«Απάτητη» χαρακτηρίστηκε η παραλία του Κέρους στη Λήμνο – Αντιδρούν οι κάτοικοι
Αντιδράσεις στη Λήμνο για παραλία της περιοχής που χαρακτηρίστηκε απάτητη - Τι αναφέρουν κάτοικοι.
Η Λήμνος είναι ένα από τα μεγαλύτερα νησιά της Ελλάδας. Έχει πανάρχαια ιστορία με μερικά σπουδαία αξιοθέατα. Πανέμορφες παραλίες και χωριά υποδέχονται τους επισκέπτες που επιθυμούν να περάσουν χαλαρωτικές διακοπές στο νησί της Λήμνου.
Ωστόσο, σύμφωνα με ρεπορτάζ του MEGA, ένα σημείο του νησιού και συγκεκριμένα η διάσημη παραλία Κέρος που εδώ και χρόνια έχει γίνει must από επισκέπτες χαρακτηρίστηκε «απάτητη» και οι κάτοικοι αντιδρούν στην απόφαση αυτή, καθώς η συγκεκριμένη παραλία στηρίζει σε μεγάλο βαθμό την οικονομία του νησιού.
Στις 28 Ιουνίου βγήκε το πρώτο ΦΕΚ με τις απάτητες παραλίες. Το πρόβλημα είναι ότι η παράλια του Κέρους βγήκε «απάτητη», ενώ υπάρχουν επιχειρήσεις beach bar, σχολές για surf, ακόμα και ξενοδοχεία. Η περιοχή είναι Natura αλλά έχει βγει περαιτέρω νόμος που επιτρέπει το επιχειρείν. Το ΦΕΚ αναφέρει πως είναι απόφαση μετά από συλλογή «απόψεων», ωστόσο κανείς δεν έχει ερωτηθεί.
Η ιδιοκτήτρια beach bar, Σταυρούλα Μπούμπουρα, στην Λήμνο μίλησε στο MEGA για τις αντιδράσεις των κατοίκων για την παραλία Κέρος.
«Δραστηριοποιούμαι στο νησί από το 2009, ξεκίνησαν οι γονείς μου, και ανέλαβα στην συνέχεια. Εγώ γεννήθηκα στην Λήμνο. Αυτό σημαίνει ότι θα κλείσουμε το μαγαζί μας και ό,τι έχουμε πληρώσει και αγοράσει.
Δεν ξέρουμε τι θα κάνουμε. Η εκμετάλλευση είναι ήπια. Αυτό το ΦΕΚ ήταν τροποποιητικό, μας έπιασαν στον ύπνο. Έχει αναστατωθεί όλη η τοπική κοινωνία. Πρόκειται για ΚΥΑ που βγήκε τον Απρίλιο και δεν ήμασταν μέσα, έγινε τροποποίηση τον Ιούνιο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τα κριτήρια
Οι «Απάτητες παραλίες» προσδιορίστηκαν -όπως προβλέπει ο ίδιος νόμος- ύστερα από εισήγηση του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.), με κριτήρια στα οποία περιλαμβάνονται:
- η σημαντική παρουσία οικοτόπων που προστατεύονται από την ενωσιακή ή την εθνική νομοθεσία, σπάνιων ενδημικών ειδών χλωρίδας και πανίδας,
- η επιτέλεση σημαντικών οικολογικών λειτουργιών για προστατευόμενα είδη,
- ο χαρακτηρισμός τους ως Καίριων Περιοχών Βιοποικιλότητας,
- η παρουσία σημαντικών οικοσυστημάτων που χρήζουν προστασίας και διατήρησης ή αποκατάστασης.
Τι απαγορεύεται στις «απάτητες παραλίες»
Σύμφωνα με την ΚΥΑ, στις «απάτητες παραλίες» απαγορεύεται η παραχώρηση του δικαιώματος απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας, καθώς και οποιαδήποτε άλλη δράση μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη μορφολογία τους και την ακεραιότητά τους ως προς τις οικολογικές τους λειτουργίες, και ιδίως:
- η παρουσία μηχανοκίνητων οχημάτων,
- η διοργάνωση εκδηλώσεων με συμμετοχή περισσότερων από δέκα άτομα,
- η μουσική ή η παραγωγή άλλων ήχων με χρήση συσκευής ηλεκτρικής αναπαραγωγής ή ενίσχυσης, για την άσκηση δραστηριοτήτων,
- η τοποθέτηση κινητών στοιχείων, όπως τραπεζοκαθισμάτων, ομπρελών, ξαπλωστρών, κ.ά.,
- η άσκηση δραστηριοτήτων που εξυπηρετούν τους λουόμενους ή την αναψυχή του κοινού, για εκμίσθωση θαλάσσιων μέσων αναψυχής,
- η λειτουργία αυτοκινούμενου ή ρυμουλκούμενου τροχήλατου αναψυκτήριου.