Απάτες e-banking: Υποχώρηση της κυβέρνησης για τις αποζημιώσεις από τις τράπεζες στο phishing
Υποχώρησε η κυβέρνηση στην αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου για την αποζημίωση των καταναλωτών θυμάτων phishing (υποκλοπή κωδικών του e-banking) από τις τράπεζες. Αυτού του είδους οι απάτες γίνονται ολοένα συχνότερες και πολίτες χάνουν λεφτά.
Το πλαίσιο προέβλεπε νέες ασπίδες προστασίας για τους καταναλωτές σε περίπτωση κλοπής ή απώλειας της τραπεζικής τους κάρτας, καθώς και για όσους έπεφταν θύματα phishing.
Το νομοσχέδιο προέβλεπε πλήρη αποζημίωση για απώλεια άνω των 1.000 ευρώ από την τράπεζα. Αυτό σημαίνει πως για ποσά έως 1.000 ευρώ υπεύθυνος είναι ο κάτοχος του e-banking. Εάν, ωστόσο, γίνει έμβασμα, μια μεταφορά χρηματική πάνω από 1.000 ευρώ, τη διαφορά θα την κάλυπτε η τράπεζα. Η τράπεζα θα όφειλε να προσέχει εάν γίνει κάποιο έμβασμα πάνω από 1.000 ευρώ σε πελάτες, οι οποίοι δεν συνηθίζουν τέτοιες κινήσεις και θα ήταν υπεύθυνη.
Οι ρυθμίσεις αυτές προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των Τραπεζών και, έτσι, το νομοσχέδιο που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή για δημόσια διαβούλευση ήταν τροποποιημένο, περιλαμβάνοντας μια επιπρόσθετη φράση που τα αλλάζει όλα.
Απάτες και phishing - Τι άλλαξε στις αποζημιώσεις
Μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί στη Βουλή επισημαίνει το πλαίσιο, μέσα στο οποίο τράπεζες οφείλουν να αποζημιώσουν τους καταναλωτές:
«Αν ο πληρωτής είναι καταναλωτής και εφόσον οι ζημιές οφείλονται σε βαριά αμέλεια, ευθύνεται μέχρι του ανώτατου ποσού των 1.000 ευρώ, λαμβάνοντας υπόψη ιδίως τη φύση των εξατομικευμένων διαπιστευτηρίων ασφαλείας και τις ειδικότερες περιστάσεις υπό τις οποίες το μέσο πληρωμής απωλέσθη, εκλάπη ή υπεξαιρέθηκε» αναγράφεται χαρακτηριστικά.
Εντούτοις, η νέα διατύπωση στο νομοσχέδιο δημιουργεί περιθώριο αμφισβήτησης της υποχρέωσης των τραπεζών, εάν αποδείξουν πως διαθέτουν και εφαρμόζουν πρόσθετους και πιο εξελιγμένους μηχανισμούς ελέγχου των συναλλαγών.
Η νέα διατύπωση του νομοσχεδίου είναι:
«Το τέταρτο εδάφιο δεν εφαρμόζεται, αν ο πάροχος αποδείξει ότι διαθέτει και εφαρμόζει πρόσθετους και πιο εξελιγμένους μηχανισμούς ελέγχου των συναλλαγών, από αυτούς που εφαρμόζει για την ισχυρή ταυτοποίηση των συναλλαγών, για συναλλαγές που μπορούν να προκαλέσουν ζημία άνω των χιλίων 1.000 ευρώ, όπως ιδίως μηχανισμούς ελέγχου που αξιοποιούν τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης».
Μολονότι η πρόβλεψη για αποζημίωση των θυμάτων phishing προστέθηκε στο εθνικό Δίκαιο ήδη από το 2018, παραμένει ακόμα ανενεργή. Στο άρθρο 92 του εν λόγω νόμου προβλέπεται αποζημίωση σε περίπτωση που οιοσδήποτε πάροχος υπηρεσιών πληρωμών δεν προχωρά σε αυστηρή εξακρίβωση της ταυτότητας των πελατών.