Απατεώνες σε δημοτική αστυνομία, παραγωγούς ρεύματος στην Κύπρο, τρολ
Η αλήθεια είναι ότι αισθάνομαι κάποια ικανοποίηση. Έχουν συλληφθεί μόνον 14 υπάλληλοι της Δημοτικής Αστυνομίας του Δήμου Αθηναίων επειδή εκβίαζαν ιδιοκτήτες μπαρ και εστιατορίων και κάλυπταν παραβάσεις. Άρα λέω εγώ, οι υπόλοιποι είναι τίμιοι επαγγελματίες αλλά η απορία μου είναι ο δήμαρχος, οι αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι δεν είχαν αντιληφθεί το παραμικρό; Έπρεπε η αστυνομία να δεχθεί καταγγελίες, να τους παρακολουθήσει και να αποκαλύψει την δημοτική μαφία. Η οποία την πάτησε επειδή υπήρχαν δυσαρεστημένοι πελάτες. Είχαν πληρώσει αλλά τους έκλεινε το μαγαζί άλλο συνεργείο, διαφορετικό από εκείνο που τα πήρε. Τώρα οι άλλοι ή ήταν έντιμοι ή ήθελαν να πληρωθούν επίσης!
Κυπριακή διαπλοκή…
Για να μην νομίζετε ότι μόνον στην Ελλάδα, γίνονται παράλογα για να εξυπηρετηθούν συμφέροντα, έχω να πω κάτι που δεν φαντάζεστε: Γίνονται και στη Κύπρο! Δεν ξέρω αν αυτό σας ανακουφίζει αλλά ακούστε, μια διδακτική ιστορία.
Στην Κύπρο η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας είναι η πιο ακριβή στην Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω της σύνδεσης της τιμής με την παραγωγή ρεύματος από το μαζούτ. Προφανώς αυτό εξυπηρετεί τους κύπριους παραγωγούς και γιαυτό καθιερώθηκε. Δυστυχώς για αυτούς, κάποιοι σκέφθηκαν το προφανές και πολύ σημαντικό για γεωστρατηγικούς λόγους, δηλαδή να ποντίσουν στη θάλασσα καλώδιο που θα συνδέσει την Ελλάδα με την Κύπρο και το Ισραήλ σε πρώτη φάση και αργότερα με Ιορδανία και Αίγυπτο. Αλλά κάποιοι στην Κύπρο, δεν το θέλουν…
Να πούμε επίσης ότι η Ελλάδα είναι διασυνδεδεμένη με τις χώρες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης, άρα δεν έχει ανάγκη την Κύπρο για να εξάγει ενέργεια. Επίσης ο καταναλωτής στην Ελλάδα θα έχει μηδαμινό όφελος, από τη διασύνδεση με την Κύπρο. Ο Κύπριος καταναλωτής θα έχει το μεγαλύτερο όφελος αλλά θα χάσουν οι ντόπιοι παραγωγοί ενέργειας. Γιαυτό και αντιδρούν στη δημιουργία του καλωδίου, έχοντας και πολιτική στήριξη.
…οικογενειακό σύστημα
Βέβαια ο κίνδυνος για την Κύπρο δεν είναι μόνον ότι με την ακύρωση του έργου θα συνεχίζουν να πληρώνουν ακριβά το ρεύμα, αλλά κινδυνεύουν να πληρώσουν πρόστιμα, να αποζημιώσουν τις εταιρείες όπως η κρατική ΑΔΜΗΕ που έκαναν δαπάνες για να αρχίσει το έργο το οποίο ακόμα κι αν επιτραπεί να γίνει αργότερα, θα έχει μεγαλύτερο κόστος. Επίσης θα έχουν χαθεί οι ευρωπαϊκές επιδοτήσεις που είναι πάνω από 650 εκατ. ευρώ. Τίποτα όμως από όλα αυτά δεν είναι πιο σημαντικό από τα συμφέροντα λίγων ισχυρών οικογενειών στην Κύπρο.
Έφυγε ο γάτος…
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο, φαίνεται πως από χτες υπάρχει μια «ραθυμία», για την οποία εκτός από την ζέστη, βοηθά και η απουσία στις ΗΠΑ του πρωθυπουργού. Βέβαια, να πληροφορήσω ορισμένους υπουργούς (κάποιοι εκ των οποίων χθες άργησαν να πάνε στα γραφεία του ή δεν πήγαν και καθόλου…) ότι «ο Πρόεδρος ενημερώνεται για όλα και όλους στις ΗΠΑ από τους αρμόδιους στο Μ. Μαξίμου», όπως μου είπε καλά πληροφορημένος παράγων καθώς και ότι την ερχομένη εβδομάδα θα συνεχίσει τον κύκλο επισκέψεων σε υπουργεία, αλλά «περιμένει από ορισμένους πρόταση για συγκεκριμένα μέτρα αντιμετώπισης συγκεκριμένων προβλημάτων».
Μια και είπα Μέγαρο Μαξίμου, μαθαίνω ότι ο νέος υφυπουργός Γ. Μυλωνάκης, ο «γενικός κουμανταδόρος στο Μ Μαξίμου» που λέω εγώ, προσέλαβε ως διευθυντή του γραφείου του τον Πέτρο Αρβανιτάκη, που για χρόνια ήταν διευθυντής του γραφείου του κ. Καικιλία. Δεν τον ξέρω τον άνθρωπο, αλλά όπου ρώτησα χθες γιαυτόν, μου είπαν τα καλύτερα. Άντε, καλή δουλειά και καλό κουράγιο…..
«Από τις πιο ελεεινές φιγούρες»
Με αφορμή τα αποτελέσματα των γαλλικών εκλογών θυμήθηκα, δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα για τον Μελανσόν, για την νίκη του οποίου στις Γαλλικές εκλογές, σήμερα πανηγυρίζει. Είχε πει ο τότε πρωθυπουργός Α. Τσίπρας, το 2018 «Έχω την αίσθηση ότι ο Μελανσόν δεν θέλει να κυβερνήσει. Είμαι πλέον βέβαιος ότι σε περίπτωση νίκης, δεν θα ξέρει τι να κάνει.» Και ο κ. Μελανσόν, σαν σήμερα, 9 Ιουλίου 2018 είχε χαρακτηρίσει τον Α. Τσίπρα ως «μία από τις πιο ελεεινές φιγούρες της ευρωπαϊκής πολιτικής ζωής». Συντροφικά μαχαιρώματα.
Δημοκρατικός συγκεντρωτισμός
«Μας έφερε τον Λένιν από το παράθυρο», μου είπε χθες στέλεχος του Σύριζα, βουλευτής παλαιοτέρα, όταν του ζήτησα να μου σχολιάσει την ομιλία Κασσελάκη στην προχθεσινή συνεδρίαση της ΚΕ του κόμματός του. Αναφέρομαι μου είπε βλέποντας την έκπληξη μου, στα περί δημοκρατικού συγκεντρωτισμού που είπε, θέματα που εμείς τα έχουμε ξεγράψει από το 1968, από την διάσπαση του ΚΚΕ και μετά. Μα του αντέτεινα, ο ίδιος σε τηλεοπτική του συνέντευξη χθες έκανε ένα βήμα πίσω και είπε πως δεν απαγορεύεται στα στελέχη να λένε την άποψη τους στα κανάλια, αλλά θα πρέπει παράλληλα να διευκρινίζουν ότι αυτή είναι η προσωπική τους άποψη και όχι η άποψη του κόμματος. Έβαλε τα γέλια και μου είπε «καταλαβαίνεις τι σύγχυση θα γίνει με τις εμφανίσεις στα μέσα ενημέρωσης. Κάνεις δεν θα ξέρει ποιος λέει τι και τι λέει τελικά το κόμμα». Τον ρώτησα πριν φύγει και για το τι γίνεται με το θέμα του κτιρίου της Κουμουνδούρου και αν ισχύουν τα περί πώλησης του. «Σκέψεις υπήρχαν και υπάρχουν μου είπε, αλλά είναι τα πράγματα και πολιτικά αλλά και νομικά πολύ περίπλοκα, οπότε πάει πίσω. Όμως, όταν το κόμμα θα έχει πάλι οικονομικό πρόβλημα, το βλέπω να το ξανασυζητάμε» κατέληξε.
Πλήρωναν τρολ
Ο ίδιος άνθρωπος πάντως μου είπε και ένα ακόμα ζήτημα, που όπως υποστηρίζει, θα δημιουργήσει εντάσεις στο Σύριζα το επόμενο διάστημα. Έχει να κάνει με τις συνέχεις διαφοροποιήσεις του Σ. Κασσελάκη από την περίοδο Τσίπρα. «Πάλι χτες είπε, όταν τον ρώτησαν αν πλήρωνε ο ραδιοσταθμός «στο κόκκινο» τρόλ, όπως αποκάλυψε ο πρώην διευθυντής του και νυν Ευρωβουλευτής Κ. Αρβανίτης (ναι, ναι αυτός ο κύριος που είχε πει τον τότε πρωθυπουργό Α. Σαμαρά μ@λ@κ@ δημοσίως αλλά και πανηγύριζε γιατί έβαλε παράγραφο σε ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου με το οποίο απειλούνταν η χώρα να αποκλεισθεί από κοινοτικά κονδύλια), δεν παρέλειψε να διαχωρίσει την θέση του. «Από την ημέρα που ανέλαβα εγώ, δεν πληρώνονται τρολ είπε, δηλαδή σαν να λέει ο Αλέξης πλήρωνε» κατέληξε, λέγοντας πως την Πέμπτη, στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, βλέπω φουρτούνες και για το θέμα της Αυγής….
Ακόμα το σκέπτεται
Στο ΠΑΣΟΚ το έργο λέγεται «αναμένοντας τι θα κάνει η Διαμαντοπούλου». Κι αυτό γιατί η πρώην υπουργός και πρώην Επίτροπος, δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της και όσοι συνομιλούν μαζί της ή δεν ξέρουν ή κρατάνε κλειστό το στόμα τους. Ένας πάντως εξ αυτών μου είπε πως ότι είναι να γίνει, θα γίνει το πολύ ως τα μέσα της άλλης εβδομάδας. Αναμένουμε λοιπόν και εμείς, μαζί με τους συνυποψήφιους της. Πάντως να πω ότι είναι μεγάλο στρατηγικό λάθος να μην ξέρουμε όλοι εμείς, ίσως και η ίδια τι θα κάνει. Οι ηγέτες κάνουν αυτό που πρέπει «σαν έτοιμοι από καιρό» ή κάθονται στα αυγά τους και δεν απασχολούν…
Γλωσσομαθής ρεπόρτερ
Στο μεταξύ, οι υποψήφιοι πρόεδροι, δεν αφήνουν τον χρόνο να περνάει. Ο κ. Ανδρουλάκης, διέρρευσε δημοσκόπηση που τον φέρνει πρώτο και με διαφορά στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων του κόμματος, ξεχνώντας πάντως ότι ακόμα οι ψηφοφόροι δεν έχουν καταλάβει καλά καλά πόσοι και ποιοι θα είναι υποψήφιοι. Ο δήμαρχος κ. Δούκας, εκδήλωσε πως αν γίνει Πρόεδρος του κινήματος αυτό θα εκτιναχθεί, άγνωστο πως. Ο δε Γιάννης Κανελλάκης, είπε πως αν εκλεγεί, θα πετάξει τις καρέκλες έξω από την Χ. Τρικούπη και θα είναι όλοι στους δρόμους (προφανώς δίπλα στον λαό) με ζιβάγκο (και όχι γραβάτες και παπιγιόν όπως είπε), όπως ο Α Παπανδρέου το 1974!
Οι παλαιότεροι πάντως, θυμούνται τον ρεπόρτερ (κάποτε) Κανελλάκη να ντύνεται σερβιτόρος για να κρυφακούσει την συνομιλία του Α. Παπανδρέου με τον τότε Γάλλο Πρόεδρο Φ. Μιτεράν, σε κοσμική ταβέρνα που συνέτρωγαν και να την δημοσιεύσει στην Ελευθεροτυπία όπου εργαζόταν τότε. Την δημοσίευσε λέξη – λέξη για να ενημερωθεί αντικειμενικά το κοινό! Φωτογραφίες και ρεπορτάζ υπήρξαν, όμως πάντα υπήρχε η απορία, πως ο καλός ρεπόρτερ- σερβιτόρος κατάλαβε τι έλεγαν οι δυο επιφανείς πολιτικοί, που μιλούσαν μεταξύ τους γαλλικά και αγγλικά. Αυτά είναι τα ωραία, άμα είσαι δεινός ρεπόρτερ καταλαβαίνεις όλες τις γλώσσες. Κι αυτές που δεν ξέρεις.
Συνεργασία με εταιρείες
Σας έλεγα χθες ότι ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ θα πάει σε εταιρεία αμυντικών υλικών για να ενημερωθεί για τις δράσεις της. Μαθαίνω λοιπόν ότι εκτός από την συγκεκριμένη εταιρεία, ο στρατηγός Χούπης, θα επισκεφτεί, συνοδευόμενος από αρμόδιους επιτελείς και άλλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην χώρα και βέβαια την ΕΑΒ. Οι συναντήσεις αυτές έχουν μεγάλο ενδιαφέρον, μια και φαίνεται να είναι η πρώτη φορά που υπάρχει ουσιαστική συνεργασία των ενόπλων δυνάμεων με εταιρείες που λειτουργούν στην χώρα, έτσι ώστε να παρουσιασθούν στις εταιρείες οι ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων και οι εταιρείες να παρουσιάσουν τις δυνατότητες τους, ώστε να μπορέσει να υπάρξει συγκερασμός δεδομένων. Και κάτι τέτοιο θα βοηθήσει και τις ένοπλες δυνάμεις αλλά και τους Έλληνες κατασκευαστές αμυντικού υλικού.
Γυναίκες στο Ναυτικό
Μια και είμαι στα των ενόπλων δυνάμεων, να σας πω και κάτι που παρατήρησα την περασμένη Παρασκευή, κατά την διάρκεια της τελετής ορκωμοσίας των νέων κελευστών του ΠΝ, αποφοίτων της ΣΜΥ, στο Ναυτικό Οχυρό Σκαραμαγκά. Σημαιοφόρος της τάξης που αποφοίτησε ήταν γυναίκα, καθώς και άλλες τρείς από τους πέντε παραστάτες. Η ίδια αναλογία ήταν και στους τελειόφοιτους της σχολής που παρέλαβαν την σημαία, τέσσερεις γυναίκες και δυο άντρες, μόνον που εδώ ο ένας άντρας ήταν και ο σημαιοφόρος. Το λέω για όσους, υποστηρίζουν πως δεν κάνουν οι γυναίκες για τις Ένοπλες Δυνάμεις….
Η νέα διοίκηση Cosmote
Τώρα που ο Κώστας Νεμπής ανέβηκε στο γραφείο του υψηλότερου ορόφου των γραφείων ΟΤΕ, αντικαθιστώντας τον Μιχάλη Τσαμάζ, μου ήρθε στο νου κάτι που έλεγαν οι αρχαιότεροι για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να αντιμετωπίζεις την ανάληψη μιας νέας θέσης. Μόλις αναλάβεις τα καθήκοντα σου, γράφεις μία επιστολή με την οποία επιρρίπτεις ότι κακό υπήρχε στον προκαθήμενό σου. Προσωπικά δεν έχω να πω κάτι κακό για την διοίκηση Τσαμάζ, αλλά κάποιοι (μετά την αλλαγή φρουράς) φρόντισαν τα τελευταία 24ωρα να «υπενθυμίσουν» ότι η μετοχή του οργανισμού έχει μείνει πίσω, σχεδόν κατά 9% σε επίπεδο έτους, πέραν του «χλιαρού» μερίσματος. Οπότε, υπό την έννοια αυτή, ο Νεμπής μάλλον θα πρέπει να γράψει την επιστολή αυτή. Οι συνεργάτες του μου λένε ότι σε διάστημα εξαμήνου, θα έχει επαναφέρει μια δυναμική εικόνα. Οπότε και οι επιλογές των βασικών συνεργατών του θα αποδειχθούν καθοριστικές για το κρίσιμο αυτό διάστημα. Το τι θα γίνει, remains to be seen που λένε στο χωριό μου, αλλά δεν θα είναι κι ένα εύκολο παιχνίδι.