Αντόνιο Γκουτέρες: Οι επιθέσεις κατά ειρηνευτικών δυνάμεων μπορεί να συνιστούν έγκλημα πολέμου
Αντιδράσεις από την διεθνή κοινότητα μετά τα αλλεπάλληλα χτυπήματα του Ισραήλ σε δυνάμεις των κυανόκρανων.
Οποιεσδήποτε επιθέσεις εναντίον ειρηνευτικών δυνάμεων «μπορεί να συνιστούν έγκλημα πολέμου», προειοδοποίησε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, αφού ισραηλινά άρματα μάχης εισέβαλαν σε βάση της Προσωρινής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στο νότιο Λίβανο (UNIFIL).
Αυτή ήταν η τελευταία κατηγορία για ισραηλινές παραβιάσεις και επιθέσεις κατά της UNIFIL, τις τελευταίες ημέρες.
«Οι ειρηνευτικές δυνάμεις της UNIFIL παραμένουν σε όλες τις θέσεις και η σημαία του ΟΗΕ συνεχίζει να κυματίζει», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Γκουτέρες, Στέφαν Ντουζάρικ.
«Ο Γενικός Γραμματέας επαναλαμβάνει ότι το προσωπικό της UNIFIL και οι εγκαταστάσεις της δεν πρέπει ποτέ να αποτελούν στόχο. Οι επιθέσεις εναντίον ειρηνευτικών δυνάμεων παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Μπορεί να συνιστούν έγκλημα πολέμου», είπε.
Η Ιταλία καταδικάζει τις επιθέσεις κατά των κυανόκρανων από το Ισραήλ
Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι τόνισε στον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι οι επιθέσεις κατά ειρηνευτών του ΟΗΕ στον Λίβανο είναι απαράδεκτες, ανακοίνωσε σήμερα το γραφείο της.
“Η πρωθυπουργός Μελόνι επεσήμανε ότι είναι απαράδεκτο να δέχεται επίθεση η UNIFIL από τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ”, ανέφερε σε μία ανακοίνωσή της η ιταλική κυβέρνηση.
Η Ιταλία έχει σημαντική συνεισφορά στην επιχείρηση του ΟΗΕ που είναι γνωστή ως UNIFIL.
Τηλεφωνική συνομιλία Μελόνι - Νετανιάχου
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι είχε σήμερα τηλεφωνική συνομιλία με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Όπως αναφέρει ανακοίνωση της ιταλικής κυβέρνησης, η Μελόνι επανέλαβε ότι είναι απαράδεκτο, το ότι η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ επλήγη από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις και υπενθύμισε ότι η συγκεκριμένη αποστολή αναπτύχθηκε μετά από απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, για να συνεισφέρει στην σταθερότητα της περιοχής.
Υπογράμμισε, δε, ότι είναι απόλυτη ανάγκη η ασφάλεια του προσωπικού της αποστολής Unifil, να τύχει πλήρους προστασίας.
Η Τζόρτζια Μελόνι δήλωσε βέβαιη ότι η πλήρης εφαρμογή του ψηφίσματος 1701 μπορεί να συμβάλει στην σταθεροποίηση των συνόρων του Ισραήλ με τον Λίβανο, με παροχή εγγύησης ότι όλοι οι εκτοπισμένοι θα μπορέσουν να επιστρέψουν στις εστίες τους.
Στην ανακοίνωση, τέλος, αναφέρεται ότι η Ιταλίδα πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη να καταβληθούν προσπάθειες με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης σε περιφερειακό επίπεδο, εκφράζοντας και πάλι την απόλυτη προθυμία της χώρας της, και ως εκ περιτροπής προέδρου της ομάδας της G7, να εργαστεί προς αυτή την κατεύθυνση.