Απαγόρευση συναθροίσεων: Eυνοϊκό μέτρο οι συναθροίσεις έως 100 άτομα λέει ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη
Προβληματισμό δημιούργησε η ξαφνική απόφαση για απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 100 ατόμων στην οποία προχώρησε αργά το βράδυ της Δευτέρας ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας και ανακοινώθηκε την Τρίτη το πρωί. Μάλιστα, η απαγόρευση ξεκίνησε από το πρωί της Τρίτης και θα ισχύει μέχρι την Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου.
Ωστόσο, στη συνέχεια τέθηκε έτερη ερμηνεία καθώς η κυβέρνηση λέει ότι δεν πρόκειται για απαγόρευση αλλά χαλάρωση αφού επιτρέπονται οι συναθροίσεις μέχρι 100 άτομα ενώ μέχρι σήμερα αυτό ήταν δυνατόν για συγκεντρώσεις μέχρι 9 άτομα. Αξίζει να σημειωθεί, πως την περασμένη Πέμπτη διοργανώθηκαν μαζικές διαμαρτυρίες φοιτητών και μαθητών κατά των αλλαγών που προωθεί το υπουργείο Παιδείας και η Νίκη Κεραμέως.
Την ίδια ώρα, στην ανακοίνωση αναφέρεται πως στις 22 Ιανουαρίου η Εθνική Επιτροπή Προστασίας Δημόσιας Υγείας, προτείνεται ως ανώτατος αριθμός συμμετεχόντων σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις τα 100 άτομα σε μία προσπάθεια να περιοριστεί η διασπορά του κορονοϊού.
Βεβαίως αυτό δεν εξηγεί τη λογική πως οι συναθροίσεις των 9 αυξάνονται σε 100 αφού τελικά είναι θολό τι επιδιώκει η κυβέρνηση: Να περιοριστεί η διασπορά του κορονοϊού όπως λέει η επιτροπή; Γιατί κάτι τέτοιο μάλλον είναι αντιφατικό. Ή να δοθεί σήμα επιστροφής στην κανονικότητα όπως δήλωσε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη; Αλλά κι αυτό είναι αντιφατικό την ώρα που η κυβέρνηση ανησυχεί για τις εικόνες συνωστισμού στην αγορά, τις μεταλλάξεις και την αύξηση του δείκτη μεταδοτικότητας.
Είναι γεγονός ότι αρχικά, δημιουργήθηκε σύγχυση για το πως ελήφθη η απόφαση αλλά και γιατί ανακοινώθηκε αιφνιδιαστικά και όχι από τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Χαρδαλιά κατά την επίσημη ενημέρωση, αφού – όπως υποστηρίζει η ανακοίνωση της αστυνομίας – η απόφαση ήταν ειλημμένη ύστερα από τη σχετική εισήγηση της επιτροπής το πρωί της ίδιας μέρας.
Διγλωσσία των μελών της επιτροπής των λοιμωξιολόγων
Συνδικαλιστές αστυνομικοί παρέπεμπαν στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων, ωστόσο ο καθηγητής μικροβιολογίας και μέλος της Επιτροπής Αλκιβιάδης Βατόπουλος δεν επιβεβαίωσε τον ισχυρισμό λέγοντας ότι εμείς δεν είπαμε κάτι τέτοιο. Λίγο αργότερα ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος έδωσε άλλη εκδοχή αφού παραδέχθηκε πως: «Εμείς επιτρέψαμε συγκεντρώσεις μέχρι 100 άτομα μετά από ερώτημα της πολιτείας». Από την πλευρά της η επιδημιολόγος Αθηνά Λινού μίλησε για κινήσεις πανικού και τόνισε ότι με την αστυνόμευση δεν λύνονται τα προβλήματα.
https://www.youtube.com/watch?v=8-obCLah9vY&fbclid=IwAR3RFYLg1oRCfhOWBRSmP_fngQc4qnA1eMWiYypkYawfxRlHKRk0KHMdpN4
Πηγές της αστυνομίας διευκρίνιζαν ότι η απόφαση δεν σχετίζεται με οποιαδήποτε προγραμματισμένη συνάθροιση, ενώ επίσης δεν αφορά στην παρουσία πολιτών στα καταστήματα. Υποστήριζαν δε ότι πρόκειται για εισήγηση της αρμόδιας Επιτροπής, η οποία για να αποκτήσει τυπική ισχύ απαιτείται η έκδοση απόφασης από τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, όπως και έγινε.
Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Είναι μέτρο χαλάρωσης για το δικαίωμα του συνέρχεσθαι
Για ευνοϊκό μέτρο έκανε λόγο ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, μιλώντας τόσο στον ΑΝΤ1 όσο και στο MEGA σχολιάζοντας το όριο των 100 ατόμων σε δημόσιες συγκεντρώσεις, αφού το μέχρι τώρα πλαφόν ήταν τα 9 άτομα.
Ο Λευτέρης Οικονόμου, διευκρίνισε πως -όπως και στις άλλες δραστηριότητες, έτσι και στις συγκεντρώσεις- «επιτρέπεται να κάνουμε ένα άνοιγμα», ενώ απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με τη μικρή χρονική ισχύ του μέτρου, είπε πως όπως συμβαίνει και στις άλλες περιπτώσεις, θα αποφασίζεται η παράταση ή αναστολή του μέτρου κατά την εβδομαδιαία συνεδρίαση της Επιτροπής.
«Προσπαθούμε να βρούμε μία κανονικότητα και στις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, αυτό είναι το σημαντικό», ανέφερε ο Υφυπουργός, τονίζοντας πως πλέον επιτρέπεται «στο πλαίσιο του νέου νόμου κι όσο μας επιτρέπουν οι συνθήκες σε ομάδες ανθρώπων να διαδηλώσουν».
Ερωτηθείς αν το μέτρο έχει στόχευση το αυριανό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο τόνισε πως πρέπει να πάψει να υπάρχει καχυποψία: «Θα έχουν τη δυνατότητα να συγκεντρωθούν» με κανόνες προστασίας τόνισε.
«Εκείνο που χρειάζεται είναι να αποφεύγουμε το συνωστισμό», είπε ενώ ερωτηθείς αν αφορά στη συγκέντρωση μαθητών σε πλατείες είπε ότι η απόφαση του αρχηγού αναφέρεται στις δημόσιες συναθροίσεις και στο δικαίωμα του συνέρχεσθαι.
Η απόφαση αιφνιδίασε και τον υφυπουργό Παιδείας Άγγελο Συρίγο ο οποίος βρέθηκε το πρωί στο studio του Ant1. Ερωτηθείς για την απόφαση μίλησε για μέτρο προστασίας έναντι του κορονοϊού, ωστόσο ερωτηθείς αν διαφωνεί με την αύξηση του αριθμού των συμμετεχόντων στις συναθροίσεις, αφού κάτι τέτοιο δεν είναι προς αυτήν την κατεύθυνση, αμήχανα αρκέστηκε να απαντήσει πως όλες οι δραστηριότητες πρέπει να γίνονται στο πλαίσιο προστασίας από τον covid.