουν γίνει πολλά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Και όσο η Τουρκία ακολουθεί άλλους δρόμους, τόσο περισσότερο απομπλέκεται από το «τρίγωνο».
Το δεύτερο έχει να κάνει με το ότι οι χθεσινές συζητήσεις επικεντρωθήκαν σε ζητήματα που αφορούν τόσο την Μ Ανατολή και την κατάσταση στην Γάζα όσο και σε γενικότερα διεθνή ζητήματα, κάτι που δείχνει πως η αμερικανική πλευρά υπολογίζει την χώρα μας ως «βασικό παίκτη» στα διεθνή αυτά ζητήματα.
Παράλληλα, ο Κ Μητσοτάκης , όπως λένε οι πληροφορίες, πηρέ την διαβεβαίωση πως το θέμα των αεροσκαφών F-35, δεν έχει πια καμμιά συσχέτιση με αντίστοιχες συμφωνίες για τα F-16 που επιδιώκει να πάρει η Άγκυρα. Μάλιστα φαίνεται ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες, θα έλθει από τις ΗΠΑ η απάντηση στο ελληνικό αίτημα και θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις επί της ουσίας.
Παράλληλα, ο Αμερικάνος υπουργός εξέφρασε την ικανοποίηση του για την πρόθεση της χώρας μας να συμμετάσχει στην αποστολή για την διασφάλιση της ναυσιπλοΐας και την προστασία των εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά θάλασσα.
Οι συνομιλίες που έγιναν στο σπίτι του πρωθυπουργού στα Χανιά, κάτι που επισημαίνουν ως ιδιαίτερα θετικό για το κλίμα και αμερικανικά μέσα, μετείχαν ο υπουργός και η υφυπουργός Εξωτερικών Γ Γεραπετριτης και Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου αλλά και η διπλωματική σύμβουλος του πρωθυπουργού Άννα-Μαρία Μπούρα.
Όπως επισημαίνουν αμερικάνικες πήγες στην Αθήνα, το κλίμα στην συνάντηση Μητσοτάκη – Μπλίνκεν, ήταν τελείως διαφορετικό από το «βαρύ και ψυχρό» κλίμα που αντιμετώπισε ο κ Μπλίνκεν στην Κωνσταντινούπολη, όπου όπως λένε «δεν τα βρήκε σε τίποτα», ενώ η αμερικανική πλευρά έχει ενοχληθεί ιδιαίτερα από την μη επικύρωση από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση της ένταξης τα Σουηδίας στο ΝΑΤΟ (είναι θέμα της εθνοσυνέλευσης, είπαν πάλι αόριστα στον κ Μπλίνκεν) και του «εκβιασμού» να παραχωρήσει πρώτα το κογκρέσο την άδεια για τα f-16 και μετρά η επικύρωση της συμφωνίας.